دیدگاه
راهبری و مدیریت ریسک بنگاه - ۱۲ آبان ۸۷
بخش دوم
این مقوله به خوبی در ادبیات موضوع پوشش داده میشود و پیشرفتهای زیادی در این زمینه وجود خواهد داشت. مقررات یا برخی استانداردها میتوانند این بعد را بهطور کلی در سرفصل حسابرسی یا بازرسی قرار دهند.
بخش دوم
این مقوله به خوبی در ادبیات موضوع پوشش داده میشود و پیشرفتهای زیادی در این زمینه وجود خواهد داشت. مقررات یا برخی استانداردها میتوانند این بعد را بهطور کلی در سرفصل حسابرسی یا بازرسی قرار دهند.
در بعد متابعت، نقش حسابداران حرفهای در کسب و کار، کنترل جهت تضمین پاسخگویی و نقش حسابرس داخلی اطمینان از موثر بودن این کنترلها است. نقش اصلی حسابرسان مستقل، ارائه اظهارنظر مستقل در رابطه با صحت و منصفانه بودن صورتهای مالی سازمان است. با توجه به محیط قانونی حاکم بر یک سازمان، ممکن است علاوه براین، الزامی باشد که حسابرسان مستقل، اظهارنظر مستقلی در رابطه با رعایت الزامات و قوانین خاص توسط آن سازمان نیز ارائه کنند. حسابرسان مستقل با دستمزدی که در چارچوب نظام راهبری هر سازمان تعیین خواهد شد و یا در مواردی که وجود داشته باشد به طور خاص توسط کمیته حسابرسی، کار خود را تکمیل خواهند کرد. مکانیسمهای نظارتی مناسبی وجود دارند تا هیات را از موثر بودن فرآیندهای مناسب راهبری شرکتی مطمئن سازند -کمیتههایی که اساسا متشکل از مدیران غیرموظف میباشند- کمیتههای حسابرسی از این جمله مکانیسمها هستند. البته مکانیسمهای مشابهی وجود دارند که در آنها یک کمیته حسابرسی جداگانه وجود ندارد.
بعد عملکردی
این بعد به خودی خود و بهآسانی به مجموعهای از استانداردها و حسابرسی منوط نیست. بلکه به دامنهای از ابزارها و فنون مرتبط میشود که به طور هوشمندانه متناسب با انواع مختلف سازمانها به کار میروند، این ابزارها و فنون، مهمترین بعد حسابداری حرفهای در تجارت میباشند. تاکیدی که در این بعد وجود دارد هیاتمدیره را قادر میسازد موارد زیر را اجرایی کند:
•اتخاذ تصمیمات استراتژیک (راهبردگذاری)
•درک اشتهای ریسک سازمان و عوامل کلیدی عملکردی
•شناسایی نکات سرنوشتسازی که نیاز به تصمیمگیری در مورد آنها وجود دارد.
اجرای استراتژی همراه با مربوط بودن مستمر و موفقیت آن باید بر مبنای منظمی ارزیابی شود.
بدیهی است مسوولیت کامل استراتژی با هیاتمدیره است. اگرچه در برخی شرکتها کمیته استراتژی وجود دارد که پیشرفت و فرآیند اجرا و پیادهسازی استراتژی را بررسی میکنند، ولی اطلاعات تهیه شده و ارزیابی عوامل فعالیتهای کلیدی چالشزا میباشند. دامنهای از ابزارها و فنون، از قبیل کارنامه متوازن، بهبود مستمر، سیستمهای سازمان استراتژیک و کمیتههای سرمایهگذاری وجود دارند که میتوانند هیاتها را برای تمرکز در راستای استراتژی کمک نموده و اجرای آن را در همه ابعاد تجاری محقق سازند، اما اغلب موضوعی تحت عنوان «شکاف نظارتی» میتواند وجود داشته باشد.
رابطه بین بعد متابعت و عملکردی
اخیرا مباحث زیادی در رابطه با نقش هیاتمدیره در مدیریت ریسک وجود دارد. اصطلاحاتی از قبیل «تعیین اشتهای ریسک» و «تعیین استراتژی مدیریت ریسک» مرتبا برای بیان نقشی که میتواند در بر داشته باشد، تکرار میشود. اما به واقع، معنی این اصطلاحات چیست؟ و هیاتمدیره چه نقشی در این زمینه دارد؟نمایه زیر خلاصهای از گامهای اساسی جهت پیشرفت یک عملکرد مناسب با تاکید بر رویکرد مدیریت ریسک در سطح هیاتمدیره و مدیرعامل ارائه میکند.
ارسال نظر