شرکت بورس تهران با چهار استدلال متفاوت به دنبال افزایش 30دقیقه‌ای مدت معاملات است.

جهانی شدن بازارهای اوراق بهادار، پذیرش متقابل شرکت‌ها در بازارهای مختلف، افزایش تعداد ابزارهای معاملاتی و بازیگران بازار،‌ همچنین رشد معاملات آن‌لاین، افزایش ساعات کاری بازارهای بزرگ دنیا را اجتناب‌ناپذیر ساخته است؛ به گونه‌ای که در حال حاضر بورس‌های اوراق بهادار در حال حرکت به سوی افزایش بیشتر نشست‌ها و ساعات معاملاتی و احتمالا معاملات ۲۴ساعته با کمک تکنولوژی‌های پیشرفته هستند. بورس اوراق بهادار تهران نیز بر حسب ضرورت‌ها و دلایلی که در ادامه می‌آید، باید به دنبال افزایش ساعات معاملاتی جلسه صبح خود باشد. به این صورت که ساعات معاملاتی افزایش یافته و پایان نشست صبح از ۱۲:۳۰ به ۱۳:۰۰ تغییر پیدا کند. بورس‌های بزرگ ایالات‌متحده آمریکا؛ یعنی نیویورک، نزدک و امکس، طی سال اخیر ساعات کاری خود را افزایش دادند. به ویژه نزدک که شبکه معاملاتی ۲۴ساعته‌ای را راه‌اندازی کرده است تا بتواند به تقاضای روزافزون بازار پاسخ گوید. بازار سهام و مشتقه اروپا هم با افزایش تعداد و زمان جلسات معاملاتی خود، به دنبال ارتباط نزدیک‌تر با سرمایه‌گذاران آمریکایی و همپوشانی با بازارهای ایالات‌متحده هستند. برای مثال، بورس میلان ساعت معاملاتی خود را به ۲۰:۳۰ افزایش داد و خود را به عنوان پیشگامان نشست‌های معاملاتی ۲۴ساعته در اروپا معرفی کرده‌اند.بورس‌های سهام و مشتقه‌های آسیایی نیز در حال افزایش ساعات معاملاتی خود به صورت تدریجی و مرحله‌ای هستند. بورس سهام و بورس ابزار مشتقه تایوان ساعات معاملاتی خود را به میزان یک ساعت و ۴۵دقیقه افزایش داده‌اند. بورس کره یک ساعت از وقت ناهار پیش‌بینی شده بین نشست‌های معاملاتی را حذف کرده و افزایش ساعات معاملاتی تا چهار بعد از ظهر را اعمال کرده است. بورس توکیو جلسه معاملاتی اینترنتی سهامداران خرد را معرفی کرده است. بورس شانگ‌های و شن‌زن هم در حال معرفی جلسه معاملاتی شبانگاهی هستند. به عبارت دیگر، علاوه‌بر بورس‌های توسعه‌یافته، بسیاری از بازارهای در حال توسعه نیز به دنبال افزایش تعداد و ساعت نشست‌های معاملاتی برای پاسخگویی به تقاضاهای سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی هستند.
از این رو ضروری است بورس تهران هم که به دنبال به کارگیری ابزارهای جدید، افزایش حجم و تعداد دفعات معاملات همچنین همکاری با بورس‌های دیگر برای پذیرش و معاملات اوراق بهادار است، افزایش ساعات معاملاتی را در دستور کار قرار دهد.
در حال حاضر فعالیت بورس تهران در روزهای معاملاتی، در ۳ساعت و ۳۰ دقیقه انجام می‌شود که در مقایسه با فعالیت ۱۱ ساعته بازار سهام اروپا و معاملات تقریبا ۲۴ساعته در بازارهای ایالات‌متحده و یورکس بسیار ناچیز به نظر می‌رسد. ساعات معاملاتی بورس تهران، حتی در مقایسه با بازارهای آسیایی نظیر توکیو و سنگاپور، استانبول، کراچی، اوکراین، و عربستان نیز بسیار کمتر است. لذا بازنگری ساعات معاملاتی بورس تهران به دلایل زیر ضروری است:
1 - تعداد روزهای تعطیل رسمی در ایران: تعداد روزهای معاملاتی در بورس تهران به دلیل تعدد روزهای تعطیلی رسمی بسیار کمتر از بازارهای مشابه است. علاوه‌بر این روزهای تعطیل پایان هفته آننیز با دنیا اختلاف دارد و این موضوع فرصت اندکی برای همکاری‌های بین‌المللی باقی می‌گذارد.
۲ - راه‌اندازی سیستم معاملاتی جدید: طی سال ۱۳۸۷ سامانه معاملاتی جدید راه‌اندازی خواهد شد و با توجه به عدم‌آشنایی کافی استفاده‌کنندگان از این نرم‌افزار، می‌توان با افزایش زمان معاملات، مانع کاهش کارآیی معامله‌گران شد تا تسلط برای کار با سیستم معاملات جدید محقق شود.
3 - ساعت کار در بانک‌ها: بازار پول رقیب سنتی بازار سرمایه و سهام است. در حال حاضر ساعات کاری این بازار به مراتب بیشتر از ساعات معاملاتی بازار سهام است.
۴ - افزایش تعداد شرکت‌ها و ابزارها در آینده: هرچند از سال ۱۳۸۰ تاکنون ساعات معاملاتی بورس تغییری نکرده است، اما طی این مدت تعداد شرکت‌های پذیرفته شده، تعداد دفعات معامله، تعداد سهامداران فعال و ... به طور قابل‌ملاحظه‌ای افزایش یافته است. همچنین با توجه به برنامه‌های موجود برای پذیرش شرکت‌های جدید و همچنین ورود ابزارهای نوین نظیر اوراق مشارکت، ضرورت افزایش ساعت معاملاتی بیش از پیش احساس می‌شود.
آثار افزایش ساعت معاملاتی
هرچند که ممکن است در ابتدا حجم معاملات به طور قابل‌ملاحظه‌ای افزایش نیابد، اما سرمایه‌گذاران فرصت بیشتری برای تصمیم‌گیری و تحلیل بازار خواهند داشت و این موضوع افزایش فعالیت بورس تهران را در پی خواهد داشت. علاوه‌بر این افزایش ساعات معاملاتی فرصت بیشتری برای انتشار اطلاعات برای فعالان بازار فراهم می‌کند و از سوی دیگر امکان انجام معامله را برای سرمایه‌گذاران خردی که در ساعات معمول کاری نمی‌توانند روندهای بازار را پیگیری کنند، فراهم می‌آورد. این مسائل موجب افزایش کارآیی و بهره‌وری بورس در بلندمدت خواهد شد. به‌ویژه آنکه این افزایش، بار هزینه‌ای اضافی به مشارکت‌کننگان و کارگزاران و سامانه معاملاتی تحمیل نخواهد کرد.
نتیجه‌گیری
باید در نظر داشت که پیشرفت‌های تکنولوژیک، انتخاب‌های جدیدی از جمله فارکس یا معلامله در بازارهای سهام کشورهای دیگر، برای سرمایه‌گذاران فراهم کرده است و عدم‌توجه به تغییرات ایجادشده در شرایط جهانی و محیطی به لزوم بورس تهران را از گردونه رقابت خارج می‌کند.
لذا ضروری است بورس تهران، با استقبال از روندهای جهانی و اتخاذ راهبرد بلندمدت برای استفاده از فرصت‌های ناشی از افزایش ساعت نشست‌های معاملاتی، به دنبال افزایش معاملات و ارزش بازار خود باشد. در غیر این صورت، ریسک از دست دادن تعداد زیادی از فعالان بازار که فرصت‌های دیگر سرمایه‌گذاری را انتخاب خواهند کرد، وجود خواهد داشت.