تاکید مدیران و کارشناسان بر منطقی بودن شرایط بازار
حبابی درکار نیست
گروه بورس- رییس اداره امور بورسها با اعلام اینکه بازار سهام با قیمتها و شاخصهای کنونی حبابی نیست، به سهامداران توصیه کرد بودجه سال آینده شرکتها را در تصمیمگیریها لحاظ کنند.محمودرضا خواجهنصیری در گفتوگو با خبرگزاری فارس، توضیح داد: هرچند روند قیمت سهام طی دو سه ماه اخیر قابل توجه بود، اما این وضعیت و جریان مربوط به کل سال نبوده و تحت تاثیر عوامل مختلفی، شاخص بورس طی چند ماه اخیر با افزایش مواجه شده است. وی ادامه داد: مهمترین نکتهای که نباید فراموش کرد این است که به لحاظ اقتصادی اتفاق ویژهای در سال جاری رخ داد که مربوط به نوسان نرخ ارز است. این موضوع مهم به نوبه خود میتواند به اصلاح قیمتها در همه بازارها و تعدیل ارزش داراییها براساس نرخ جدید بینجامد؛ بنابراین در برابر کاهش ارزش ریال نمیتوان سخن از کاهش ارزش دارایی شرکتها گفت؛ چرا که این متغیر مهم تحت تاثیر نوسان ارز جبران و اصلاح شده است.
این مقام مسوول ادامه داد: نوسان نرخ ارز بر درآمد برخی از شرکتها اثر گذاشته و منجر به افزایش فروش ریالی محصولات آنها و در نتیجه افزایش سود شده که انتظار میرود تعدیل این متغیر دقیقتر باشد، چرا که شرایط موجود تورمی بوده، توانسته در سودآوری شرکتها موثر و حتی از هزینههای آنها بالاتر باشد.
خواجهنصیری افزود: در این میان سرمایهگذاران چون دنبال کننده تغییراتند به افزایش قیمتها خوشبین هستند ولی باید متوجه این نکته هم باشند که در برابر رشد درآمد شرکتها، هزینههای ناشی از افزایش تورم هم امری اجتنابناپذیر است و باید در تصمیمگیریها به این نکته توجه کنند.وی با بیان اینکه بازار سرمایه به مولفههای اصلی مانند تورم، نرخ سود بانکی و نوسان نرخ ارز عکسالعمل نشان داده و تا جایی که بتواند اقدام به تعدیل میکند خاطرنشان کرد: اگرچه این روند برای آینده قابل پیشبینی است اما نسبت به این موضوع که بازار سهام حبابی بوده و در آینده خالی شود و قیمتها مسیر عکس بگیرد، اعتقادی ندارم. چون متغیرهای کنونی اقتصاد توجیهکننده و توضیحدهنده این افزایش قیمتها در بازار سهام هستند.
خواجهنصیری تاکید کرد: در این میان با نگاهی به بازار میتوان به این نتیجه رسید که هرچند رشد شاخص بورس در چند ماه اخیر زیاد بوده اما این رشد مبتنی و متمرکز بر صنایع پیشرو و آیندهدار بوده که نکته مثبتی به شمار میرود. چون در رشد شاخص همه صنایع حاضر در بازار بهطور همگام و یکسان رشد نمیکنند. به طوری که سهام برخی صنایع از جمله داروییها، غذاییها، هلدینگهای خاص، برخی پیمانکاران و خودروییها یا منفی است یا درجا میزند که نشاندهنده نگاه درست بازار است.
حباب، بیحباب
رییس اداره امور بورسها با تاکید بر اینکه تعریف حباب برای شرایط کنونی بازار سهام قابل تسری و تعمیم نیست، ادامه داد: با این همه ریسکهایی برای بازار وجود دارند که برخی از آنها اجتنابناپذیرند. افزایش هزینههای جاری و دستمزد شرکتها، افزایش هزینههای اجرای طرحهای توسعهای برای شرکتهای خاص و ریسک سیاستگذاری بر صنایع مانند قیمت مواد اولیه از جمله متغیرهایی است که سرمایهگذاران تا حدی با آنها آشنا بوده ولی باید دقت بیشتری داشته باشند.
خواجهنصیری افزود: نکته مهم دیگری که جا دارد مورد توجه سرمایهگذاران حقوقی و حقیقی قرار گیرد این است که با توجه به نزدیک شدن به ماههای پایانی سال، باید اتفاقات سال جاری به عنوان وقایع تاریخی در نظر گرفته و براساس بودجه سال آینده شرکتها تصمیمگیری شود. وی در خاتمه گفت: شرکتهای حاضر در بورس و فرابورس از بهمنماه به بعد بودجههای سال آینده را ارائه خواهند داد که با این اتفاق، اطلاعات سال ۹۱ شرکتها تاریخی بوده و اثرش را از دست خواهد داد. با این همه به سهامداران توصیه میشود با نگاهی بر آینده بلندمدت و تحلیل وقایع تصمیمگیری کنند.
قیمتها نگرانکننده نیست
معاون بازار شرکت بورس ورود نقدینگی بازار ارز و سکه و نیز عملکرد مطلوب شرکتهای بزرگ بورسی را از عوامل رونق بورس در روزهای اخیر دانست. علی صحرایی در گفتوگو با ایسنا در مورد علت رکوردشکنیهای پیدرپی شاخص بورس تهران گفت: جریان نقدینگی بازار ارز و سکه وارد بورس تهران شده و با این اتفاق سمت تقاضا قویتر شده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا رشد بورس واقعی است؟ گفت: در حال حاضر P/E بازار سرمایه ۵/۵ مرتبه است که این امر نگرانکننده نیست البته ممکن است P/E برخی شرکتها بسیار بالا باشد ولی به صورت کلی نسبت قیمت به درآمد شرکتها مطلوب است. معاون بازار شرکت بورس در ادامه اعلام کرد: با رونق بورس و رشد قیمتها سهامداران جدید وارد بازار شدند و مشتریان قدیمی پولهای اضافهتری وارد بازار سرمایه کردند و پولها از بازار ارز و سکه به سمت بورس سرازیر شد، زیرا این بازارها برای سرمایهگذاران چشمانداز سودآوری ندارد.
وی در مورد عرضه سهام شرکتها جدید در شرایط فعلی گفت: شرکتهایی که در لیست واگذاری قرار دارد به محض آمادهسازی در بورس عرضه میشود که هلدینگ خلیج فارس از مهمترین این شرکتها است.
دولت مشورتی با بورسیها در اصلاح قانون مالیات نداشت
از سوی دیگر یک کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه بورس با شاخص ۳۵ هزار واحدی حبابی نیست، به سهامداران گفت: دولت با بورسیها مشورتی درباره اصلاح قانون مالیات نداشت.
علیرضا عسگری مارانی در گفتوگو با خبرگزاری فارس تاکید کرد: اگر گروهی اعتقاد داشته باشند که دلار ۲۵۰۰ تومانی حبابی است، بازار سهام هم از نگاه این گروه دارای حباب است، چون تفکر حاکم این است که دلار فروش کالاها را براساس نرخ ۲۵۰۰ تومانی درنظر میگیرند، اما قیمت ۲۰۰۰ تا ۲۵۰۰ دلار منطقی به نظر میرسد، ولی اگر به دلار ۲ هزار تومانی اعتقاد باشد، شاخص بورس نباید چندان از این ارقام بالاتر رود.
وی ادامه داد: بنابراین با توجه به فروش ۵ هزار میلیارد تومانی سال جاری شرکتهای فولاد مبارکه، فولاد خوزستان، چادرملو و گلگهر میتوان به این نتیجه رسید، فروش این شرکتها از مجموع سپردههای چند بانک بیشتر بوده و هر کدام از این شرکتها میتوانند، به اجرای یک طرح توسعه جدید یا اتمام آن اقدام کنند.حتی اگر در بانکها سپرده کنند میتوانند ۲۰ درصد سود بگیرند که در نهایت موجب افزایش سودآوری آنها میشود.
عسگریمارانی افزود: در این میان و با توجه شرایط کنونی بازار سهام و شرکتها ممکن است آن دسته از سهامی که منفی هستند، در آینده مثبت شوند و برعکس؛ آن سهامی که در حال حاضر رشد میکنند، در آینده منفی شوند.وی خاطرنشان کرد: واقعیت این است اثر نوسان ارز بر روی صنایع متفاوت بوده و در برابر خوشحالی سهامداران شرکتهای پتروشیمی و پالایشگاهی از رشد ارز، کاهش ارز میتواند منجر به رشد سهام گروههای چون خودرو، دارو، بانک و سیمان شود که همه این گروهها در بورس حضور دارند. برای همین بورس آینه تمام نمای اقتصاد است که مسوولان باید توجه کنند.
مدیرعامل سرمایهگذاری ملی ایران در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: برخی فکر میکنند ممکن است، دولت بعدی بازار سرمایه را دوست نداشته باشد، اما با توجه به حضور اکثر صندوقهای مختلف در بازار سهام، تخصیص سهام عدالت به ۴۵ میلیون نفر و همچنین نهادینه شدن بازار و عمیقتر شدن آن چنین تفکر و اعتقادی درست نیست و جای بحث ندارد.
عسگری مارانی به یک نکته دیگر اشاره کرد و گفت: قطع یقین آن دسته از سرمایهگذاران باهوشی که دلار و طلا دارند، در آینده سرمایههای خود را به داراییهای کاغذی متکی بر شرکتها و کارخانههای آینده دار تبدیل خواهند کرد. چون در برابر دلار ۲۵۰۰ تا ۳ هزار تومانی کنونی، شرکتهایی مانند داروییها و سیمانیها در بورس وجود دارند که میانگین دلار برای آنها ۷۰۰ تا ۵۰۰ تومان است.
شرایط سخت است، اما پرسود...
وی تاکید کرد: از اول سال تاکنون همواره گفتهام، شرایط سال جاری بازار سخت است، ولی سود هم در آن وجود دارد و در برابر بورس موانعی و ریسکهایی مانند قیمتگذاری دولتی، نوسان نرخ ارز، بودجه سال آینده دولت، قانون مالیات، تصمیمات مقطعی در مورد صادرات و واردات و همچنین مصوبات دولت وجود دارد.
عسگریمارانی در واکنش به این سوال که با این همه آیا بازار سهام حباب دارد، یا نه؟ پاسخ داد: معنی حباب یعنی اینکه یک دارایی از ارزش ذاتیاش خارج شود. شرایط و روشهای محاسبه ارزش ذاتی هم درحالی فرق میکند که اگر با هر نگاهی به شرایط بازار توجه شود، مشخص است که بسیاری از سهام مانند بانکها، خودروییها، سیمانیها و سرمایهگذاریها ارزش ذاتی پائینی دارند؛ بنابراین به اعتقاد من بازار سهام حبابی نیست.
ارسال نظر