گزارش پیگیری «دنیای اقتصاد» از ابهام بزرگ در بازار
سهامداران، عجله نکنید!
گروه بورس - علیرضا باغانی: سایت رسمی بورس روز چهارشنبه گذشته به نقل از مدیرعامل چادرملو خبر از افزایش ۵/۲برابری حقوق دولتی معادن داد، این خبر نه چندان واضح، ابهامات بسیاری در معاملهگران بازار به وجود آورد و بلافاصله چادرملو، گلگهر و پس از آن نمادهای فولادی بازار را دچار صف فروش کرد. این ابهامات و به دنبال آن عدم شفافسازی اطلاعات در بورس تا به آن جا ادامه پیدا کرد که فولاد مبارکه نیز یک روز پس از بازگشایی نماد، عرضه بسیار سنگینی را تجربه کرد.
بنابراین ابهام بزرگ معاملات بازار را با رکود مواجه کرد و موجب خروج معاملهگران زیادی از بازار بهویژه نمادهای فلزی و معدنی شده است، چند تن از مسوولان ذیربط به ابهامات موجود در رابطه با وضعیت معادن سنگآهن پاسخ گفتند.
هنوز خبری نیست
نوریان، مدیرعامل شرکت چادرملو در نخستین واکنش به اطلاعیهای که در آن از قول وی از افزایش حقوق دولتی معادن خبر داده شده بود، به خبرنگار ما گفت: هنوز هیچ اتفاقی برای ما رخ نداده و حقوق دولتی براساس روال قبل به دولت پرداخت میشود و پرداخت بهره مالکانه هم قطعی نیست.
اعتراض سنگآهنیها
وی افزود: دولت طی مذاکراتی که با تولیدکنندگان سنگ آهن داشته است، پیشنهاد داده که حقوق دولتی معادن به هزار تومان در ازای برداشت هر تن ماده معدنی؛ یعنی ۵/۲برابر قبل افزایش یابد؛ اما شرکتهای تولیدی به این پیشنهاد اعتراض کرده و هنوز هیچ تصمیم قطعی اتخاذ نشده است.
سود چادرملو تغییری نمیکند
وی با تاکید به اینکه در صورتی که حقوق دولتی معادن افزایش یابد، پیشبینی سود چادرملو تغییری نمیکند، گفت: گرچه افزایش حقوق دولتی، قیمت تمامشده ما را افزایش میدهد؛ اما در صورت اتخاذ چنین تصمیمی چادرملو هم بهای سنگآهن را افزایش خواهد داد و بنابراین سود چادرملو تغییری نکرد و شاید افزایش هم پیدا کند.
وی با بیان اینکه شرکتهای تولیدکننده سنگآهن نسبت به افزایش حقوق دولتی معترضند، گفت: اعتراض تولیدکنندگان نسبت به چنین تصمیمی موجب شده که در حال حاضر این تصمیم عملی نشود.
حقوق دولتی معادن اصلاح میشود
مهندس نوریان، در عین حال از احتمال اصلاح این رقم تعیینشده خبر داد و گفت: به احتمال زیاد پرداخت رقم هزار تومان برای هر تن بهرهبرداری از معادن به دولت، بهزودی اصلاح میشود و بهتر است بازار سرمایه از این جهت نگرانی نداشته باشد.
حقوق دولتی مجزا از بهره مالکانه
مدیرعامل چادرملو با اشاره به اینکه افزایش حقوق دولتی معادن با بهره مالکانه، بحثی است که از سوی ایمیدرو به عنوان حقوق دولت در زمینه مالکیت معدن مطرح شده و از آنجا که پروانه بهرهبرداری معدن به نام ایمیدرو است، این سازمان اعلام کرده که باید رقمی سالانه به عنوان بهره مالکانه از سوی شرکتهای بهرهبرداری پرداخت شود که البته این موضوع در حال بررسی است و هنوز اتفاقی رخ نداده که بازار از آن نگران باشد.
نگرانی بیمورد
وی گفت: افزایش حقوق دولتی معادن و دریافت بهره مالکانه هیچ تاثیری در روند فعالیت شرکتهای تولیدکننده سنگآهن نخواهد داشت و این شرکتها بر اساس تصمیمات اتخاذ شده، قیمت محصولات خود را افزایش میدهند که با این وصف نگرانی بازار در رابطه با کاهش سود این شرکتها بیمورد است.
بازار احساسی شد
مدیرعامل شرکت بورس نیز در گفتوگو با فارس ابراز داشت: ظرف چند هفته گذشته سهام بسیاری از شرکتها بیاندازه با رشد قیمت مواجه بوده و شرایط کنونی بازار سهام در ادامه وضعیت گذشته بوده و اکنون بازار در حال اصلاح شدن است.
وی ادامه داد: براساس مدل رفتارهای مالی چنین واکنشهایی در بازار سهام عادی و لازمه ادامه حیات است و شرایط حاکم کنونی بر بازار نیز نشان از طبیعی و زنده بودن فعالیت این بازار دارد. رحمانی در ادامه به نسبت قیمت به درآمد (P/E) بازار برخی شرکتها اشاره کرد و گفت: در شرایطی که میانگین P/E بازار حدود ۲/۵ مرتبه است، فاصله بیش از ۵۰-۶۰درصدی برخی شرکتها و P/E برخی سهام که بیش از ۹-۸ مرتبه است، گویای این نکته است که بازار به اصلاح شدن نیاز دارد. وی افزود: در هر شرایطی از بازار باید براساس رفتار منطقی و نه احساسی عمل کرد. مدیرعامل شرکت بورس که در این شرایط چه توصیهای برای سهامداران خرد و کلان دارد، ابراز داشت: سهامداران خود به اندازه کافی عاقل و بالغ هستند و نیازی به توصیه ندارند، اما باید گفت که نباید با بادهای متفاوت بازار به هر سویی بوزند و با کوچکترین تغییر وضعیتی خوشحال و ناراحت شوند.
درخواست تجدیدنظر
این در حالی است که دکتر ایرج اکبریه از افزایش حقوق دولتی معادن خبر داد و در عین حال گفت: این خبر را از شرکتهای تولیدی سنگآهن شنیدهایم و در ظاهر دولت چنین تصمیمی دارد.
عضو هیات عامل سازمان توسعه ونوسازی معادن و صنایع معدنی در گفتوگو با دنیایاقتصاد افزود: از آنجا که افزایش حقوق دولتی معادن و بهره مالکانه تاثیراتی در سود این شرکتها دارد، این شرکتها از دولت خواستهاند تا در تصمیم خود تجدیدنظر کند.
وزارت صنایع همهکاره است
وی با بیان اینکه این تصمیم دولت ارتباطی به ایمیدرو ندارد، گفت: این تصمیمات از سوی وزارت صنایع و معادن اتخاذ میشود. وی در پاسخ به این پرسش که ایمیدرو به عنوان مالک بخشی از سهام شرکتهای تولیدکننده سنگآهن در عدم افزایش حقوق دولتی معادن چه موضعی خواهد داشت، گفت: این موضوعی است که از سوی شرکتهای تولیدکننده سنگ آهن پیگیری میشود و ایمیدرو هم در این شرکتها سهام ۱۰درصدی دارد و ما امیدواریم که هیاتمدیره این شرکتها منافع آنها را نیز در نظر بگیرند.
بازاری با عمق کم
وی در پاسخ به پرسشی دیگر که دلیل ایجاد صف فروش برای نماد فولادخراسان پس از گذشت ۴ روز از عرضه اولیه و همچنین فولاد مبارکه چیست، گفت: بازار سرمایه ما بازار کم عمقی است که با کوچکترین خبر، تحتالشاع قرار میگیرد؛ با این حال تصور میکنم عرضههای جدید سازمان خصوصیسازی، دلیل کاهش توجه به نماد فولادیها است و معاملهگران در این رفتار جدید خود قصد دارند، داراییهای قدیمی خود را به داراییهای جدید تبدیل کنند.
نگرانی از سرنوشت مشابه «کروی» برای معدنیها
در همین حال، حسین ملاحسین آقا، مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات در این باره به خبرنگار دنیای اقتصاد گفت: بحثهای مربوط به افزایش حقوق دولتی معادن و دریافت بهره مالکانه، مهمترین دلایل ایجاد صفهای سنگین برای فولادیها و معدنیها در بورس تهران است.
وی افزود: مهمترین نگرانی بازار در این رابطه دچار شدن شرکتهایی همچون گل گهر و چادرملو به سرنوشت توسعه معادن روی است و بازار از این نگران است که با افزایش حقوق دولتی و دریافت بهره مالکانه، معادن مزبور نیز به سرنوشت معدن انگوران دچار شوند، در حالی که این دو اصلا با هم قابل مقایسه نیستند.
معادن را نمیگیرند
مدیرعامل «ومعادن» با بیان اینکه در سطح کشور شرکتهای تولیدکننده کنسانتره سنگ آهن همانند چادرملو و گل گهر وجود ندارد، گفت: ضمن اینکه معتقدم و اطلاع دارم که دولت هیچ تصمیمی در رابطه با گرفتن معادن از این شرکتها ندارد، باید بگویم که در صورت اتخاذ چنین تصمیمی هیچ شرکتی در کشور وجود ندارد که اساسا سنگ آهن تولید کند؛ بنابراین چنین شایعهای که دولت قصد بازپسگیری معادن خود را دارد، واقعیت ندارد.
اطلاعرسانی نامناسب بود
وی افزود: افزایش حقوق دولتی معادن هم بحثی عادی بوده که هر سال اتفاق میافتاده است، اما به دلیل اطلاعرسانی نامناسب و عدم شفافسازی در بازار این نگرانی به وجود آمده که این شرکتها در خطر هستند، کما اینکه هنوز در رابطه با افزایش حقوق دولتی معادن و بهره مالکانه تصمیمی قطعی اتخاذ نشده است.
شرکتهای بیهمتا
ملاحسین آقا با اشاره به طرح توسعه هزار میلیارد تومانی چادرملو گفت: سهامداران عمده شرکت برای توسعه شرکتهای گلگهر و چادرملو، برنامهریزیهای دقیقی را تدوین کردهاند و از آنجا که این شرکتها در کشور همتایی ندارند، پس میتوان توسعه این شرکتها را قطعی و آینده این شرکت را روشن دانست.
بدشانسی فولاد
وی در پاسخ به این پرسش که اگر نگرانی بازار مربوط به معدنیها است، چرا فولادیها شاهد صفهای فروش سنگین در بازار هستند، گفت: فولادمبارکه در حالی دیروز صف فروش بسیار سنگینی را تجربه کرد که پیش از این از احتمال بازگشایی نماد این شرکت با قیمت ۵۰۰تومان سخن گفته میشد، اما به دلیل اینکه بازار افزایش حقوق دولتی معادن و بهره مالکانه را به زیان فولادیها تحلیل کرده و معتقد است که افزایش قیمت سنگآهن، حاشیه سود فولادیها را کاهش میدهد،چنین رفتاری را از خود بروز داده است.
مشکل بازار امروز
وی افزود: مهمترین مشکلی که امروز بورس ما را تهدید میکند، ناتوانی از جذب حجم نقدینگی موجود در کشور است که بخشی از آن به دلیل اجرای سیاستهای اصل ۴۴ جذب بازار شد، اما در معامله بلوکی مس بازار نشان داد که هنوز در جذب نقدینگی ناتوان است. افزون بر این بورس ما به لحاظ اطلاعرسانی و شفافسازی اطلاعات نیز مشکل دارد و همین بحثهای اخیر در رابطه با معادن نیز به همین دلیل رخ داده که در نهایت چنین رفتارهایی از معاملهگران مشاهده میشود که مهمترین آسیب این رفتارها خروج نقدینگی از بازار است.
وی خاطرنشان کرد: عدم شفافیت اطلاعات از یکسو و عدم شناخت بازار توسط دولت از سوی دیگر موجب شده که اخبار موجود در بازار با واکنشی مواجه نشود، در حالی که اساسا بحث مربوط به افزایش حقوق دولتی معادن چندان مهم نیست که چنین رفتاری از سوی بازار مشاهده شود.
کنترل تبعات این تصمیمها
وی با بیان اینکه به طور قطع افزایش حقوق دولتی معادن و بهره مالکانه روی سود سنگآهنیها و فولادیها اثرگذار است، گفت: سنگآهنیها از محل افزایش قیمت محصولات خود میتوانند به سود پیشبینی شده خود برسند و حاشیه سود فولادیها هم تحتشعاع قرار خواهد گرفت که البته همه این تاثیرات با تدابیر اتخاذ شده کنترل میشود، با این وصف میتوان گفت که شرکتهای معدنی و فولادی را هیچ خطری تهدید نمیکند و بازار بهتر است به تحقق سود این شرکتها اطمینان داشته باشد.
وی گفت: بورس باید به همان اندازهای که نسبت به فعالیت شرکتهای بورسی حساس است، نسبت به چنین اخباری هم حساس باشد و با اطلاعرسانی درست، دقیق و شفاف از رخداد چنین حوادثی در بازار جلوگیری کند.
بورس به یک اطلاعیه اکتفا کرد
وی افزود: بورس باید همزمان با بروز چنین اخباری بدون اکتفا به صدور یک اطلاعیه در گفتوگو با مسوولان ذیربط به وظیفه اطلاعرسانی خود عمل کرده و بازار را از نگرانی نجات میداد.
«ومعادن» حمایت میکند
ملاحسین آقا در پاسخ به این سوال که آیا معادن و فلزات به عنوان سهامدار بسیاری از شرکتهای معدنی و فولادی که دچار صف فروش شدهاند از سهام این شرکتها در بازار حمایت میکند، گفت: اگر نگاهی به حجم معاملات در روزهای اخیر بیاندازید متوجه میشوید که معادن و فلزات تنها شرکتی بود که طی این روزها از سهام زیرمجموعههای خود حمایت کرده است و این حمایتها تا رفع صفهای فروش و حاکم شدن منطق در بازار ادامه پیدا میکند.
به اعتقاد وی، اتفاقات اخیر به جامعه سهامداران نگاه عمیقتری نسبت به دادوستد سهام میدهد همچنین این اتفاقات موجب میشود که بازار شناخت بیشتری نسبت به این سهمها پیدا کند و در واقع با آزمونی که معدنیها در بازار میگذارند، بازار در آینده رفتارهای مناسبتری را در مواجهه با این نمادها خواهد داشت.
لوح سفید بدون تردید
وی در توصیف آینده سهام معادن و فلزات با به کار بردن این جمله که «سهام ما همچون لوح سفید بدون تردید است»، گفت: با اتفاقات رخ داده، آینده مناسبی را میتوان برای سهام «ومعادن» تصور کرد این نماد به طور قطع با افزایش پیشبینی سود مواجه است.وی افزود: از محل فروش سهام فولاد خراسان سودی معادل ۱۴میلیارد تومان شناسایی شده که بخشی از آن به عنوان ذخیره ناشی از وجود کابلهای شهیدقندی در پرتفوی شرکت لحاظ شد و بخشی از آن نیز EPS شرکت را با تعدیل مثبت مواجه کرده است.
وی ادامه داد: با احتساب ذخیره کاهش ارزش در نظر گرفته شده کابلهای شهید قندی دیگر به عنوان یک نقطه ضعف در پرتفوی «ومعادن» شناخته نمیشود، بلکه سهام این شرکت با توجه به داراییهای موجود، یک نقطه قوت برای ما محسوب میشود و ما در یک سال اخیر به اندازه تمام نگرانیهایی که از وجود اینگونه از سهمها در پرتفوی خود داشتیم، ذخیره گرفتهایم و از این بابت نگرانی وجود ندارد.
تعدیل تا ۶۵۹ریال
ملاحسین پیشبینی جدید سود معادن و فلزات را رقم ۶۵۹ریال اعلام کرد و گفت: این افزایش EPS به بورس اعلام شده است.
وی با بیان اینکه ذخیره کاهش ارزشهای اخیر موجب شده که سهام معادن و فلزات دیگر حباب نباشد، گفت: ارزش NAV شرکت با احتساب ورود فولاد خراسان در بورس عدد ۹۲۰تومان است که با این وصف میتوان گفت که قیمت معامله شده سهام «ومعادن» در بازار بسیار پایینتر از ارزش واقعی آن است.
ارسال نظر