جنب پل حافظ
نگاه بورس به تحولات ارزی
گروه بورس- همایون دارابی: شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران آخرین هفته پیش از فرارسیدن ماه محرم را با نوسان قابل ملاحظهای پشت سر گذاشت، به گونهای که در نهایت با رشد ۲/۰ درصدی مواجه شد. در هفته گذشته بازار به میزان قابلملاحظهای تحت تاثیر تصمیمات اقتصادی مهم در حوزه صادرات و واردات و تحولات بازار ارز قرار داشت، به گونهای که با فراز و فرود در تصمیمات دولتی بازار نیز دچار تلاطم شد. در آخرین تحولات این حوزه تصمیم دولت برای مبنا قرار دادن نرخ ارز در اتاق مبادلاتی به عنوان مبنای ارزی جدید کشور قرار دارد. این امر به آن معنا است که شرکتهای بورسی میتوانند با اتکا به نرخ ۲۵هزار ریالی که از نرخهای کنونی مورد استفاده شرکتهای بورسی بالاتر است، اقدام به پیشبینی سود سال آینده و همچنین سهماهه پایانی سال جاری کنند. در نتیجه جهش فوق العاده در صورتهای مالی شرکتهای دارای صادرات یا فروشنده براساس قیمتگذاری جهانی ایجاد خواهد شد. از این رو، روز چهارشنبه پتروشیمی پردیس به عنوان نخستین شرکت بزرگی که باید سود سال آینده خود را اعلام کند با صف خرید همراه شد.
سیگنالهای مثبت سیاسی
در بازار سهام معاملهگران در تحولات مهم در حوزه سیاسی شاهد زمینه سازی برای از سرگیری مذاکرات هستهای هستند. در مهمترین تحول رییسجمهور ایالاتمتحده، میگوید در ماههای آینده دست به تلاش تازهای برای حل دیپلماتیک مناقشه هستهای ایران خواهد زد.
باراک اوباما در نخستین نشست رسانهای خود پس از انتخاب مجدد به عنوان ریاست جمهوری آمریکا گفت: باید راهی باشد که هم ایران از انرژی هستهای صلحآمیز بهره ببرد و هم تعهدات بینالمللی را رعایت کند.
در همین شرایط کمیسر سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز اعضای گروه موسوم به ۱+۵ را برای مذاکراتی مشورتی فرا خوانده است. این امر پس از مذاکرات نیویورک دومین دور از مذاکرات مشورتی میان اعضا ۱+۵ است و به دنبال تعیین تکلیف رهبران آمریکا و چین میتوان این مذاکرات مشورتی را بیانکننده سیاستهای جدید کشورهای طرف مذاکره نیز تلقی کرد.
به گزارش فارس به نقل از خبرگزاری رویترز، «کاترین اشتون»، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا چهارشنبه آینده در بروکسل میزبان نمایندگان شش کشور موسوم به ۱+۵ خواهد بود.
عوارض صادراتی میآید؟
در تحولات اقتصادی معاملهگران امروز منتظر اعلام تغییرات جدید در مقررات ممنوعیت صادرات و واردات هستند. در دو هفته اخیر سعی و خطای فزاینده دولت برای سامان دهی به وضعیت ارزی کشور به نگرانی کارشناسان اقتصادی منجر شده است. این امر موجب شده است تا ناپایداری در صحنه اقتصادی کشور به چشم بخورد که تداوم آن میتواند زیان سنگینی را به بار آورد.
در همین رابطه معاون سازمان توسعه تجارت ایران با اشاره به تصمیم دولت مبنی بر وضع عوارض صادراتی برای صادرات برخی از کالاها از سوی دولت، گفت: میزان عوارض صادراتی به تفکیک کالاها هم اکنون در حال انجام کار کارشناسی است و اوایل هفته آینده این عوارض تعیین تکلیف نهایی میشود.
کیومرث فتحاله کرمانشاهی به مهر گفت: از بیست آبان ماه برخی از اقلام صادراتی که صادرات آنها در مقطعی ممنوع اعلام شده بود، از این فهرست خارج شد که هماکنون این کالاها با اخذ عوارض و نیز تعرفههای پیشبینی شده پیش روی آنها، اجازه صادرات خواهند داشت.
در همین حال با نزدیکی زمان تدوین لایحه بودجه سال آینده کل کشور بحث در مورد متغیرهای مهم این لایحه توجه کارشناسان را به خود جلب کرده است. در یکی از مهمترین سخنان در این مورد رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه بخشی از درآمدهای بودجه سال ۹۲ میتواند از طریق فروش ارز به بازار تامین شود، قیمت هر دلار برای محاسبه بودجه ۹۲ را حدود دو هزار تومان پیشبینی کرد.
غلامرضا مصباحیمقدم در گفتوگو با ایسنا، لزوم کاهش اتکای بودجه سال ۹۲ به نفت را مورد تاکید قرار داد و گفت: پیشنهاد خود دولت هم این است که صادرات نفت از دو میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه به یک میلیون بشکه در روز کاهش یابد، ما هم این موضوع را در کمیسیون برنامه و بودجه بررسی میکنیم که اگر بشود به کمتر از این هم اکتفا و راهکارهای جبرانی را دنبال کنیم.
وی یکی از راهکارهای جبران کاهش درآمدهای نفتی در بودجه سال آینده را گسترش پوشش مالیاتها دانست و افزود: اگر مالیاتهایی که حق است و قوانین موجود اقتضا میکند، دریافت شود ظرفیتی بیش از آنچه امروز دریافت میشود، وجود دارد. به طوری که در سال جاری حدود ۳۰هزار میلیارد تومان درآمد از محل دریافت مالیات کسب میشود.
وی گفت: دولت ارز را با دو هزار و ۵۰۰ تومان به بازار عرضه میکند و وجوه ریالیاش را به خزانه به عنوان تامین سایر درآمدها میریزد. با افزایش دو برابری قیمت ارز، معنایش این است که درآمد بیشتری از این طریق تامین خواهد شد و پیشبینی ما این است که در سال آینده بخشی از درآمدی که از نفت به دست نمیآوریم را با همین قیمتگذاری دلار و ارز بتوانیم تامین کنیم.
در همین شرایط درحوزه اقتصاد جهانی معاملهگران شاهد ثبات نسبی در بازارهای جهانی با وجود وضعیت مبهم اقتصادی اروپا بودند. در بازار فولاد، بهای فلزات اساسی در محدودههای گذشته باقی مانده است؛ بهای مس به سطح ۷هزار و ۶۰۵دلار در هر تن، آلومینیوم یک هزار و ۹۳۲دلار، روی یک هزار و ۹۰۷دلار و سرب در حد ۲هزار و ۱۸۸دلار باقی مانده است و بهای بیلت فولادی نیز با کاهش جدی به ۳۰۰دلار در هر تن رسیده است. در همین حال معاملات بورس کالا همچنان بر مبنای اجبار شرکتها به قبول نرخگذاری برمبنای نرخ دلار مبادلاتی قرار دارد که همین امر از تاثیرگذاری روند معاملات بورس کالا بر بورس اوراق بهادار کاسته است.
در آخرین معاملات بورس کالا معامله تختال سی و بلوم فولاد خوزستان به ترتیب با قیمت ۱۲هزار و ۵۰۰ریال و ۱۵هزار ریال و در بخش شیمیایی و پتروشیمی نیز به ترتیب وکیوم و حلال ۴۰۲به ترتیب ۵هزار و ۶۴۰ و ۱۰هزار و ۴۴۱ریال، متانول و اوره سلف پتروشیمی شیراز به ترتیب ۵هزار و ۸۰۱ریال و ۷هزار و ۶۹ ریال و متانول و اسید استیک پتروشیمی فنآوران به ترتیب ۵هزار و ۷۷ریال و ۶هزار و ۹۹۲ریال قیمت خورده است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار روز چهارشنبه پس از افت ابتدای هفته و تلاش صورت گرفته از روز سهشنبه برای تغییر در روند معاملات شاهد رشد شاخص و ثبت کارنامهای مثبت برای کل هفته بود. شاخص روز چهارشنبه ۱۲۱ واحد رشد کرد تا در کل هفته شاخص معادل ۲/۰درصد رشد کند، با این کارنامه شاخص در نهایت توانست بازدهی خود را از آغاز سال به ۲۱درصد برساند.
در بازار روز چهارشنبه انتظار برای تغییر ارز مورد استفاده شرکتها از نرخ مبادلاتی مهمترین نیروی حرکت دهنده بازار بود.در همین حال با توجه به نزدیکی ماه محرم انتظار برای کاسته شدن از تب و تاب کنونی بازار نیز به ویژه در هفته آینده و ایام عزاداری دهه محرم وجود دارد.
در بازار چهارشنبه در گروه تجهیزات، انتظار برای بازگشایی نماد صدرا محقق نشد تا همچنان سهامداران این شرکت در بلاتکلیفی باقی بمانند. در این گروه، شرکت تجهیزاتی مپنا پیشبینی سود سال ۹۱ خود را در گزارش ۶ ماهه با تعدیل منفی بیش از ۱ درصدی همراه ساخته است. همچنین در گروه معدنی، مدیرعامل سرمایهگذاری امید هم از فروش ۷۸درصد سهام سرمایهگذاری سپه در سال مالی جاری شرکت خبر داد.
عبدالرحیم همایون پور درنامهای به سازمان بورس اعلام کرده است که سرمایهگذاری امید در نظر دارد بلوک مدیریتی سهام سرمایهگذاری سپه را به میزان ۶۲/۷۸درصد اصالتا و وکالتا (۷۵/۷۳ درصد متعلق به سرمایهگذاری امید و ۱۴/۳ و ۷۳/۱ درصد به ترتیب متعلق به سرمایهگذاری مهر و توسعه گوهران امید) را درسال مالی جاری از طریق مزایده در تابلوی بورس به فروش برساند.
مدیرعامل امید در ادامه تاکید کرده است که به محض قطعیت معامله نسبت به اطلاع رسانی و تعدیل سود سال مالی جاری اقدام خواهد شد. یادآور میشود، سرمایهگذاری سپه که هم اکنون دارای سرمایه اسمی بیش از ۲۳۹ میلیارد تومانی است، از محل مطالبات و آورده نقدی سهامداران ۶/۱۱۹میلیارد تومان افزایش سرمایه میدهد تا قادر به اصلاح ساختار مالی باشد.ارزش بازار سهام «وسپه» در حد ۴۰۰میلیارد تومان است که البته کمتر از ارزش داراییهای این شرکت است، اما حتی با فرض فروش سهام شرکت با قیمتهای کنونی، امید رقمی بیش از ۳۰۰میلیارد تومان به دست خواهد آورد. امید یکی از مشتریان احتمالی خرید بلوکهای در آستانه عرضه در بورس شامل ذوب آهن و فولاد خوزستان ارزیابی میشود که در صورت تامین نقدینگی میتواند به دلیل برخورداری از مدیریت شرکتهای سنگآهنی چرخه کامل تولید فولاد را در اختیار بگیرد.
در گروه برقی، عرضه بلوک ۷/۳۲ درصدی ایران ترانسفو ملغی شد. گفته میشود، حصول توافقی میان سازمان خصوصی سازی و خریداران این بلوک مانع از حراج مجدد این بلوک شد.
جیرینگ میآید
در گروه مخابرات دیروز اعلام شد همراه اول افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی را در دستور کار دارد. در حاشیه برگزاری نمایشگاه تلکام، مدیران همراه اول از افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی این شرکت از محل سود انباشته خبر دادهاند. بر این اساس سرمایه همراه اول از ۲۰۶ میلیارد تومان به بیش از ۴۰۰ میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. همچنین برنامه انتقال از فرابورس به بورس از دیگر برنامههای همراه اول است. در همین حال مدیرعامل جیرینگ همراه اول گفت: هفته گذشته ابلاغیهای از بانک مرکزی دریافت کردیم با این مضمون که بانک مرکزی برای انجام فعالیتهای پرداخت از طریق تلفن همراه با آییننامه تیبا۲ در قالب برند جیرینگ موافقت کرده است. بیشترین خدماتی که در جیرینگ ارائه میشود پرداخت روزانه است و خدمات دیگری از جمله همراه بانک و جیرینگ کارت نیز از سوی این شرکت ارائه میشود.
در این گروه، روز چهارشنبه بلوک ۴۹درصدی شرکت موج تامین ارتباطات پارس که خود سهامدار ۴۰ درصد شرکت خدماتی ارتباطی رایتل است، به قیمت پایه هر سهم ۳۴ هزار و ۹۷ ریال به فروش رفت.
بنابر این گزارش، در این روز بلوک ۴۹ درصدی شرکت موج تامین ارتباطات پارس معادل ۸۶ میلیون و ۴ هزار و ۸۰۰ سهم متعلق به شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی با سرمایه ۷/۱ هزار میلیارد ریال در بازار سوم فرابورس عرضه شد و به قیمت پایه هر سهم ۳۴ هزار و ۹۷ ریال به فروش رفت.
همچنین بلوک ۱۰۰ درصدی سهام کنترلی شرکت کالای پتروشیمی معادل ۴میلیون و ۹۹۹ هزار و ۹۹۵ سهم با شرایط ۳۰ درصد نقد و بقیه اقساط ۳ ساله در بازار سوم با قیمت پایه ۳۸ هزار و ۹۳۷ ریال عرضه شد که به دلیل ادامه رقابت در دقایق پایانی تا قیمت ۴۰ هزار و ۷۵۲ ریال رسید و ادامه رقابت به شنبه ۲۷ آبان موکول شد. در گروه خودرویی، بررسی آمار مهرماه نشان میدهد؛ تولید انواع کامیون و کامیونت به هزار و ۲۵۰ دستگاه رسیده که در مهرماه سال گذشته سه هزار و ۳۷۹ دستگاه انواع کامیون و کامیونت در کشور تولید شده بود.
به گزارش ایسنا، تولید انواع کامیون و کامیونت در شرکت ارس خودرودیزل ۳/۸۱ درصد، ایران خودرو دیزل ۹/۸۵درصد، رخش خودرو دیزل ۹/۸۸ درصد، زامیاد ۹/۵۸ درصد، سایپا دیزل ۱/۶۲ درصد، کاریزان خودرو ۳/۸۲ درصد، گروه بهمن ۳/۹ درصد، ماموت ۷/۸۵ درصد و آریا دیزل موتور و سپهر دیزل کاوه صد درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.
حساب بانکی ایرانخودرودیزل مسدود است
در این گروه، مدیرعامل ایرانخودرودیزل گفت: حساب بانکی این شرکت همچنان مسدود است.
هاشم یکهزارع در گفتوگو با فارس با بیان اینکه حساب بانکی ایران خودرودیزل همچنان مسدود است، اظهار کرد: در سال تولید ملی، تولیدکنندگان انتظار حمایت بیشتری از سوی دستگاههای مسوول دارند. وی با بیان اینکه مسدود شدن حساب بانکی یک شرکت باعث مختل شدن تمام فعالیتهای تولیدی آن میشود، افزود: با وجود مشکلاتی که بر اثر محدودیتهای بینالمللی برای تولیدکنندگان ایجاد شده است، اعمال محدودیتهای داخلی نیز مشکلات آنها را افزایش میدهد.
یکهزارع با اشاره به تعیین تکلیف ۵۰ درصد خریداران معترض کشندههای هوو، گفت: برای ۵۰ درصد از خریداران حکم صادر شده که حدود ۶ هزار و ۵۰۰ نفر هستند.
وی ادامه داد: جریمه بالایی برای شرکت ایران خودرو دیزل وضع شده که در حال پیگیری موضوع از مجاری قانونی مانند دیوان عدالت اداری هستیم.
وی تاکید کرد: برای دریافت طلب از یک بدهکار باید آن را زنده نگه داشت نه اینکه با مسدود شدن حساب بانکی، تولید آن را با مشکل روبهرو کرد.
در گروه بانکی، روز چهارشنبه روزنامه خراسان در مطلبی از خروج حسابهای دولتی از بانکهای دولتی خصوصی شده خبر داد.
ظاهرا براساس دستور چندی پیش خزانه داری کل کشور به تمام دستگاههای اجرایی و استانداریها، طبق مقررات قانون محاسبات عمومی حسابهای دستگاههای اجرایی باید در بانکهای دولتی باشند و با توجه به اینکه بیش از نیمی از سهام بانکهایی چون ملت و صادرات به بخش غیردولتی واگذار شده، تداوم وجود حسابهای دولتی در این بانکها قانونی نبوده و باید به بانکهای مشخص شده دولتی منتقل شوند.
در این گروه، پرویز عقیلی مدیرعامل سابق بانک کارآفرین رسما مدیریت بانک خاورمیانه را بر عهده گرفت.
بانک خاورمیانه با داشتن ۴۸ سهامدار حقیقی و سه سهامدار حقوقی، چهار هزار میلیارد ریال سرمایه دارد که از این مبلغ دو هزار و ۶۵ میلیارد و ۴۹۱ میلیون ریال از طریق موسسان بانک تامین شده و ۱۹۳۴ میلیارد و ۵۰۹ میلیون ریال با پذیره نویسی در تیرماه تامین شد. گفته میشود با صدور مجوز بانک خاورمیانه جمعی دیگر از مدیران بانک کارآفرین راهی این بانک خواهند شد.
در گروه لیزینگی سلسله تعدیلهای منفی شرکتهای لیزینگی همچنان ادامه دارد، تا جایی که لیزینگ رایان سایپا سود خود را در این گروه از ۸۳۳ ریال به ۵۹۴ریال کاهش داده است. همچنین لیزینگ ایرانیان نیز با ۳۲درصد افت سود خالص در گزارش شش ماهه نسبت به سال قبل مواجه است. افزایش نرخ سود بانکی به عنوان مهمترین منبع تامین منابع شرکتهای لیزینگی مهمترین دلیل وضعیت نامناسب شرکتهای لیزینگی ارزیابی میشود. در مجموع بازار روز چهارشنبه بازاری مثبت بود که در آن ۱۸۰میلیارد تومان سهام معامله شد که البته ۱۹میلیارد تومان آن مربوط به انتقال برخی بلوکهای سهام در خارج از ساعت اداری بود. همچنین ۵۴درصد ارزش معاملات روز چهارشنبه را انتقال سهام ملی مس از سرمایهگذاری سایپا به سرمایهگذاری صبا تامین تشکیل داد. این انتقال سهام در راستای تسویه بدهی میان دو شرکت ناشی از خرید سهام سایپا ارزیابی میشود. در این شرایط بود که از ۲۵۳نمادی که به روی تابلو رفتند ۱۲۷نماد با کاهش قیمت و ۱۱۹ نماد با رشد ارزش مواجه شدند و بقیه نمادها هم تغییر قیمتی نداشتند.
ارسال نظر