همه راهها همچنان به مخابرات ختم میشود
در هفتهای که به پایان رسید، میزان بازدهی بورس 9/1درصد کاهش یافت.
گرچه این رقم نسبت به هفته قبل که منفی ۳درصد بود، حکایت از شرایط بهتر بازار داشت اما دلیل این بهبود نیز چیزی نبود جز توقف سقوطهای مداوم مخابرات!
مخابرات که در دو روز ابتدایی این هفته شاهد صف فروش و معامله بیش از 127 میلیون سهم بود به یکباره با صف خرید مواجه شد و جالب آنکه فروشندگان اول هفته، مصممتر از زمان فروش با قیمتهای حتی بالاتر از فروش به شکلی کاملا غیرمنطقی در صف خرید جای گرفتند. در شکل خوشبینانه شاید بتوان یکی از دلایل این امر را تاثیر شرایط جهانی بر بسیاری از شرکتها همانند شرکتهای پتروشیمی، فولادی و... دانست که با دچار شدن به رکود، سرمایهداران را از خود دور کردهاند.
همچنین توقف طولانی مدت نماد شرکتهای بزرگی همانند فولاد مبارکه، دوقلوهای سنگ آهنی و به دنبال آن کشتیرانی از دیگر دلایلی بود که باعث شد شاخص کمتر سقوط کند. در کنار موارد فوق معاملات اندک سهام شرکتهایی که در صف فروش هستند مانند ملی مس، پالایشگاه اصفهان، پتروشیمی خارک و سیمانیها به دلیل حجم مبنا و محدودیتهای ناشی از آن را نیز میتوان دلیل دیگری بر شرایط مناسبتر شاخص در این هفته دانست.
رکود معاملات
از آنجا که غولی مثل «اخابر» میتواند کل بورس تهران را متحول کند، بنابراین تبدیل صف فروش مخابرات به صف خرید و تاثیر آن بر حجم معاملات بورس نیز امری بسیار طبیعی است که اتفاقا تعجب کسی را هم بر نمیانگیزد!
عدم عرضه مخابرات پس از تشکیل صف خرید نه تنها حجم معاملات این شرکت، بلکه حجم معاملات کل بورس را نیز کاهش
داده است. طی این هفته بیش از ۳۹۵میلیون سهم توسط بیش از ۱۲هزار نفر در ۳۴هزار نوبت مورد دادوستد قرار گرفت. این در حالی است که هفته قبل بیش از ۴۶۵میلیون سهم توسط ۱۵هزار نفر در ۴۰ هزار نوبت در بورس تهران معامله شد.
کاهش تعداد دفعات معامله و تعداد خریداران در این هفته نه تنها مهر تاییدی بر رکود بورس تهران میزند بلکه کمی دورتر این را هم نشان میدهد که رونق بورس تهران تنها به واسطه یک سهم است به نام «مخابرات ایران»! و آن هم سهمی که برحسب اتفاق؛ حتی تحلیلگران نیز تحلیل دقیقی از آن ندارند.
زنگ خطر «تورم» برای بورس
در کنار مسائل عمومی بورس تهران عامل تهدیدکننده دیگری وجود دارد که در نهایت به افت شاخص خواهد انجامید. رشد نرخ تورم و حرکت آن از 1/19درصد در ابتدای امسال به 3/23درصد در شهریورماه همین سال موضوعی است که در صورت تداوم میتواند به عنوان خطری جدی برای کاهش میانگین P/E بورس تلقی شود. این امر در کنار کاهش سودآوری اکثر شرکتهای بورسی به دلیل کاهش قیمتهای جهانی، فشار مضاعفی خواهد بود که به کاهش سطح عمومی قیمتها منتهی خواهد شد.
«تایدواتر» به «مهر» رسید
از سوی دیگر قطعیت معامله تایدواتر، از دیگر اتفاقات مهم این هفته به شمار میرود. اعلام قطعیت معامله بلوک 164میلیارد تومانی که معادل 24/42درصد بود آنجایی برای فعالان بازار جالب شد که روز معامله نام شرکت «مهندسی ساخت و تاسیسات دریایی» به عنوان خریدار مطرح بود، در حالی که یک سهامدار دیگر 50درصد نقد اولیه را پرداخت کرد. شرکت نگین ساحل دریا که از زیرمجموعه تاسیسات دریایی بود، 84میلیارد تومان اولیه تایدواتر را پرداخت کرد. البته کل این شرکت را به تازگی شرکت «مهر اقتصاد ایرانیان» خریداری کرده است.
ارسال نظر