بررسی تزریق نقدینگی به بورس در دولت

عکس:آکو سالمی

بت شکن:مدیرعامل مجری فرامین هیات مدیره است

گروه بورس - علیرضا باغانی: پس از آنکه هیات‌مدیره شرکت بورس، هفته گذشته به طور غیرمنتظره‌ای مدیرعامل بورس اوراق بهادار تهران را تغییر داد، روز گذشته حسن قالیباف اصل دقایقی پس از برگزاری جلسه معارفه خود، در میان خبرنگاران رسانه‌های گروهی حاضر شد تا نخستین مصاحبه مطبوعاتی خود را برگزار کند.

این کنفرانس خبری در شرایطی برگزار شد که هاشم بت‌شکن، رییس هیات‌مدیره شرکت بورس نیز در کنار قالیباف حضور داشت تا بتواند درباره این تغییرات ناگهانی پاسخگو باشد.

بخش آغازین این مصاحبه مطبوعاتی به اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی بازار و اهمیت رسانه‌ها، در بورس اختصاص داشت تا جایی که هاشم ‌بت‌شکن به عنوان آغازکننده جلسه وعده داد مدیرعامل جدید که سخنگوی شرکت نیز هست، در سال چهاربار مصاحبه مطبوعاتی با خبرنگاران خواهد داشت.قالیباف اصل نیز در ادامه اظهارات بت‌شکن، مطبوعات و رسانه‌ها را یکی از ارکان اصلی بازار سرمایه خواند و گفت: ما تلاش می‌کنیم تا با کمک رسانه‌ها شفاف‌سازی را به عنوان یک اولویت در بازار دنبال کنیم.به اعتقاد وی، در بازار سرمایه همه تصمیم‌گیری‌ها باید با محوریت علم و براساس کار کارشناسی صورت گیرد.

افزایش نقدشوندگی بازار، نهادسازی و تنوع‌سازی از دیگر برنامه‌هایی بود که قالیباف برای اداره شرکت بورس به صورت کلی به آن‌ها اشاره کرد و گفت: در بازار سرمایه، Fundها باید توسعه یابند، ضمن این که معتقدم سرمایه‌گذاران به جای خرید سهم باید سبد سهام خریداری کنند.

او درباره برنامه‌هایش برای ورود شرکت‌های جدید به بورس گفت: معتقدم که خصوصی‌سازی و ورود شرکت‌های جدید به بازار کمک شایان توجهی می‌کند و با تنوع ایجاد شده، سرمایه‌گذاران مختلف با طیف سرمایه‌گذاری در صنایع مختلف در بازار حضور پیدا خواهند کرد، ضمن اینکه در بورس باید به زیرساخت‌ها توجه ویژه شود.

وی با اشاره به فعالیت‌های صورت گرفته در زمان رحمانی گفت: در مدیریت قبلی بورس، هیات‌مدیره و مدیرعامل زحمت‌های فراوانی کشیده‌‌اند، ولی در این دوره جدید باید به دنبال توسعه مداوم و پایدار بازار باشیم.

قالیباف با اشاره به تقویت تالارهای منطقه‌ای گفت: ما تالارهای خوبی در استان‌ها داریم که باید در جهت تقویت آنها و جلب اعتماد سرمایه‌گذاران در استان‌ها تلاش کنیم. در واقع ما در بورس هم به تنوع نهاد و ابزار و هم به تنوع سرمایه‌گذار و همچنین تنوع شرکت‌های سرمایه‌پذیر نیاز داریم.قالیباف، عدالت، انصاف و رعایت حقوق سهامداری را به عنوان دیگر اولویت‌های خود برای اداره بورس اوراق بهادار تهران عنوان کرد.

قالیباف در پاسخ به این پرسش که با انتصاب وی به عنوان مدیرعامل شرکت بورس، مدیریت وی در سرمایه‌گذاری امید چه سرانجامی خواهد داشت؟گفت: همزمان با انتصاب من به عنوان مدیرعامل شرکت بورس از مدیریت سرمایه‌گذاری امید استعفا دادم و بانک سپه نیز برای مدیریت شرکت سرمایه‌گذاری امید باید فرد دیگری را معرفی کند.

قالیباف با بیان این که در مدیریت خود همواره جانب بی‌طرفی را رعایت کرده گفت: ورود من به شرکت بورس موجب ایجاد بحث‌های مختلفی شد، اما من هیچ گاه در زمان مدیریت خود در «امید» یا در هر جایی دیگری تبلیغات خاصی نداشته‌ام و در شرکت بورس نیز امیدواریم با شفاف‌‌سازی و اطلاع‌رسانی مناسب، اقدامات مثبتی در بازار صورت گیرد.او در پاسخ به پرسش دیگر مبنی بر این که چه تعداد از مدیران شرکت بورس تغییر می‌کنند؟ گفت: هنوز مدت زیادی نیست که وارد شرکت بورس شده‌ام و هیچ وقت هم با اتوبوس وارد شرکتی نشده‌ام، بنابراین از پتانسیل موجود استفاده کردم و مطابق با نیازهای شرکت شاید تغییراتی اتفاق بیفتد و تغییر و جابه‌جایی هم حق من بوده و هم حق افرادی است که با من کار می‌کنند.سخنگوی شرکت بورس درباره تاثیرات بحران جهانی اقتصاد بر بازار سرمایه گفت: اعتقاد دارم که اثرگذاری بحران اقتصاد جهانی بر بورس ما بسیار اندک بوده است و یک کار مطالعاتی دانشگاهی هم درباره میزان وابسته بودن اقتصاد ایران به اقتصاد جهانی نشان می‌دهد که بازار سرمایه بیشتر از متغییرهای داخلی تاثیرپذیر است. در شرایط کنونی هم با وجود افت شدید شاخص بورس‌های جهانی، بورس تهران از وضعیت بهتری نسبت به بورس‌های جهانی برخوردار است.او با اشاره به اقدامات انجام شده برای جلوگیری از تشدید صف‌های فروش و متعادل شدن قیمت سهام گفت: گره معاملاتی موجب می‌شود تا قیمت سهام به تعادل برسد و گزارشی که ناظر بازار تهیه کرده هم نشان می‌دهد که با ورود سهام در گره معاملاتی، قیمت سهام مورد معامله قرار گرفته به تعادل رسیده است.به گفته سخنگوی بورس، در بازار سرمایه ایران P/E سهام بسیار پایین است و در بازار ما دارایی‌های ارزان وجود دارد.

وی از تدوین آیین‌نامه جذب سرمایه‌گذاری خارجی خبر داد و گفت: این آیین‌نامه به صورت مشترک از سوی شرکت و سازمان بورس تدوین شده تا جذب سرمایه‌گذاری خارجی تسهیل شود، برای جذب سرمایه‌گذار داخلی نیز باید اعتماد‌سازی لازم صورت گیرد.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار دنیای اقتصاد که پرسید:گفته می‌شود، دولت برای حل مشکل نقدینگی بورس رقمی معادل ۲۰۰میلیارد تومان قرار است اختصاص دهد که این رقم نیز به شرکت‌های سرمایه‌گذاری در قالب وام داده می‌شود و از این طریق این شرکت‌ها به بازار و جمع‌آوری صف‌های فروش کمک خواهند کرد، گفت: در قالب بسته سیاستی بورس، پیشنهادهایی به دولت داده شده که یکی از این پیشنهادها تزریق نقدینگی به بازار است، ولی هنوز دولت تصمیم خاصی نگرفته و وزارت اقتصاد در حال بررسی این موضوع است.قالیباف تاکید کرد: هنوز رقم کمک نقدینگی دولت به بورس مشخص نیست و بررسی نحوه چگونگی بهبود بازار با کمک نقدینگی در دولت ادامه دارد.او در پاسخ به پرسش دیگری که از شرایط واگذاری این تسهیلات به شرکت‌های سرمایه‌گذاری چه اطلاعی دارد؟ گفت: همان‌طور که اشاره کردم هنوز رقم و میزان کمک دولت به بازار سرمایه مشخص نیست که بتوان درباره شرایط آن بحث و گفت‌و‌گو کرد.وی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران مبنی بر حفظ حقوق سهامداران و ارائه مشوق‌ها به سهامداران گفت: بررسی‌ها نشان می‌دهد که بورس تهران جزو بورس‌هایی است که بیشترین مشوق‌ها را ارائه داده است و اینها باید ادامه پیدا کند، ضمن اینکه در آینده هم باید حقوق سهامداران بهبود پیدا کند.

وی گفت: روابط سرمایه‌گذاران نیز در آیین‌نامه‌ای مورد بررسی قرار گرفته و اینکه در مجمع سهامداران باید چه اطلاعاتی را از مدیران برای پاسخگویی انتظار داشته باشند.وی با ادامه پرسش‌ها درباره نحوه حل مشکل نقدینگی بازار گفت: در برخی کشورها برای مقابله با بحران، نرخ بهره را کاهش داده‌اند؛ چرا که باید در این مرحله به برخی صنایع کمک کرد اما در کشور ما برای بازار سرمایه همان‌طور که اشاره شده در قالب بسته سیاستی پیشنهادهایی ارائه شده که باید نهایی شود و دولت خود در این زمینه پیش‌قدم بوده است.پس از اظهارات قالیباف، رییس هیات‌مدیره شرکت بورس درباره نحوه اطلاع‌رسانی بورس و برگزاری تنها ۴ جلسه در سال گفت: براساس اساسنامه شرکت بورس، مدیرعامل، سخنگوی شرکت نیز هست و ما تصمیم گرفتیم که او در سال ۴ بار نشست مطبوعاتی برگزار کرده و به پرسش‌های رسانه‌ها پاسخ دهد، ولی اگر زمانی نیاز به پاسخگویی بیشتر وجود داشت، می‌توان زمان‌های بیشتری برای پاسخگویی سخنگوی بورس در نظر گرفت.

بت‌شکن در پاسخ به این سوال که کناره‌گیری رحمانی از پست مدیرعاملی شرکت بورس چه دلایلی داشت؟ گفت: رحمانی نه کناره‌گیری کرد، نه برکنار و عزل شد، بلکه دوران تصدی پست مدیرعاملی از سوی وی پایان یافته و هیات‌مدیره جدید هم تصمیم گرفت تا براساس معیارهایی همچون، تعهد، مقبولیت، ارتباط مناسب با سازمان بورس و... مدیر بهتری انتخاب کند و این اختیار از سوی قانون تجارت به هیات‌مدیره داده شده است.

رییس هیات‌مدیره شرکت بورس ادامه داد: هیات‌مدیره جدید پس از بررسی‌های فراوان تصمیم گرفت که قالیباف را به عنوان کسی که بازار سرمایه را از نزدیک لمس کرده به عنوان مدیر عامل منصوب کند.

وی در پاسخ به سوالی دیگر که با توجه به نفوذ هیات‌مدیره روی مدیرعامل و همچنین حضور شما در نخستین جلسه مطبوعاتی مدیر جدید شرکت بورس، به نظر می‌رسد که قالیباف در تصمیم‌گیری‌های خود تحت تاثیر هیات‌مدیره خواهد بود، گفت: در هر حال هر شرکتی هیات‌مدیره دارد و هیات‌مدیره بالاترین رکن تصمیم‌گیری‌ها در آن شرکت است، در واقع مدیر عامل مجری فرامین هیات‌مدیره است.

وی درباره هیات‌مدیره محور بودن شرکت بورس گفت: همان طور که گفتم هیات‌مدیره محور بودن، طبیعی است و در همه شرکت‌ها هیات‌مدیره چراغ راهنما است.

در این حال سنگینیان، معاون مطالعات اقتصادی شرکت بورس گفت: معادل اختیارات آقای رحمانی به آقای قالیباف نیز اختیارات داده شده است.

بت شکن در ادامه اظهارات خود نیز تاکید کرد که قالیباف در میان کاندیداهای مدیرعاملی شرکت بورس بیشترین معیارها را داشت.