محو صف فروش 4 سنگ آهنی
گروه بورس- علیرضا باغانی- در شرایطی که بیش از دو ماه از ایجاد صف فروش برای 4 نماد بزرگ بازار می‌گذرد، اخبار رسیده از آغاز عملیات بازارگردانی گسترده برای سهام این شرکت‌ها در بورس تهران حکایت دارد.

اتفاقی که می‌تواند با توجه به شرایط موجود به حداقل انتظار معامله‌گران بورس یعنی قدرت نقدشوندگی سهام تحقق بخشد. سهام شرکت‌های چادرملو و گل‌گهر هم‌اکنون بیش از دو ماه است که در بورس تهران با صف‌های سنگین فروش مواجه هستند و دو نماد سرمایه‌گذاری امید و معادن و فلزات هم متاثر از شرایط دوقلوهای سنگ‌آهنی، صف‌های فروش پرحجمی را تجربه می‌کنند.
بازارگردانی 4 شرکت آغاز می‌شود
در این شرایط یک منبع آگاه از احتمال بازارگردانی سهام این ۴ شرکت بزرگ بازار خبر می‌دهد.
این منبع با بیان این که پیش از این بورس اوراق بهادار تهران پیشنهاد بازارگردانی سهام 4 شرکت مزبور را ارائه کرده بود، گفت: سهام این شرکت‌ها در بورس هم‌اکنون در محدوده‌های قیمتی وجود دارد که بازارگردانی سهام آن‌ها را با مشکل رو‌به‌رو کرده است، بنابراین بازارگردانی به شیوه قبل چندان توجیه‌پذیر نبود.
بازارگردانی با شیوه جدید
به گفته وی، بازارگردانی سهام شرکت‌های گل‌گهر، چادرملو، معادن و فلزات و امید قرار است به شیوه جدید بازارگردانی شوند و در این شرایط جدید باید تمهیدات ویژه‌ای هم برای جمع‌آوری صف فروش این نمادها پیش‌بینی کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که سهام این ۴ شرکت با چه شیوه‌ای قرار است بازارگردانی شوند؟ گفت: البته هنوز در این زمینه توافقی صورت نگرفته است، ولی سرمایه‌گذاری امید و معادن و فلزات مشغول بررسی شرایط بازارگردانی سهام خود و دوقلوهای سنگ‌آهنی هستند و در این بررسی‌ها درباره درصد نوسان و حجم مبنای سهام این شرکت‌ها پیشنهادهایی مطرح شده است.
به گفته او، در بازارگردانی سهام شرکت‌های ذکرشده افزایش درصد نوسان این 4 سهم به6 درصد برای زودتر به تعادل رسیدن قیمت سهام و کاهش 50 درصدی حجم مبنای آنها مدنظر قرار گرفته تا بتوان هرچه سریع‌تر نسبت به متعادل شدن و افزایش نقدشوندگی در سهام این شرکت‌ها اقدام کرد.
۲۰روز برای متعادل شدن نمادها
این منبع ادامه داد: برای بازارگردانی سهام شرکت‌های چادرملو، گل‌گهر، معادن و فلزات و سرمایه‌گذاری امید دوره زمانی 20روزه در نظر گرفته شده، ‌اما به نظر می‌رسد سهام این شرکت‌ها در مدت‌زمان کوتاه‌تری به تعادل رسیده و قدرت نقدشوندگی خود را بازیابند که البته تحقق این امر در گرو موافقت بورس با شرایط جدید بازارگردانی سهام این شرکت‌ها است.
وی افزود: بازگشت تعادل به نماد این ۴ شرکت می‌تواند تاثیر قابل‌ملاحظه‌ای در تغییر شرایط بورس تهران و روان شدن دادوستدها داشته باشد، چیزی که در حال حاضر بازار سرمایه از آن بی‌بهره است و بسیاری از معامله‌گران به‌ویژه حقیقی‌ها نمی‌توانند نسبت به فروش سهام خود به‌رغم نیازهایی که دارند، اقدام کنند.
مقاومت‌هایی برای ورود به گره
گفتنی است، شرکت‌های مزبور بیش از ۶۰روز است که در بورس تهران با تقاضای سنگین فروش مواجه هستند، اما حمایت قابل‌توجهی از این نمادها نشده است.حتی در برخی از شرایط از ورود سهام این شرکت‌ها به گره معاملاتی هم جلوگیری می‌شود تا قیمت سهام افت نکند، به‌طوری که روزانه ۸۰ تا ۱۰۰هزار سهم امید با P/E معادل
8 مرتبه خریداری می‌شود تا سهام مشمول آیین‌نامه گره معاملاتی نشود، حال آن‌که ورود سهام این شرکت‌ها به گره معاملاتی می‌تواند به متعادل‌شدن قیمت سهام آن‌ها منجر شده و دست‌کم معاملات سهام در این نمادها روان شود. سهام سرمایه‌گذاری معادن و فلزات از زمان ایجاد صف فروش مورد حمایت قرار نگرفته است، حال آن‌که ده‌ها سهامدار حقیقی و حقوقی در این شرکت سرمایه‌گذاری کرده‌اند و صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد به عنوان سهامدار عمده این شرکت، سهام این شرکت بزرگ سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه را جمع‌آوری نکرده است.از طرفی دیگر دو شرکت یاد شده سهامدار عمده گل‌گهر و چادرملو هستند که به‌رغم حضور دوقلو‌های سنگ‌آهنی بورس تهران در گره‌معاملاتی، سهامداران عمده آن‌ها هم حمایتی از سهام زیرمجموعه خود نکرده‌اند که شاید دلیل عمده آن قیمت سهام آن‌ها و مشکل نقدینگی سهامداران عمده آن‌ها باشد. قیمت سهام دوقلوهای سنگ‌آهنی طی دو ماه گذشته افت بیش از 40درصدی را تجربه کرده است.
از قیمت‌‌های تاریخی تا قیمت‌های کنونی
سهام چادرملو در شرایطی که 6ماه پیش به بالاترین قیمت تاریخی خود یعنی 1590 تومان رسید، هم‌اکنون در محدوده قیمتی 781 تومان دارای صف‌فروش 2میلیون سهمی به ارزش 16میلیارد ریال است. سهام گل‌گهر هم در تیرماه سال‌جاری در حالی قیمت 3هزارو 94تومانی را شاهد بود که اکنون در قیمت هزارو 545تومان با صف فروشی به ارزش 22میلیارد ریال مواجه است.
سهام معادن و فلزات نیز با احتساب تعدیل قیمت به نسبت افزایش سرمایه در اواسط تابستان امسال قیمت ۶۱۲ تومانی را شاهد بود، در حالی که در حال حاضر در محدوده قیمتی ۳۰۶ تومان دارای صف فروش نزدیک به ۵میلیون سهم است، سرمایه‌گذاری امید هم در شرایطی که تابستان امسال قیمت ۶۳۱تومانی را شاهد بود، هم‌اکنون افت قیمت سهام خود را به سطح ۴۸۱تومان تجربه کرده و دارای صف فروش ۸۸میلیارد ریالی در این محدوده قیمتی است.
فقط 3درصد برای رشد یا افت 30واحدی کافی است
ارزش روز چادرملو در بورس تهران به یک هزار و ۵۶۳میلیارد تومان می‌رسد، حال آنکه ارزش روز گل‌گهر به یک هزار و ۳۶۰میلیارد تومان می‌رسد. افزون بر این سرمایه‌گذاری امید ارزش روزی معادل هزار و ۹۸۱میلیارد تومان دارد و ارزش معادن و فلزات نیز به ۵۸۱میلیارد تومان می‌رسد. این ۴ شرکت با ارزش بازاری در سطح ۵هزار و ۴۸۵میلیارد تومان، ۴/۱۱درصد از ارزش بورس تهران را شامل می‌شوند و اهمیت بازارگردانی سهام این شرکت‌ها و متعادل شدن این نمادها علاوه بر امکان نقدشوندگی سهام برای سهامداران در تاثیرگذاری آنها بر رشد یا افت شاخص است.
به طوری که نوسان 3درصد مثبت یا منفی مجموع این نمادها 30 واحد بر رشد و افت شاخص اثرگذار است.
دریافت چند تقاضا برای بازارگردانی تعدادی از سهام
در همین حال، مدیر نظارت بر کارگزاران سازمان بورس اوراق بهادار با اشاره به ناشناخته بودن روش بازارگردانی در میان فعالان بازار سرمایه کشور، از دریافت چند تقاضا برای بازارگردانی تعدادی از سهام مورد توجه بازار خبر داد.
ایوب باقرتبار در گفت‌وگو با فارس با اشاره به تلاش سازمان بورس برای اجرای بازار گردانی سهام براساس دستورالعمل جدید اظهار داشت: برخی از فعالان بازار سهام اعتراض می‌کنند که چرا با هدف متعادل کردن بازار و کاهش صف‌های خرید و فروش، دامنه نوسان قیمت‌ها افزایش نمی‌یابد که در جواب باید گفت این اقدام به ضرر بازار و موجب
سوء استفاده برخی خواهد شد؛ چرا که بروز حرکت‌های هیجانی را باعث می‌شود.
وی ادامه داد: هر چند ایراداتی به دستورالعمل رفع گره‌های معاملاتی وارد شده، اما این روش برای اصلاح قیمت‌ها بهتر است. از طرف دیگر تاکید سازمان بورس بر این است که به جای افزایش دامنه نوسان، بازارگردانی سهام اجرایی شود.
باقر‌تبار افزود: در صورت وجود بازارگردانی بر سهام مطلوب، امکان حذف یا افزایش دامنه نوسان قیمت وجود دارد؛ چرا که در این حالت سهام شرکت‌ها متولی خواهند داشت.
مدیر نظارت بر کارگزاران سازمان بورس و اوراق بهادار تصریح کرد: برای اکثر کارگزاران و مدیران شرکت‌ها روش بازار گردانی سهام چندان شناخته شده نیست، بنابراین با احتیاط جلو می‌آیند تا ضرر نکنند. باقرتبار ادامه داد: در حالی که استنباط ما این است بازارگردان‌‌ها با توجه به تخفیف در نظر گرفته شده و در صورت عملکرد حرفه‌ای، سود مناسبی را از محل جمع‌آوری صف‌های فروش و عرضه‌ سهام به دست خواهند آورد. وی گفت: تاکنون چند تقاضا برای انجام بازارگردانی بر روی سهام مورد توجه بازار به سازمان بورس ارائه شده که برخی از این تقاضاها خواهان در نظر گرفتن زمان کوتاهی برای بازار گردانی هستند.
این مقام مسوول سازمان بورس و اوراق بهادار اظهار داشت: گروهی از متقاضیان در حالی از لحاظ اصولی درباره بازار گردانی سهام توجیه‌اند که در عمل حاضر به پیاده‌سازی آن نیستند و مثلا در برابر اعلام NAV حدود 400 تومانی برخی سهام، حاضر به بازارگردانی سهام به قیمت‌های 120 تومانی نیستند.
باقرتبار در خاتمه گفت: سازمان بورس و اوراق بهادار در تلاش است تا براساس دستورالعمل جدید روش بازارگردانی را توسعه دهد.