گروه بورس- فعالیت بورس نفت و برق سال آینده آغاز می‌شود. مقامات سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت بورس به سرعت در حال راه‌اندازی بورس‌های متعدد هستند. بورس «دانش‌بنیان» بورس نفت، بورس برق، بازارهای فرابورس، از جمله بورس‌هایی هستند که راه‌اندازی آنها پیگیری می‌شود.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در این باره جزئیات راه‌اندازی بورس نفت در کیش را در گفت‌وگو با «فارس» اعلام کرد.

علی صالح آبادی درباره چگونگی راه‌اندازی بورس نفت که به گفته وزیر اقتصاد تا یک ماه آینده افتتاح خواهد شد، اظهار داشت: رییس و اعضای هیات‌مدیره شرکت بورس کالای ایران متولی خواهند بود که تا یک ماه آینده نسبت به پذیرش فرآورده‌های نفتی شامل کالاهای پتروشیمی و پایین دستی اقدام کنند که در این صورت به تنوع محصولات بورس کالای ایران افزوده خواهد شد.

وی ادامه داد: در مراحل بعدی محصولاتی چون نفت خام و گاز طبیعی در بورس کالایی ایران عرضه خواهد شد.

وی در پاسخ به این مطلب که با این اوصاف در مرحله اول بورس نفت به معنای واقعی کلمه در کیش تشکیل نخواهد شد و فعلا آمادگی راه اندازی چنین بورسی وجود ندارد با تایید این نکته گفت: برای بورسی شدن نفت به ساختار و ظرفیت‌های دیگری لازم است که در این رابطه زیر ساخت‌هایی نیز نوشته شده و اقدامات لازم برای بین‌‌المللی شدن بورس نفت نیز مطرح شده است.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: اما نکته مهم این است که برای بین‌المللی شدن بورس نفت به تشکیل کارگروهی متشکل از سه وزارتخانه اقتصاد، نفت و امور خارجه و نماینده دولت و سازمان بورس نیاز است تا با بررسی ابعاد مختلف بورس نفت، راهکارهای راه اندازی این بورس مشخص و اجرا شود.

صالح‌آبادی درباره زمان راه‌اندازی بورس بین‌المللی نفت اظهار داشت: پیش‌بینی می‌شود تاسیس این بورس مهم در اقتصاد کشور و منطقه سال آینده صورت گیرد.

وی تاکید کرد: سازمان بورس تنها بخشی از وظیفه عرضه و آماده کردن زیرساخت‌ها را بر عهده دارد که آن هم آماده شده و هر زمان مقدمات به اتمام رسید و وزارت نفت هم مدارک شرکت‌های خود را به شرکت ارائه داد، بورس نفت هم راه‌اندازی خواهد شد.

از سوی دیگر معاون وزیر نیرو گفت: بورس برق در سال‌ آینده راه‌اندازی خواهد شد

محمد احمدیان، معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی، ضمن اعلام این مطلب تصریح کرد: با راه‌اندازی بورس برق، مصرف‌کنندگان بزرگ نظیر کارخانه‌ها می‌توانند انرژی مورد نیاز خود را بدون واسطه معامله کنند.

وی در گفت‌وگو با «ایسنا» در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر شرکت مدیریت شبکه برق به صورت متمرکز برق را از تولیدکنندگان خریداری کرده و در اختیار شرکت‌های توزیع قرار می‌دهد.

احمدیان با اشاره به سابقه ۵/۲ ساله بازار برق در ایران گفت: راه‌اندازی بورس برق نیازمند فراهم شدن زمینه‌های فنی و مقرراتی است.

معاون وزیر نیرو تقویت فوق‌العاده سیستم‌های اندازه‌گیری در شبکه سراسری کشور را از جمله اقدامات فنی مورد نیاز این طرح دانست و افزود: ثبت و اندازه‌گیری دقیق هر ساعته برق با استفاده از سیستم‌های فعلی امکان‌پذیر نیست.

وی در خصوص مباحث مقدماتی این بورس به ایسنا گفت: گزارش‌های اولیه و تنظیم به شورای بورس ارائه شده و کارشناسان درصدد برطرف کردن ابهامات هستند. با این شرایط امکان راه‌اندازی بورس برق در سال آینده وجود دارد.

احمدیان ایجاد فضایی شفاف و آرام برای شکل‌گیری معاملات بین خریداران و فروشندگان برق را مهمترین هدف این بورس دانست و گفت: تفاهم واقعی بین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان و انجام معاملات در این بورس تنها با فراهم شدن همه زمینه‌های فنی میسر خواهد شد.

به گفته معاون وزیر نیرو، بورس برق زیر نظر شورای عالی بورس و براساس معیارها و استانداردهای مشخص فعالیت می‌کند تا خریداران و فروشندگان معاملات خود را با اطمینان کامل انجام دهند.