خصوصی‌سازی نیمه‌کاره!

گروه بورس- علیرضا باغانی: فولاد مبارکه اصفهان در مرداد ماه سال‌جاری (بیش از ۱۰۰ روز پیش) مجمعی فوق‌العاده برگزار کرد تا طی آن ۵ عضو حقوقی هیات مدیره آن مشخص شود. در مجمع فوق‌العاده «فولاد» پس از تغییراتی که در ترکیب سهامداران این شرکت اتفاق افتاده بود، مجموعه تامین اجتماعی توانست با مالکیت ۴/۱۵درصدی در این شرکت، یک کرسی از هیات مدیره مبارکه را از آن خود کند. در این میان مهر اقتصاد ایرانیان، سهامدار ۵درصدی فولاد نیز با جمع‌آوری وکالت از گروهی از سهامداران حقوقی «فولاد» قصد داشت در مبارکه صاحب کرسی شود، اما در نهایت وکالت سهام ترجیحی کارکنان که معادل ۶/۳درصد بود به این شرکت سرمایه‌گذاری داده نشد. بر این اساس دولت همان ۳ کرسی هیات مدیره مبارکه را صاحب شد و سهام عدالت هم این بار به طور مستقیم وارد هیات مدیره «فولاد» شد و یک کرسی از هیات مدیره این شرکت را از آن خود کرد. بر اساس اخبار رسیده، مدتی پس از برگزاری مجمع، نمایندگان اشخاص حقوقی منتخب برای هیات مدیره مبارکه معرفی شدند، ولی در ظاهر برای ورود دو عضو جدید یعنی سهام عدالت و تامین اجتماعی در هیات مدیره بحث‌هایی به وجود آمد که حاکی از آن بود که دولت در رابطه با واگذاری دو کرسی هیات مدیره «فولاد» به این دو عضو جدید مقاومت می‌کند. این مقاومت‌ها تا آنجا پیش رفت که اکنون پس از گذشت نزدیک به ۴ ماه، مبارکه نتواند جلسه هیات مدیره برگزار کند و به نوعی مدیریت دولت در این شرکت ادامه پیدا کرد و همه تصمیم‌گیری‌ها با هماهنگی سه عضو دولتی هیات مدیره این شرکت اتخاذ می‌شود.

مقاومت دولت برای واگذاری کرسی‌های هیات‌مدیره شرکت‌های واگذارشده دولتی به فولاد مبارکه اصفهان ختم نمی‌شود، بلکه خریدار ۵/۳۰درصد از سهام فولاد خوزستان هم به‌رغم خرید این بلوک به ارزش ۱۳۶۴میلیارد تومان، هنوز نتواسته پس از گذشت ۴ماه وارد هیات‌مدیره این شرکت فولادی شود.

سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران سهامدار ۸/۲۱درصدی مبارکه محسوب می‌شود و با این میزان سهام، دارای ۳کرسی از هیات‌مدیره فولاد است.

کارگزاری سهام عدالت با مالکیت ۲/۳۰درصدی و تامین اجتماعی هم با دارا بودن ۴/۱۵درصد دیگر سهامداران عمده مبارکه محسوب شده و سازمان خصوصی‌سازی نیز به وکالت از ایمیدرو ۳/۶درصد از سهام این شرکت را در اختیار دارد که باید این میزان سهام را به صادرکننده‌ها واگذار کند.

صندوق بازنشستگی فولاد سهامدار ۲/۵درصدی مبارکه است و در کنار آن نیز مهر اقتصاد ایرانیان ۵درصد، سازمان بازنشستگی کشوری ۶/۳درصد و کارکنان شرکت هم ۶/۳درصد از سهام این فولادساز بزرگ را در اختیار دارند.

آستان قدس رضوی، «ساتا» و بیمه خدمات درمانی هم به ترتیب ۴/۱درصد، ۲/۱درصد و ۸/۰درصد سهام مبارکه اصفهان را در اختیار دارند.بر این اساس به دلیل واگذاری قسطی سهام مبارکه به اشخاص حقوقی همچون مهر، صندوق فولاد و سهامی که دولت و سهام عدالت در این شرکت دارد، امکان معامله ۵/۹۴درصد از سهام فولاد در بازار وجود ندارد و فقط ۵/۵درصد سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان در بازار به صورت شناور است و امکان معامله آن وجود دارد.

سهام عدالت را به هیات‌مدیره راه نمی‌دهند

مدیرعامل کارگزاری سهام عدالت وجود هر گونه تفاهم‌نامه با مضمون ارائه وکالت به ایمیدرو را جهت ورود به هیات‌مدیره فولاد مبارکه رد کرد.

محمد جواد شیخ در واکنش به برخی شایعات مبنی بر این که در ظاهر پیش از این تفاهم‌نامه‌ای امضا شده که طی آن شرکت‌های مادر تخصصی باید با دریافت وکالت از سهام عدالت، اعضای هیات‌مدیره شرکت‌های واگذار شده در قالب سهام عدالت را معرفی کنند، گفت: پیش از این آیین‌نامه‌ای تحت عنوان آیین‌نامه افزایش ثروت خانوارهای ایرانی وجود داشت که بر اساس آن کارگزاری سهام عدالت به شرکت‌های مادر تخصصی وکالت می‌داد تا آنها نماینده سهام عدالت را در هیات‌مدیره شرکت‌های واگذار شده، انتخاب و معرفی کنند، اما این آیین‌نامه از خرداد ماه سال جاری و با توجه به تصویب هیات دولت دیگر قابلیت اجرا ندارد.

وی گفت: بر اساس سیاست‌های اصل۴۴، برای جلوگیری از ادامه مدیریت دولت در شرکت‌های دولتی، مقرر شد تا سهام عدالت خود به طور مستقیم در هیات‌مدیره شرکت‌های دولتی حضور داشته باشد و بنابراین تصمیم‌گیری، شرکت‌های دولتی که تاکنون مجمع فوق‌العاده برگزار کرده و سهام عدالت هم در آن شرکت‌ها دارای مالکیت است، شرکت کارگزاری سهام عدالت توانسته به هیات‌مدیره این شرکت‌ها راه پیدا کند و عضو هیات‌مدیره معرفی کند.

وی از سرمایه‌‌گذاری توسعه صنعتی، شهر صنعتی رشت، پتروشیمی‌های فجر، خوزستان و بندر امام و سابیر به عنوان شرکت‌هایی یاد کرد که تاکنون سهام عدالت به هیات‌مدیره آنها راه پیدا کرده است.

شیخ در پاسخ به این پرسش که دلیل عدم برگزاری جلسات هیات‌مدیره فولاد مبارکه اصفهان پس از گذشت نزدیک به ۴ ماه از انتخابات هیات‌مدیره آن چیست؟ گفت:‌ طبق مصوبه هیات وزیران، کارگزاری سهام عدالت به عنوان سهامدار ۳۰درصدی فولاد مبارکه و کسب یک کرسی از هیات‌مدیره آن، نماینده خود را برای ورود به هیات‌مدیره این شرکت فولادسازی معرفی کرد که متاسفانه برای حضور نماینده سهام عدالت در هیات‌مدیره این شرکت مقاومت‌هایی صورت گرفت.

وی گفت: برخورد دولت درباره موضوع حضور نماینده سهام عدالت در هیات‌مدیره مبارکه در شرایطی صورت می‌پذیرد که ما در مجمع، بخشی از سهام خود را به ایمیدرو وکالت دادیم تا بتواند ۳کرسی از هیات‌مدیره مبارکه را به دست آورد. به گفته مدیرعامل کارگزاری سهام عدالت، برای کسب یک کرسی از هیات‌مدیره مبارکه، ۱۷درصد سهام مورد نیاز بود که ما با توجه به مالکیت ۳۰درصدی در این شرکت، وکالت ۱۳درصد دیگر سهام را به ایمیدرو دادیم، تا بتواند سه کرسی از هیات‌مدیره شرکت را داشته باشد، در حالی که می‌توانستیم این ائتلاف را با دیگر اشخاص حقوقی و به عنوان مثال مهر اقتصاد ایرانیان داشته باشیم.

وی با اشاره به سهام ۳۰درصدی سهام عدالت در فولاد خوزستان گفت: در مجمع آینده «فخوز» ما می‌توانیم وارد هیات‌مدیره این شرکت فولادسازی شویم، اما اگر این روال ایمیدرو ادامه یابد، مابقی سهام خود را به این سازمان وکالت نداده، یا به اشخاص دیگر می‌دهیم یا تلاش می‌کنیم با کسب وکالت از دیگران دو کرسی از هیات‌مدیره شرکت را به دست آوریم. وی در پاسخ به این سوال که ایمیدرو با دارا بودن سه کرسی از هیات‌مدیره چرا تاکنون جلسه هیات‌مدیره برگزار نکرده است؟ گفت: پس از انتخاب هیات‌مدیره، سهام عدالت و تامین‌اجتماعی نمایندگان خود را معرفی کردند، اما ایمیدرو دو ماه بعد از مجمع، نمایندگان خود را معرفی کرد که در نهایت جلسه‌ای هم برگزار نشد، در حالی که باید هر ماه این شرکت بزرگ فولادسازی جلسه هیات‌مدیره داشته باشد، بدان معنی که فولاد مبارکه در حال حاضر ۴ جلسه هیات‌مدیره باید برگزار می‌کرد.

وی تاکید کرد، کارگزاری سهام برای ورود به هیات‌مدیره شرکت‌ها عجله‌ای ندارد، اما هر شرکتی که مجمع فوق‌العاده به منظور انتخاب اعضای هیات‌مدیره برگزار کند، در هیات‌مدیره آنها (شرکت‌هایی که سهام عدالت در آنها سهامدار است) نماینده معرفی می‌کند.

هیات‌مدیره فعال است

از طرفی دیگر رییس هیات‌مدیره و مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان ضمن تایید تلویحی برگزار نشدن جلسه‌های هیات‌مدیره مبارکه در مدت یادشده گفت: مشکلی در این رابطه وجود ندارد و فولاد مبارکه به روند مناسب فعالیت خود ادامه می‌دهد.

محمد رجایی در پاسخ به این پرسش که با توجه به برگزار نشدن جلسات هیات‌مدیره مبارکه در مدت ۴ماه گذشته، آیا شما به عنوان مدیرعامل شرکت برای تصمیم‌های بزرگ شرکت با مشکل مواجه نشده‌اید، گفت: این طور نبوده و ما برای تصمیم‌های بزرگ و کوچک شرکت طی ماه‌های گذشته با هیات‌مدیره منتخب مذاکراتی داشته‌ایم و اساسا مشکلی در این رابطه وجود نداشته که نیاز به مطرح شدن داشته باشد.اودر پاسخ به سوالی دیگر مبنی‌بر اینکه با توجه به خصوصی شدن فولاد مبارکه و سرمایه‌گذاری ده‌ها سهامدار حقیقی و حقوقی در آن، آیا برگزار نشدن جلسات هیات‌مدیره نمی‌تواند در روند فعالیت شرکت که با سرمایه ده‌ها سهامدار درگیر است، ایجاد مشکل کند؟ گفت: برای سهامداران باید سودآوری و تولید و فروش شرکت مهم باشد که آنها هم در وضعیت مناسبی قرار دارد و ما با وجود بحران جهانی می‌توانیم به پیش‌بینی سود خود با کمترین تعدیل منفی دست یابیم، همچنین تولید و فروش پیش‌بینی شده شرکت در بودجه نیز محقق خواهد شد.

رجایی به سهامداران شرکت توصیه کرد: در شرایط کنونی تحت‌تاثیر جو روانی بازار قرار نگرفته، نسبت به سهام فولاد نگاه بلندمدت داشته، از فروش آن خودداری کنند، چراکه تاثیر منفی قیمت جهانی فولاد بر پیش‌بینی درآمد شرکت کمتر از ۱۰درصد است.

وی تاکید کرد: وضعیت فولاد مبارکه به صورت روزانه با اعضای هیات‌مدیره شرکت در میان گذاشته می‌شود و آنها بر عملکرد شرکت نظارت دارند، بنابراین بهتر است در باره این مسائل موضوعی طرح نشود.

ماده ۳۸ قانون برنامه چهارم

ماده ۳۸- دولت مکلف است سهام موضوع ماده (۳۴) را به گونه‌ای واگذار نماید که موجبات افزایش یا تداوم مالکیت و مدیریت دولت در شرکت‌های مشمول واگذاری را فراهم ننماید. در انتخاب مدیران، دستگاه‌های اجرایی موضوع ماده (۸۶) این قانون مجاز به اخذ وکالت از شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی نخواهند بود.آیین‌نامه اجرایی این فصل با پیشنهاد مشترک وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت تعاون و با همکاری نهادهای ذی‌ربط ظرف مدت حداکثر سه ماه از تصویب این قانون تهیه و به تصویب شورای‌عالی اجرای سیاست‌های کلی اصل چهل و چهارم (۴۴) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران خواهد رسید.