یادداشت
نقش دانشگاهها در رونق بازار سرمایه
بورس یعنی چه؟ سهام چیست؟ سازمان بورس کجاست؟ اوراق بهادار کدامند؟ بازار سرمایه یعنی چه؟ بورسهای بینالمللی کجایند؟ به نظر شما چند درصد از مردم عادی میتوانند جواب قانعکننده و درستی به این سوالات بدهند؟
علی اصغر خلیلی
بورس یعنی چه؟ سهام چیست؟ سازمان بورس کجاست؟ اوراق بهادار کدامند؟ بازار سرمایه یعنی چه؟ بورسهای بینالمللی کجایند؟ به نظر شما چند درصد از مردم عادی میتوانند جواب قانعکننده و درستی به این سوالات بدهند؟ از قشر تحصیلکرده و فرهنگی چطور؟ اگر تخصصیتر بخواهیم جواب این سوال را بیابیم باید از فارغالتحصیلان کدام رشتههای دانشگاهی پرس و جو کنیم؟ اقتصاد، حسابداری، مدیریت یا بانکداری؟ به طور مسلم هر یک از موارد یاد شده بسته به نوع آگاهی و تجربه خود پاسخهایی ارائه خواهند داد. هیچ کدام براساس آموختههای خود از مراکز دانشگاهی چیزی به زبان نخواهند آورد. حال آنکه به طور قطع این رشتهها به نوعی با این بازار در ارتباطند. ولی به غیر از سوال فکر میکنید چند درصد از این افراد ممکن است در بورس و سهام دستی داشته یا در آن سرمایهگذاری و بدین طریق امرار معاش کرده یا حداقل بخشی از سبد پسانداز خود را از سهام شرکتهای بورس انتخاب کردهاند. کافی است یکبار به تالار بورس اوراق بهادار مراجعه کرده و افرادی که در حال بحث و گفتوگو یا سفارش خرید هستند از نزدیک ببینید. مرد و زن، پیر و جوان، تحصیلکرده و غیرتحصیلکرده از همه نوع قشری دیده میشود، اما انتظار چیست؟ آیا فقط باید به همین افراد بسنده کرد. پس تکلیف رونق اقتصادی با مشارکت بیشتر مردم در بورس چه میشود؟ چه ارگانی یا سازمانی مسوولیت اطلاعرسانی و آشنایی مردم را به عهده میگیرد؟ آیا این وظیفه رسانهها و مطبوعات است؟ به طور قطع سازمانها و ارگانهای آموزشی مثل سایر آموزشها باید این وظیفه را نیز به دوش بکشند. آموزش و پرورش در دوران دبیرستان بسته به جنسیت دانشآموزان کتابهای آموزشی در نظر گرفته است. کتابهای حرفه و فن یا شاخههای کار و دانش اینگونه هستند، پس جایی برای آموزش مفاهیم بورس نمیماند. سراغ دانشگاهها و آموزش عالی میرویم. در کنار درس تنظیم خانواده جایی برای آموزشهای اقتصادی درنظر گرفته نشده، آیا وقت آن نیست که بورس و سهام نیز مانند سایر علوم دیده شود تا از دانشگاهها و اقشار مختلف تحصیلکرده و رشتههای گوناگون نیز شاهد فعالیت در بازار سرمایه باشیم.
مگر این نیست که آمار بالایی از بیکاران جامعه را افراد تحصیلکرده تشکیل دادهاند، پس چرا با همان سرمایههای اندک و از نظرات ایشان در ساماندهی اقتصادی استفاده نکنیم. به نظر نگارنده، در معرفی و شناساندن ساز و کارهای سرمایهگذاری در بورس و سهام و حتی آموزش آن اهمال بزرگی صورت گرفته است. پیشنهاد میشود حداقل دو واحد درسی نیز برای کلیه رشتهها در دانشگاهها و آموزش عالی در نظر گرفته شود حتی برای دانشجویان حسابداری و مدیریت نیز این تدبیر درنظر گرفته نشده پس لازم است کمی واقعیتر به این مساله توجه شود. حال کدام وزارتخانه این وظیفه را باید شروع کند. وزارت امور اقتصادی و دارایی یا وزارت فرهنگ و آموزش عالی. سالانه بیش از ۵۰هزار نفر در رشتههای مرتبط وارد دانشگاه میشوند و بیش از ۲۰۰هزار نفر نیز در حال تحصیل در مقاطع کارشناسی هستند که میتوان به آموزش در مقطع کارشناسی بخشی از این نفرات را به سمت بازار سرمایه سوق دهیم. وقت آن رسیده تا مراکز آموزش عالی و نهادهای مرتبط، در خصوص محتوای دروس تجدیدنظر کرده، مطالب و عناوین مفیدتر و بهروزآوری شده را به منظور تدریس به دانشجویان انتخاب کنند. باشد که سرفصلهای مرتبط با بازار اوراق بهادار را نیز در آن شاهد باشیم.
فارغالتحصیل کارشناسی حسابداری
ارسال نظر