سرانجام بورس دماسنج اقتصاد ایران شد

عکس: حمید جانی‌‌پور

گروه بورس- مهتاب رحمتعلی: بالاخره بورس تهران باز هم دماسنج اقتصاد ایران شد.

برخلاف ماه‌های گذشته که بورس با حضور تنها چند شرکت وابسته به قیمت‌های جهانی سیر صعودی را آغاز کرده بود و تابعی از شرایط اقتصادی کشور نبود، در حال حاضر با افت شاخص و رکود بازار سرمایه بار دیگر بورس آیینه اقتصاد ایران شد. پیش‌تر افزایش قیمت جهانی کالاها و مواد اولیه از جمله فولاد، مس، محصولات پتروشیمی و ... باعث شد سودآوری شرکت‌های فعال در این زمینه دچار جهش شده و به رشد شاخص بیانجامد، اما بحران‌های جهانی نگذاشت این شرایط به طول انجامد و این بحران بورس تهران را نیز در بر گرفت. روز گذشته ارزش بورس تهران به کمتر از ۵/۵۱ میلیارد دلار معادل ۵۳ هزار میلیارد تومان رسید.ارزش معاملات دیروز بورس پس از کسر یک میلیارد و ۸۰۰ میلیون ریال ارزش معامله عمده‌‌تراکتورسازی معادل ۴ میلیارد و ۱۰۰میلیون تومان بود.شاخص ۶۵ واحد افت داشت که تنها چهار شرکت گل‌گهر، چادرملو، پالایشگاه اصفهان و ملی مس ۴۷ واحد از این افت را به عهده داشتند و به تبعیت از این شرایط بازدهی بورس تهران از ابتدای سال به ۴/۶ درصد رسید.بازدهی شاخص قیمت نیز از ابتدای سال عدد منفی ۳/۵ درصد را ثبت کرد.روز گذشته شاخص در حالی برای یازدهمین روز متوالی افت کرد که طی ۱۱ روز کاری اخیر، بازدهی بورس تهران با ۹/۴ درصد افت مواجه شد و طی این مدت شاخص قیمت نیز ۴۷۲ واحد افت کرد.

۲۰ دقیقه معامله ۴۰ واحد افت!

معاملات دیروز در حالی آغاز شد که طی ۲۰ دقیقه اول به دنبال ۴۰۰ میلیون تومان معامله، شاخص ۴۰ درصد افت را شاهد بود.

این افت دلیلی نداشت مگر حضور چادرملو، ملی‌مس و پالایشگاه اصفهان در گره معاملاتی، چرا که ۳۷ واحد از این ۴۰ واحد افت اولیه در روز گذشته مربوط به همین سه شرکتی بود که روزهای سختی را پشت‌سر می‌گذارند.

قیمت هر سهم چادرملو در حالی پس از ۱۰ ماه به زیر یک هزار تومان رسید که با گیر افتادن در گره معاملاتی هر روز از قیمت آن بیشتر کاسته شد و هر روز شاهد صف فروش بیشتری است، به‌طوری که دیروز ۱۵میلیون سهم صف فروش برای این شرکت تشکیل شد. صفی که طی روزهای قبل ۱۲میلیون سهم بود. شاید بتوان دلیل این صف طولانی را انتظار سهامداران برای جمع‌آوری صف فروش شرکت از سوی مسوولان دانست، انتظاری که هنوز به نتیجه نرسیده است و اما گل‌گهر نیز شرایط بهتری ندارد؛ چرا که قیمت هر سهم گل‌گهر نیز امروز به زیر دو هزار تومان می‌رسد. دیروز ۵۰۰ سهم این شرکت که در گره معاملاتی است معامله شد، اما باز هم در پایان کار ۸میلیون صف فروش داشت.

افول بانکی‌ها

از آنجا که مشکلات فعلی بازار به همین جا خلاصه نمی‌شود، باید گفت که تنها سهام نقد بازار که متعلق به سه بانک خصوصی اقتصاد نوین، پارسیان و کارآفرین بود نیز کم‌کم شرایط افول را تجربه می‌کند.

دیروز بانک اقتصاد نوین برخلاف روزهای قبل دارای صف فروش بود که در نهایت این صف جمع‌آوری شد.

همچنین بانک کارآفرین پس از ۳۵۰هزار معامله شاهد صف ۶۶هزار سهمی فروش بود.

پارسیان نیز با ۵/۳ میلیون سهام معامله شده باز هم صف فروشی معادل ۲۰۰هزار سهم داشت.

شاید صف‌های فروش سهام بانکی‌ها به‌ طویلی دیگر صف‌های فروش نباشد، اما از آنجایی که تنها امید بازار به این سه شرکت بود می‌توان گفت بورس تهران به شرایطی رسیده که اقتصاد ایران نیز در همان شرایط به سر می‌برد و حال می‌توان گفت که بورس تهران به دور از صعودی که در سایه چند شرکت شکل گرفته بود، دوباره دماسنج اقتصاد ایران شده است.