بازدهی بورس تهران در مرز تک رقمی

گروه بورس-مهتاب رحمتعلی:«صدای پای شاخص ۹هزار واحدی»- دنیای اقتصاد ۲۰آبان‌ماه «شاخص بر لبه تیغ»-دنیای اقتصاد ۲۱آبان‌ماه «شاخص ۴رقمی؛ خیلی دور، خیلی نزدیک» دنیای اقتصاد ۲۳آبان‌ماه.

ظاهرا پیش‌بینی‌‌های دنیای اقتصاد که بارها و بارها منتشر شده به واقعیت پیوست. شاخص روز گذشته تا ۲۷واحد زیر ۱۰هزار را تجربه کرد. شاخص دیروز بعد از افت ۴۷واحدی، عدد ۹۹۷۳ واحد را ثبت کرد و با اینکه این عدد سه‌شنبه هفته قبل شیرینی ۲۲واحد رشد را به دنبال یک روز سقوط چشیده بود، آنچنان با قدرت عقبگرد کرد که بازدهی بورس را از ابتدای سال به کمتر از ۱۱درصد رساند. با توجه به اینکه شاخص تا سه‌شنبه هفته قبل برای هفتمین بار طعم تلخ شکست را برای بازگشت به زیر ۱۰هزار واحد چشیده بود، اما در کمتر از یک هفته برای بار هشتم این شکست را تجربه کرد.این درحالی است که این‌بار شاید نتوان به راحتی امیدی به بازگشت شاخص داشت. از سویی بازدهی شاخص قیمت نیز نسبت به ابتدای سال به منفی ۱/۱درصد در روز گذشته رسید.

دست‌خوش دوقلوهای سنگ‌آهنی به شاخص!

عمده‌ترین دلیل افت شاخص در روز گذشته دوقلوهای سنگ‌آهنی بودند که مسوولان به انتظار حل مشکل آنها با رفتن به گره معاملاتی نشسته بودند.چادرملو که اولین روز گره معاملاتی و گل‌گهر که سومین روز فضای گره معاملاتی را تجربه می‌کردند، ۲۶واحد از افت ۴۷واحدی شاخص را به عهده داشتند. و اما باز هم مخابرات همانند همیشه مابقی افت شاخص دیروز را رقم زد.

مخابرات که در آخرین روز معاملاتی قبل از رفتن به مجمع عمومی عادی سالانه در بازار حضور داشت با افت ۶/۲درصدی قیمت، ۳۷واحد تاثیر منفی روی شاخص گذاشت.دیروز ۱۹میلیون سهم مخابرات به ارزش سه میلیاردو ۲۰۰میلیون (معادل ۲۹درصد ارزش معاملات) تومان معامله شد و کسب این رقم رتبه بیشترین ارزش معاملات بورس را به مخابرات داد، چرا که ارزش کل معاملات بورس ۱۱میلیارد تومان بود! از سویی ارزش معاملات فولاد مبارکه ۵/۱میلیارد تومان معادل ۵/۱۳درصد کل ارزش معاملات بورس بود که می‌توان گفت همین شرکت توانست از افت بیشتر شاخص جلوگیری کرده و ۱۹واحد آن را مثبت کند.

روزهای دور از مخابرات ...

اما آنچه از این پس تا دست کم یک هفته قابل

تامل است، توقف نماد مخابرات برای برگزاری مجمع است. در حالی که مخابرات به عنوان بزرگ‌ترین شرکت بازار همواره در چند ماه اخیر تاثیر بسزایی روی شاخص داشته و میانگین ارزش معاملات روزانه آن معادل نیمی از ارزش معاملات بورس بوده است.خروج موقتی آن از گردونه معاملات روزهای سختی را برای بازار و شاخص رقم خواهد زد. این در حالی است که دو شرکت سنگ‌آهنی چادرملو و گل‌گهر نیز که همچنان در گره معاملاتی به سر می‌برند در مجموع روزانه ۲۵ واحد تاثیر منفی بر شاخص خواهند گذاشت.

بازدهی بورس هم تک‌رقمی می‌شود!

در نهایت طی تحلیلی کوتاه می‌‌توان گفت بازدهی بورس در آستانه تک‌رقمی شدن است. به طوری که با سقوط یک‌ درصد دیگر معادل ۱۰۰ واحد، بازدهی بورس برای اولین بار در سال جاری تک‌رقمی خواهد شد. این امر دور از ذهن نیست، چراکه بازدهی بورس در زمان اوج خود یعنی در مرداد ماه ۳۶درصد بود و در حال حاضر به ۱۱درصد رسیده است. امروز شاخص قیمت در سطحی همانند ۱۵ اسفند ماه گذشته قرار گرفته و به نظر می‌رسد از این رقم هم پایین‌تر خواهد رفت.

هر سال دو بار سقوط می‌کنیم!

تا به اینجای کار، شاخص ثابت کرد روال سال‌های ۸۴، ۸۵ و ۸۶ را که در هر سال دو بار نزول به زیر سطح ۱۰هزار را تجربه کرده بود، دنبال می‌کند.

گرچه امسال این رکورد ۲ بار سقوط در کمتر از ۵ روز اتفاق افتاد که جزو آمار جالب بورس تهران به شمار می‌رود!

اما آنچه به دنبال این افت نگرانی به همراه دارد، بحران جهانی و رکودی است که طبق پیش‌بینی‌های کارشناسان حداقل تا یک سال دیگر بهبودی برای آن قابل تصور نیست و به دنبال آن شاید بتوان گفت احتمال صعود شاخص نیز ضعیف است.

وقتی بزرگ‌ترها سود نمی‌دهند!

در حالی که شاخص روزهای نزولی را طی می‌کند بازار نیز افق روشنی را برای رشد قیمت شرکت‌های بزرگ ترسیم نمی‌کند. به همین دلیل بسیاری از سهامداران به خرید سهام شرکت‌های کوچک‌تر و شرکت‌هایی که دارای «پی‌برئی» پایین‌تری هستند روی آورده‌اند. به همین دلیل طی روز گذشته خودرویی‌ها و برخی شرکت‌های کوچک از اقبال بهتری برخوردار بودند و حتی صف خرید را نیز تجربه کردند.به عقیده کارشناسان، بازار نباید تحت تاثیر اتفاقات اخیر، تصمیم‌گیری‌های عجولانه داشته باشد، زیرا در هیچ یک از شرکت‌های کوچک‌تر اتفاق ویژه‌ای رخ نداده و تنها دلیل این اقبال منفی بودن سهام شرکت‌های بزرگ‌تر است.

شاخصی که دماسنج نیست

بر اساس این گزارش، شاخص کل بورس در حالی از ابتدای سال تاکنون ۵هزار واحد نوسان داشته که در روز ۲۵ تیر ماه سال جاری به بالاترین عدد طی ۳۴ ماه گذشته رسید و این رشد ناشی از افزایش قیمت سهام چند شرکت فولادی، معدنی و پتروشیمی اصفهان و کشتیرانی رخ داده بود. حمید میرمعینی، مدیر سرمایه‌گذاری یکی از شرکت‌های فعال در بازار سرمایه در این باره به فارس گفت: جهش فنروار شاخص در تیر ماه سال جاری به دلیل رشد سهام چند شرکت رخ داده و همین شرکت‌ها نیز در چند ماه گذشته موجب نزول این متغیر یعنی شاخص بورس شده‌اند. وی ادامه داد: شاخصی که حداکثر با ۱۰ شرکت بالا و پایین شود، نمی‌تواند معیار مناسبی برای سنجش بورس و اقتصاد کشور باشد؛ چرا که در این حالت صنایع دیگر بورس و اقتصاد کشور دیده نمی‌شوند. وی با بیان اینکه شاخص کل بورس دماسنج مناسبی برای شناسایی رکود یا رونق بازار سهام نیست، تصریح کرد: با توجه به وجود مشکلاتی در صنایع بورس، عمیق نبودن بازار سهام، عدم کارآیی لازم و حجم اندک سهام شناور آزاد و هم چنین وضعیت نامناسب نقد‌شوندگی سهام، شاخص کل بورس ایران برخلاف دیگر بورس‌ها نمی‌تواند معیار مناسبی برای بررسی‌های واقعی بازار سهام باشد؛ چرا که بازار سهام کشور با محدودیت‌های متعددی مواجه است. این کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد: با این شرایط نباید روی شاخص کل بورس تعصب داشت و باید با کاستن حساسیت‌ها اجازه داد که بازار روند خود را به طور طبیعی طی کند. در همین حال، کامیار فراهانی، کارشناس دیگر بازار نیز گفت: کاهش چند وقت اخیر شاخص بورس منجر به منفی شدن فضای معاملات و نگرانی سهامداران شده و سهام دیگر شرکت‌های بورس را متاثر کرده که با این شرایط پیش‌بینی می‌شود ارقام شاخص کل بورس به ۹‌هزار و ۴۰۰ واحد برسد. وی ادامه داد: در حالی برخی اول شدن بورس کوچک تهران در میان دیگر بورس‌ها را جشن می‌گیرند که باید به جای آن درصورتی که ۲۰‌میلیارد دلار به ارزش بازار سهام اضافه شود و روزانه ۵‌میلیون دلار معامله شود، جشن گرفت.

فراهانی خاطرنشان کرد: تکیه صرف بر شاخص بورس نمی‌تواند به شناخت واقعی از چند و چون و وضعیت بازار سهام بیانجامد و باید بورس را از منظر نقدشوندگی بررسی کرد، چون این متغیر عامل اصلی در معنای بورس است.