دستورالعمل شرکت‌های مشاوره و سبدگردان تشریح شد

گروه بورس - «طراحی جداول پیچیده برای تایید صلاحیت مدیران»، «بهره‌گیری از نرم‌افزار تحت وب»، «اعطای مجوز پرتفوی گردانی بدون سرمایه در اختیار» و ... اینها، بخشی از مهم‌ترین سرفصل‌هایی است که به گفته رییس اداره نهادهای مالی سازمان بورس قرار است در آیین‌نامه جدید شرکت‌های «مشاوره و سبدگردان» قرار گیرد.

دو فعالیت با یک مجوز ...

«رضا کیانی» در گفت‌و‌گو با خبرنگار ما گفت: شرکت‌های مشاوره و سبدگردان از جمله نهادهای مالی هستند که نیاز به حضور آن‌ها در بازار احساس می‌شد و به همین دلیل دستورالعمل نحوه فعالیت این موسسات توسط سازمان در حال نگارش و در مرحله نهایی شدن است. وی ادامه داد: براساس این دستورالعمل مجوز مشاوره و سبدگردانی به صورت تواما به شرکت‌ها داده می‌شود. وی در خصوص سایر ویژگی‌‌های دیگر این دستورالعمل گفت: این دستورالعمل شرایطی فراهم کرده که موسسات بتوانند پراکندگی جغرافیایی مناسبی داشته باشند.

سبدگردانی بدون سرمایه!

وی به دو فاکتور سرمایه و نیروی انسانی برای این موسسات اشاره کرد و گفت: به طور کلی شرکت‌های مشاور و سبدگردان به دو شکل در دنیا فعالیت می‌کنند که حالت اول در شرایطی است که شرکت تنها پرتفوگردانی می‌کند و منابع در اختیار ندارد.

اما در حالت دوم شرکت مشاوره و سبدگردان نه تنها مشاوره را برای سفارش‌های خرید و فروش می‌دهد، بلکه منابع در اختیار هم دارد که البته این حالت نیازمند سرمایه‌ای با رقم بالا برای این دست از شرکت‌ها است. وی تصریح کرد: ولی حالتی که ما برای دستورالعمل در نظر گرفته‌ایم حالت اول است و شرکت‌هایی که بعد از تدوین دستورالعمل از سازمان مجوز بگیرند، به این طریق می‌توانند فعالیت‌های مشاوره انجام دهند.

جداولی پیچیده برای تائید صلاحیت!

وی در مورد ضوابط تعریف شده برای نیروی انسانی این شرکت‌ها هم گفت: اعضای هیات‌مدیره و مدیرعامل این شرکت‌ها تابع دستورالعمل تعیین صلاحیت اعضای هیات‌مدیره نهادهای مالی هستند. هم‌چنین جداول مبسوطی نیز برای نحوه امتیاز‌دهی به نیروهای انسانی این شرکت‌ها در نظر گرفته شده است.

کنترل لحظه‌ای با نرم‌افزار ایرانی!

«کیانی» در خصوص نرم‌افزار مورد استفاده شرکت‌های مشاوره و سبدگردان نیز گفت: در نظر داریم نرم‌افزارهای تائید شده سازمان را که تحت وب هم هستند، طراحی و در اختیار این شرکت‌ها قرار دهیم. ویژگی دیگر این نرم‌افزارها تحت وب بودن است که امکان کنترل در هر لحظه را فراهم می‌کند. مشابه این نرم‌افزار را در صندوق‌های سرمایه‌گذاری مشترک داریم که کنترل لحظه‌ای آنها از سوی سازمان انجام می‌شود. وی در مورد مراحل قطعی تهیه این نرم‌افزار گفت: برنامه نویسان در حال نوشتن برنامه هستند و نگرانی از بابت تهیه شدن و مشکلات امنیتی نداریم.

رییس اداره نظارت برنامه‌های مالی سازمان بورس در مورد نحوه مجوزدهی به شرکت‌هایی که در حال حاضر فعال هستند، گفت: تا زمانی که این ضوابط نهایی نشوند، نمی‌توان در این خصوص اظهار نظر کرد، ولی از طرفی هنوز هم تقاضایی به دست ما نرسیده، که بررسی کنیم. وی تاکید کرد: به طور کلی سازمان هنوز جلوی فعالیت شرکت خاص که در این زمینه فعال است را نگرفته است و هر زمان که قطعی شود به بازار اعلام شود.

وی در مورد نحوه ضرب‌الاجل برای هماهنگی شدن شرکت‌ها با این دستورالعمل هم گفت: هنوز تصمیم قطعی در مورد نحوه سازوکار این دستورالعمل گرفته نشده است. از سوی دیگر سازمان آمادگی دارد به هر شرکتی که درخواست داشته باشد در صورت احراز شرایط لازم مجوز اعطا کند.

و اما اطلاعات غیررسمی!

اما در کنار اظهار نظرهایی که این مقام رسمی سازمان بورس مطرح می‌کند، زمزمه‌های نگرانی نیز در میان شرکت‌های فعال در زمینه مشاوره به گوش می‌رسد. این نگرانی در زمینه‌هایی چون «میزان سرمایه»، «نوع نرم‌افزار»، «نیروی انسانی» و... است.

خبرهای غیررسمی حاکی از نهایی شدن رقم ۳۰۰میلیون تومان برای سرمایه ثبتی این شرکت‌ها است که همین امر می‌تواند دارای ابهامات فراوانی باشد. چرا که فعالان این عرصه معتقدند که سرمایه اصلی این شرکت‌ها، نیروی انسانی متخصص در مرحله اول و اعتبار در مرحله دوم است.

نکته بعدی مربوط به تعیین ضوابطی برای استخدام نیروهای جدید است که دارای گواهینامه‌های حرفه‌ای پایه یک و پایه ۲ و تحلیلگری باشند.

فعالان در مقابل این نظر را مطرح می‌کنند که تحلیل شرکت‌ها و انجام فعالیت‌های مشاوره نیازمند تجربه و آموزش‌ است و تنها با دارا بودن یک گواهینامه نمی‌توان صلاحیت حرفه‌ای فرد از یک سو و صلاحیت حرفه‌ای شرکت‌های مشاوره از سوی دیگر را تائید کرد.

در مجموع فعالان این حرفه بر این باورند که با توجه به سودآور نبودن فعالیت‌ شرکت‌های مشاوره، پسندیده است که سازمان شرایطی را فراهم کند که هزینه‌ اضافی به این قبیل از شرکت‌ها تحمیل نشود. از طرفی تعریف مجوز و طی سلسله‌ مراتب را در کل حرکت مثبتی برای نظام‌مند شدن فعالیت شرکت‌های فعال در این زمینه قلمداد می‌کنند.