گروه بورس- مهتاب رحمتعلی: تنها بازگشایی نماد «فولاد» کافی‌ بود که مدیران بورس باور کنند که بحران‌های جهانی بزرگ‌تر از آن است که به بورس تهران نرسد.
روز یکشنبه پس از یک ماه و نیم، نماد «فولاد» با کاهش ۷درصدی سود و متاثر از کاهش قیمت‌های جهانی و در شرایطی بازگشایی شد که فعالان بازار حتی فعالان بازار آینده روشنی را هم برای شرکت متصور نبودند.

کاهش قیمت هر سهم «فولاد» از 369 تومان به 224 تومان و معامله 19میلیونی سهام آن توانست شاخص را تا سقوط به مرز زیر 10هزار واحد نیز تهدید کند، به طوری که از 580 واحد افت شاخص در روز یکشنبه، 412 واحد آن تحت تاثیر فولاد بود.
اما در همین حال مدیران بورس با دریافتن عمق سقوط بزرگ فولاد در اقدامی تحسین‌آمیز با حذف درصد نوسان، بدون در نظر گرفتن تعدیل کمتر از ۱۰درصد EPS شرکت نه تنها فولاد را نجات دادند بلکه به تعادل رساندند.
آنان با تاکید بر شرایط نامناسب فولاد که طی توقف طولانی مدت نماد آن و تغییر قیمت‌های جهانی ایجاد شده بود، گره کار این شرکت را قبل از رسیدن به گره معاملاتی، باز کردند.
خوشبین‌ها مایوس شدند
حرکت مدیران بورس بعضی خوشبین‌ها را به این سو کشاند که بورس با در نظر گرفتن بازار منفی این روزها، درباره دیگر شرکت‌ها نیز عملکرد اخیر خود را تکرار کند.
اما مدیران که دغدغه آینده شرکت‌های «گل‌گهر» و «چادرملو» را نداشتند، در روز سه‌شنبه که نماد این شرکت‌ها نیز پس از مدت‌ طولانی بازگشایی می‌شد از حذف دامنه نوسان برای آنها خودداری کردند. وجود صف‌های فروش ۱۲ و ۱۸میلیونی برای گل‌گهر و چادرملو تنها پیامد بازگشایی نماد این شرکت‌ها بود که به عقیده مدیر شرکت بورس طی روزهای آینده و افتادن در گره معاملاتی به راحتی قابل حل بود.
بنابراین سنگ‌آهنی‌‌ها که در نبرد اول خود طی ماه گذشته بر سر قیمت‌ها مغلوب فولادی‌ها شده بودند این بار نیز ناامید میدان محسوب می‌شدند.
و اما از مهم‌ترین اتفاقات آخر این هفته می‌توان به بازگشایی نماد سهامداران عمده شرکت‌های مزبور اشاره کرد. نماد معادن و فلزات و سرمایه‌گذاری امید که از ۱۲ شهریورماه در حاشیه بحث‌های سنگ‌آهنی‌ها و فولادی‌ها متوقف شده بود، بالاخره در پایان این هفته باز شد که آنها هم به سرنوشتی مشابه دو شرکت زیر مجموعه خود به لحاظ صف‌‌های فروش میلیونی دچار شدند.
36 نماد همچنان متوقف و اما با وجود باز شدن چندین نماد در این هفته که مدت‌های طولانی متوقف بودند، هنوز هم نماد 36 شرکت متوقف است که به جز سه شرکت ایران‌تایر، ساختمان اصفهان و پتروشیمی اصفهان که در بازار اول حضور دارند دیگر شرکت‌ها در بازار دوم هستند.
بنابراین گزارش بیشترین نمادهای متوقف به تعداد ۶ شرکت از جمله بهپاک، ساسان، مهرام، ناب، سالمین و چین چین متعلق به گروه غذایی و آشامیدنی است.
نمادشرکت قند بیستون، قند مرودشت و هگمتان متعلق به گروه قند و شکر، نماد شرکت‌های لاستیک البرز و لاستیک دنا متعلق به گروه لاستیک و پلاستیک و نماد شرکت‌های کاشی پارس و تکسرام متعلق به گروه کاشی و سرامیک است که همچنان بسته‌اند. از سویی نماد دو شرکت سرمایه‌گذاری ملت و کارآفرین از گروه سرمایه‌گذاری‌ها، نماد هنکل پاک‌وش از گروه شوینده‌ها و نماد محورسازان ایران خودرو از گروه خودرویی و نماد شرکت‌های کابل‌سازی تک و بسته‌بندی ایران نیز از گروه ماشین آلات و دستگاه‌های برقی از دیگر نمادهای متوقف بورس تهران هستند.
بنابراین گزارش نماد شرکت گسترش صنایع انرژی آذرآب، که از ۲۳ فروردین ۸۵ بسته شده قدیمی‌ترین سهم متوقف شده بازار است.
آغاز شمارش معکوس برای سقوط شاخص قیمت
بازدهی بورس تهران از ابتدای امسال به ۴/۱۴درصد رسیده که نسبت به دوران اوج خود ۷/۲۱درصد عقب‌نشینی کرده است.
شاخص قیمت نیز تاکنون نسبت به ابتدای سال تنها 2درصد رشد داشته که این شاخص نیز نسبت به اوج خود 26درصد عقب کشیده است.
این درحالی است که اگر شاخص قیمت تنها ۲۰۰واحد دیگر افت کند میزان رشد آن نسبت به ابتدای امسال صفر خواهد شد.
رسیدن به نقطه صفر شاخص امری دور از انتظار نیست؛ چرا که با جدی‌گرفتن صف‌فروش چند شرکت بزرگ و تاثیرگذاری همانند ملی مس (به‌عنوان سومین شرکت بورس از لحاظ ارزش بازار)، چادرملو (چهارمین)، پالایش اصفهان (پنجمین)، گل‌گهر (ششمین)، امید (هفتمین)، پتروشیمی خارک (نهمین)، فولاد خوزستان (یازدهمین)، معادن و فلزات (سیزدهمین) و سیمانی‌ها و رسیدن برخی از آنها حتی به گره معاملاتی، افت شاخص نیز طی روزهای آینده طبیعی است.
بنابراین تنها راه نجات شاخص تغییر روند قیمت‌های جهانی است که با توجه به رکود و بحران جهانی در شکلی کاملا خوشبینانه حداقل تا شش ماه آینده انتظاری عبث است.
و بازهم مخابرات...
ارزش معاملات بورس تهران این هفته بالغ بر ۳۹۲ میلیارد ریال بود، که در مقایسه با هفته گذشته ۵/۳۶ درصد کاهش داشت.
به‌رغم بازگشایی نماد «فولاد» در دومین روز هفته گذشته که معامله بسیاری نیز روی سهام آن صورت گرفت، اماباز هم به دلیل کاهش معاملات سهام مخابرات در این هفته ارزش معاملات بورس نیز نسبت به هفته قبل کاهش چشمگیری یافت.
در همین حال طی هفته‌ای که گذشت تعداد ۱۸۸ میلیون و ۹۹۹ هزار و ۷۷۱ سهم توسط ۹ هزار و ۲۸۰ نفر طی ۲۲ هزار و ۴۶۱ نوبت معامله شد.
بنابراین گزارش، بیشترین ارزش معاملات این هفته معادل 78 میلیارد ریال متعلق به شرکت مخابرات بود.
مخابرات همچنین همانند هفته‌های قبل پرطرفدارترین سهم بورس بود. طی این هفته یک هزار و ۸۵۲ نفر تعداد ۴۵ میلیون و ۲۲۲ هزار و ۳۱۱ سهم مخابرات را در سه هزار و ۱۰۵ نوبت خرید و فروش کردند.
این در حالی است که خبرسازترین شرکت این هفته که روزی بزرگترین شرکت از لحاظ ارزش روز بود، در جایگاه دوم بیشترین ارزش معاملات بورس ایستاد.
این شرکت همچنین دومین شرکت پرطرفدار بورس تهران بود. در این هفته ۲۱ میلیون و ۹۴۹ هزار و ۸۶۱ سهم فولاد توسط یک هزار و ۱۳۹ نفر در یک هزار و ۷۸۹ نوبت دادوستد شد.