منصور شمس‌احمدی

با وجود اینکه چند روز بیشتر به مهلت تسلیم اظهار نامه‌های مالیات بر ارزش افزوده باقی نمانده، به دلیل اظهار نظرهای غیر شفاف مقامات مالیاتی و همچنین ابهام اطلاعیه مورخ ۲۱/۷/۸۷ سازمان امور مالیاتی که به تعبیری، اصناف را از شمول قانون مستثنی کرده است. بسیاری از فعالان اقتصادی تصویر روشنی از وضعیت چگونگی دریافت و پرداخت مالیات ندارند. معافیت‌های اشاره شده در قانون مالیات بر ارزش افزوده به موجب مفاد ماده ۱۲ آن قانون فقط شامل عرضه برخی کالاها و ارائه خدمات می‌شود‌. بنابراین اعطای معافیت به فعالان اقتصادی خلاف قانون است‌. سازمان امور مالیاتی تنها به موجب ماده ۱۸ قانون می‌تواند برخی مودیان را در مراحل مختلف اجرا از شمول ثبت نام مستثنی کند‌. به این ترتیب به موجب تبصره ۲ ماده ۱۶ قانون‌، مودیانی که از شمول ثبت نام خارج شده‌اند نمی‌توانند مالیات‌های پرداخت شده بابت خرید کالا یا خدمات را از سازمان امور مالیاتی مسترد کنند‌. بنابراین با توجه به موارد فوق‌، از مقامات محترم سازمان امور مالیاتی تقاضا می‌شود به منظور روشن شدن موضوع و تعیین تکلیف فعالان اقتصادی‌، پاسخ سوالات زیر را اگرچه مشخص است‌، به صراحت اعلام کنند‌.

۱ - آیا فروشندگان و تولیدکنندگان کالا و خدمات غیر معاف باید ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده را در ذیل فاکتورهای خود اضافه کرده و از اصناف دریافت دارند یا خیر‌؟

۲ - در صورتی که پاسخ سوال فوق منفی است‌، آیا فروشندگان و تولید کنندگان باید مبلغ مالیات را از محل منابع مالی خود پرداخت کنند‌؟ به استناد کدام ماده قانون‌؟

۳ - در صورتی که پاسخ سوال اول مثبت است با توجه به عدم شمول اصناف از قانون آیا مالیاتی را که اصناف به فروشندگان یا تولیدکنندگان پرداخت کرده‌اند می‌توانند از سازمان امور مالیاتی مسترد کنند؟

حسابدار رسمی