تاثیر طرح 700‌میلیارد دلاری آمریکا بر بورس‌های دنیا

ایسنا - مجلس سنای آمریکا روز چهارشنبه طرح ۷۰۰‌میلیارد دلاری دولت برای پرداخت بدهی‌های شرکت‌های حاضر در بازار بین‌المللی بورس این کشور (وال استریت) را تصویب کرد. در پی این تصویب انتظار می‌رود مجلس نمایندگان آمریکا نیز این طرح را که پیش از این رد کرده بود به تصویب برساند.

مجلس سنا چهارشنبه شب طرح اصلاح‌شده‌ دولت این کشور که با هدف بهبود وضعیت بی‌ثبات بازار جهانی بورس که در پی بحران بازار بورس آمریکا (وال استریت) به‌وجود آمده بود را با ۷۴ رای موافق و ۲۵ رای مخالف به تصویب رساند.

این در حالی است که تنها یک‌ ماه مانده به انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، باراک اوباما و جان مک‌کین، نامزدان این انتخابات، حمایت خود را از این طرح اعلام کردند تا بدین ترتیب فشارها بر مجلس نمایندگان آمریکا برای تصویب این طرح که روز دوشنبه یک بار آن را رد کرده بود بیشتر شود.

جورج بوش، رییس‌جمهور آمریکا نیز با استقبال از این طرح از مجلس نمایندگان این کشور خواست تا با تصویب آن طی دو روز آینده از وارد آمدن آسیب‌های بیشتر به اقتصاد آمریکا جلوگیری کنند.

در طرح اصلاح‌شده‌ دولت آمریکا برای جلب نظر محافظه‌کاران حزب جمهوری‌خواه که پیش از این با طرح اصلی مخالفت‌هایی داشتند، به خزانه‌داری این کشور این قدرت داده شده تا تمامی‌ بد هی‌های عقب‌افتاده وام‌های مسکن که درحال از بین‌بردن صنعت اقتصادی آمریکا هستند را خریداری کند.

هنری‌پاولسون، رییس خزانه‌داری آمریکا، نیز که هفته‌ها برای بهبود وضعیت بحران اقتصادی آمریکا تلاش کرده است از مجلس نمایندگان خواست تا سریعا این طرح را تصویب کند.

از طرف دیگر مکس‌بوکس، سناتور ارشد حزب دموکرات، پیش‌بینی کرده است که تغییرات اعمال‌شده در طرح اصلی برای به‌تصویب رسیدن در مجلس نمایندگان کافی باشد.

بارنی فرنک، مذاکره‌کننده‌ دموکرات ارشد این طرح در مجلس نمایندگان آمریکا، در پی تصویب این طرح در مجلس سنا در گفت‌وگو با شبکه‌ خبری سی.‌ان.‌ان اظهار کرد که همچنان نمی‌توان از تصویب این طرح در مجلس نمایندگان اطمینان حاصل کرد، اما احتمال تصویب آن نسبت به قبل بیشتر است.

این در حالی است که به اعتقاد برخی تحلیلگران باتوجه به نزدیکی انتخابات مجلس نمایندگان آمریکا بعید است نمایندگان این مجلس که روز دوشنبه با این طرح که نزد مردم از محبوبیت‌های بالایی برخوردار نیست به‌شدت مخالفت کردند، از ترس از دست‌دادن کرسی‌هایشان در مجلس، به این طرح رای مثبت بدهند.

مخالفان این طرح در مجلس نمایندگان آمریکا معتقدند که نباید از مالیات مردم برای پرداخت بدهی‌های شرکت‌های حاضر در بازار بورس آمریکا که به اعتقاد آنان به علت اخذ تصمیمات تجاری عجولانه مسوول این بحران‌ هستند استفاده کرد.

برخی مخالفان دموکرات این طرح نیز خواستار اضافه شدن یک بسته‌ پیشنهادی الحاقی به این طرح شدند تا به طبقه‌ کارگر آمریکا و آنهایی که به علت عقب افتادن بازپرداخت وام‌های مسکن در خطر از دست دادن خانه‌هایشان هستند کمک شود.

و اما سایر بورس‌های دنیا

شاخص سهام نیز در بازارهای بورس اروپا، آسیا و آمریکا همانند روزهای گذشته روند ثابت نداشته و با نوسان شدید همراه بوده است.

شاخص سهام فوتسی در بورس انگلیس برخلاف روز گذشته سیر نزولی داشته و با کاهش قابل توجه هشتادو نه ممیز سی صدم واحدی همراه بوده و به چهار هزارو هشتصدو هفتاد ممیز سی صدم واحد رسیده است.

این درحالی است که شاخص سهام در بورس آمریکا، کاهش چشمگیری داشته است.

شاخص سهام داوجونز با کاهش سیصدوچهل و هشت ممیز هشتاد صدم واحد به ده هزارو چهار صدو هشتادو دو ممیز هشتاد صدم واحد رسید.

این درحالی است که شاخص سهام در بازارهای آسیایی نیز برخلاف روز گذشته با کاهش چشمگیر همراه بود.

شاخص سهام ای‌اس‌ایکس در بورس استرالیا با کاهش شصت‌و هشت صدم درصد به چهار هزارو هفتصدو شصت و هفت ممیز بیست و چهارصدم واحد رسید.

شاخص سهام هانگ سنگ در بازار هنگ‌کنگ با کاهش چشمگیر یک ممیز هشتادو چهارصدم درصد به هفده هزارو ششصدو بیست و پنج ممیز هفتادو سه صدم واحد رسید.

شاخص سهام کاسپی در بورس کره‌جنوبی با کاهش یک ممیز بیست و یک‌صدم درصد به یک هزارو چهارصدو شش ممیز سی و هشت صدم واحد رسید. در همین حال در بازار مبادله سهام در ساعات اولیه صبح روز گذشته در بازار سهام استانبول که بعد از سه روز تعطیلی صورت گرفت، ارزش سهام به میزان شش ممیز نوزده صدم درصد کاهش یافت.

شاخص ملی بورس استانبول با از دست‌دادن دو‌هزارو دویست و سی‌ممیز در پایان مبادلات به‌رقم سی‌و‌سه‌هزارو هشتصدو بیست ممیز نه دهم واحد رسید.

حسین ارکان، رییس بورس استانبول با اشاره به تصویب احتمالی برنامه نجات اقتصادی در مجلس نمایندگان آمریکا گفت حتی در صورت تصویب این طرح، نوسانات بازار در ترکیه ادامه خواهد یافت. وی در عین حال تاکید کرد که اقتصاد ترکیه از قدرت و انعطاف‌ کافی برخوردار است.

براساس این گزارش بحران اقتصادی به‌وجود آمده در بازارهای بورس‌های جهانی ناشی از وام‌های مسکن آمریکا، سهام‌های بانکی را در اروپا و ایتالیا هدف گرفته است.

روزنامه ایتالیایی لارپوبلیکا روز پنجشنبه نوشت: بانک‌های ایتالیایی به خصوص بانک یونی کردیت در بازارهای بورس رنج می‌کشند .

سیلویو برلوسکونی نخست وزیر ایتالیا گفت: من اجازه نخواهم داد تا علیه بانک‌های ما حملات سو‌استفاده گرانه صورت گیرد و نمی‌پذیرم که شهروندانمان حتی یک یورو از سپرده‌هایشان را از دست بدهند.

وی افزود: شرکت‌های ما سالم هستند و آنهایی که دارای سهام در بورس هستند، باید بدون نگرانی آنها را نگه‌داشته تا مجددا ارزیابی شوند. جولیو تره مونتی وزیر اقتصاد ایتالیا نیز در یادداشت تفاهم با ماریو دراگی رییس بانک مرکزی این کشور اعلام کرد: ما آماده‌ایم تا ثبات سیستم بانکی و پس‌‌اندازکنندگان را تضمین کنیم.