دنیای اقتصاد- ۹ ماه بیشتر از صعود شاخص به بالای ۱۰هزار واحد (در ۱۹ اسفند ماه سال قبل) نگذشته که دوباره تحت تاثیر تحولات ناشی از بحران جهانی، انتظار برای سقوط آن شکل گرفته است؛ بازار سهام که انتهای هفته گذشته تحت هیجانات پیروزی «اوباما» در انتخابات ریاست‌جمهوری کمی مثبت بود، در ابتدای این هفته چرخش ناگهانی را تجربه کرد. در پی افت ۹۵ واحدی شاخص احساس شد

صدای پای شاخص ۹هزار واحدی

گروه بورس-مهتاب رحمتعلی: به‌رغم تمام خوش‌بینی‌هایی که به دنبال پیروزی «باراک اوباما» شکل گرفت، شمارش معکوس برای رسیدن به شاخص چهاررقمی آغاز شده است.

۹ ماه بیشتر از صعود شاخص به بالای ۱۰هزار واحد (در ۱۹ اسفند ماه سال قبل) نگذشته که دوباره انتظار برای سقوط آن شکل گرفته است. بازار سهام که روز چهارشنبه تحت هیجانات پیروزی «اوباما» در انتخابات ریاست‌جمهوری کمی مثبت بود، در ابتدای این هفته چرخش ناگهانی را تجربه کرد.

دیروز صورت‌های مالی شش ماهه مخابرات در شرایطی منتشر شد که سهامداران با انتظاری بیش از سود ۱۲۷ریالی، تشکیل صف‌های فروش را ترجیح دادند. تا جایی که جمع کردن ۱۸میلیون از سهام مخابرات به میزان حجم مبنا هم توفیقی در شرایط آن ایجاد نکرد و صف فروش«اخابر» به ۴۵میلیون رسید. به عبارت دیگر با بروز دلسردی از تنها سهم امیدوارکننده بازار یعنی «مخابرات»، بورس منفی تهران که سقوط خود را وام‌دار بحران‌های جهانی است، باز هم منفی‌تر شد. از سویی دیگر شرکت‌ها نیز در گردونه چشم‌ و ‌هم‌چشمی از مخابرات عقب نماندند. به طوری که معاملات فولاد مبارکه از حالت عادی خود خارج و به تناوب چندین بار به صف فروش تبدیل شد و با اینکه بیش از ۱۵ میلیون خرید روی آن صورت گرفت، در پایان روز صف ۱۳۰هزار تایی فروش را شاهد بود.

از سویی صف خرید کشتیرانی هم با عرضه سه میلیون و ۷۰۰ سهم به پایان رسید. فولاد خوزستان نیز با وجود معامله یک میلیون سهم با ۶۰۰هزار صف فروش مواجه شد و فناوران نیز پس از معامله ۶۵۰ هزار سهم که نزدیک به حجم مبنای آن است، باز هم صف فروش داشت. در واقع بورس تهران اکنون نه‌تنها صف خریدی را شاهد نیست، بلکه بسیاری از شرکت‌های آن نظیر «پتروشیمی خارک»، «ملی مس»، «پالایش اصفهان»، «غدیر» و شرکت‌های سنگ‌آهن «گل‌گهر» و «چادرملو» و سهامداران بزرگ آنها مثل «امید» و «معادن و فلزات» دچار صف فروش بوده و خریداری هم ندارند و در نهایت بازدهی شاخص قیمت در روز گذشته به یک‌ درصد رسید.

شمارش معکوس برای شاخص

شاخص قیمت روز گذشته به ۱۰هزار و ۹۸واحد رسید. رقمی که نسبت به ابتدای سال تنها ۱۶ واحد برتری داشت و بدیهی است که روزهای آینده نسبت به ابتدای سال منفی هم خواهد شد. به‌طوری‌که به عقیده بسیاری از فعالان بازار برای سقوط به دوران چهار رقمی، خود را آماده کرده است. از سویی بازدهی بورس نیز با رسیدن به ۴/۱۲درصد نسبت به ابتدای سال دورنمای امیدوارکننده‌ای ندارد.

چرا که با برگزاری مجامع و پرداخت سودهای نقدی از سوی شرکت‌ها، امکان کسب سود نقدی برای باقی سال وجود نداشته و تغییرات شاخص تنها متکی به تغییرات قیمت سهام است. در همین حال در صورت ثبات قیمت‌های جهانی که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان تا ۲ سال آینده نیز به طول خواهد انجامید، بازدهی بورس از ارقام فعلی نیز پایین‌تر آمده و یک رقمی خواهد شد.

از سویی شرکت‌های بزرگی که وابسته به قیمت‌های جهانی هستند عملکرد امسال را بسیار محافظه‌کارانه پیش‌بینی کرده‌اند که با فرض ثبات قیمت محصولاتشان، امسال را با تقسیم سودهای خوب به پایان می‌برند. اما از آنجایی که این شرکت‌ها نمی‌توانند پیش‌بینی سال آینده را همانند امسال در نظر بگیرند، انتظار افت شدید قیمت و P/E برای آنان بدیهی است. حال که افت قیمت سهام اجتناب‌ناپذیر است، بهتر است شرایطی ایجاد شود تا فشار ناشی از صف‌های فروش تخلیه شده و واکنش‌های بیش از حد واقعیت در بین سهامداران ایجاد نشود که به پایین آمدن قیمت‌های سهام شرکت‌ها بیش از ارزش واقعی آنها بیانجامد.

تا آزادی انرژی منفی سنگ‌آهنی‌ها

محمدمهدی ناسوتی، کارشناس بازار در گفت‌وگو با خبرنگار ما با اشاره به نقش تعیین‌کننده مخابرات بر بورس تهران طی چند ماه گذشته گفت: دیروز نیز مخابرات توانست وضعیت بازار را دگرگون کند. وی با تاکید بر اینکه بازار روی سود ۱۷ تا ۲۰ تومانی مخابرات فکر می‌کرد، افزود: صف فروش مخابرات بازار را با چرخش ناگهانی مواجه کرد.به گفته وی با عرضه سهام کشتیرانی، جو بازار بیش از پیش نیز منفی شد. ناسوتی باز شدن نماد فولاد بدون محدودیت قیمت را که چندی پیش از سوی مسوولان صورت گرفت حرکتی مهم در تعادل قیمت این سهم دانست. وی گفت: این شرایط برای سنگ‌آهنی‌ها به دلیل فشارهای شدید صورت نگرفت و باعث شد که این شرکت‌ها با صف‌های فروش سنگین مواجه شوند.به گفته وی در صورتی که نماد فولاد هم باز نمی‌شد، پس از سه ماه به همین رقم می‌رسید. اما با قفل شدن سرمایه سهامداران نقدشوندگی بازار پایین آمده و تاثیر روانی صف‌های فروش زیاد می‌شود، به‌طوری که روی دیگر سهام بازار نیز تاثیرگذار است.به گفته وی با صرف نظر از افت شاخص می‌توان سهام را به قیمت واقعی نزدیک کرد. وی با اشاره به افت شاخص به زیر ۱۰هزار واحد طی روزهای آینده گفت: تا آزاد شدن انرژی منفی سنگ‌آهنی‌ها نباید انتظار شرایط بهتری داشت.

روزهای دردناک شاخص

مجید اصلی دیگر کارشناس بازار نیز در این باره با اشاره به تاثیر زیاد چادرملو و گل‌گهر بر شاخص گفت: مسوولان باید محدودیت درصد نوسان برای این شرکت‌ها را نیز حذف می‌کردند.وی افزود: مسوولان باید دغدغه شاخص را از سر بیرون کنند و نباید روی عدد شاخص حساسیتی داشت.وی با اشاره به افت شاخص که طی روزهای آینده دور از ذهن نیست، اضافه کرد: این افت جراحی دردناکی است که باید حتما انجام شود و مسوولان باید بدانند شاخص باید بدون دخالت انسانی رقم دقیق خود را نشان دهد.

عکس: حمید جانی‌پور