یادداشت
ابهام در تبلیغات حسابداران رسمی
بالاخره آیا حسابداران رسمی مجاز به تبلیغ هستند یا خیر؟ اگر پاسخ مثبت است چه نوع تبلیغی و با چه خصوصیتی مورد قبول است و اگر پاسخ منفی است، دلایل آن چیست؟
مهدی غلامزاده
بالاخره آیا حسابداران رسمی مجاز به تبلیغ هستند یا خیر؟ اگر پاسخ مثبت است چه نوع تبلیغی و با چه خصوصیتی مورد قبول است و اگر پاسخ منفی است، دلایل آن چیست؟ امروزه با همگانی شدن اینترنت، رابطه اینترنت با تبلیغ، نقطه مرکزی مساله تبلیغ محسوب میشود. سوال این است: آیا داشتن سایت توسط حسابدار رسمی، تبلیغ محسوب میشود؟اینها سوالاتی هستند که ذهن حسابداران رسمی را به خود مشغول داشته است و تاکنون پاسخ شفاف و صریحی از سوی جامعه حسابداران رسمی به آن داده نشده است. هرچند که در این خصوص آیین رفتار حرفهای در بندهای ۱-۲۳ الی ۵-۲۳ مواردی را که حسابداران رسمی مجاز به تبلیغ هستند را مشخص کرده، اما موضوع در اجرا کمی متفاوت به نظر میرسد. در حالی که تبلیغ در روزنامههای کشور توسط جامعه حسابداران رسمی به شدت مورد پیگیری و بازخواست قرار میگیرد، اما هر روزه شاهد ایجاد سایتهای موسسات حسابرسی خصوصی معروف هستیم. اینها نیز تبلیغ است، اما شیوه برخورد جامعه در این فضا دوگانه و سردرگم است. حداقل کار این است که به آیین خود نوشته احترام بگذاریم. تبلیغ از نوع معرفی و اطلاعرسانی را جایز بشماریم. فرق نمیکند در روزنامه باشد یا در اینترنت؛ چرا که روزنامههای معتبر در حال حاضر گونهای از تبلیغات اینترنتی را در برنامه کار خود دارند. بنابراین از لحاظ تئوری، آنچه باید برای حسابدار رسمی ممنوع باشد، تبلیغاتی است که صاحبکار را به اشتباه اندازد، یا خلاف حقیقت یا خلاف شان حسابدار رسمی باشد. این موارد در بندهای ۳-۲۳ آیین رفتار حرفهای ذکر شده است. پس به نظر جامعه در خصوص تبلیغ طبق بند ۴-۲۳ آیین رفتار حرفهای نظر مثبتی دارد. کاری که توسط حسابدار رسمی در جهت معرفی خود صورت میگیرد، بیشتر به این دلیل است که صاحبکاران با شناخت کافی و
طیب خاطر ناشی از این شناخت، کار خود را به او بسپارد. بنابراین در این رابطه، مساله شناخت و در نتیجه مشروعیت ابزار منطقی نیل به آن، بسیار مهم است. اما حال اگر حسابداران رسمی را به داشتن سایت از نوع مثبت آن مجاز دانستیم چه مواردی احیانا نباید در این سایتها بیاید. پاسخ روشن است مواردی که استقلال حسابرس را به خطر اندازد یا این شائبه را در ذهن جامعه ایجاد کند. مواردی نظیر داشتن آگهی تبلیغاتی یا داشتن لینکهایی به طرف آدرسهای اینترنتی که محتوایشان خلاف اصول حرفهای حسابدار رسمی است. همچنین محتوای سایت باید به گونهای باشد که اسرار حرفهای و نیز حیثیت و شرافت شغل حسابدار رسمی را رعایت کند.
ارسال نظر