بررسی مطابقت عرضه «مخابرات»با «قانون بورس»

گروه بورس - زهرا مجتهد: در آخرین عرضه اولیه در بورس اوراق بهادار نکات ظریف و با اهمیتی مشاهده شد که با «قانون بورس و اوراق بهادار» مطابقت نداشت. در عرضه اولیه سهام مخابرات که در قیمت پایه ۱۵۰ تومان انجام شد، این شرکت پیش از عرضه سهام در بازار بدون رعایت بخش‌هایی از ماده ۴۵ قانون بورس و اوراق بهادار، اطلاعات صورت‌های مالی شش ماهه‌ منتهی به پایان شهریور ماه ۸۶ و همچنین صورت‌های مالی ۱۲ ماهه منتهی به پایان اسفند ماه ۸۷ (حسابرسی شده و حسابرسی نشده) را به سازمان ارائه نکرد. این در حالی است که اکنون پس از گذشت ۳۳ روز کاری از عرضه ۵درصد از سهام مخابرات در بورس، چنین اطلاعاتی در اختیار «سازمان» قرار نگرفته است. مطابق ماده ۴۵ قانون بورس، «هر ناشری که مجوز انتشار اوراق بهادار خود را از «سازمان» دریافت کرده است، مکلف است حداقل موارد زیر را طبق دستورالعمل اجرایی که از سوی «سازمان» تعیین خواهد شد، به «سازمان» ارائه کند: ۱ - صورت‌های مالی سالانه حسابرسی شده؛

۲ - صورت‌های مالی میان دوره‌ای شامل صورت‌های مالی شش ماهه حسابرسی شده، و صورت‌های مالی سه ماهه؛ ۳ - گزارش هیات‌مدیره به مجامع و اظهارنظر حسابرس؛

۴ - اطلاعاتی که اثر با اهمیتی بر قیمت اوراق بهادار و تصمیم‌ سرمایه‌گذاران دارد.

بنابراین عدم ارائه چنین اطلاعاتی از سوی شرکت مخابرات به «سازمان» حکایت از آن دارد که موارد این ماده مورد توجه قرار نگرفته است که با توجه به روند برگزاری مجامع شرکت‌های زیرمجموعه شرکت مخابرات در سال‌های قبل و بهبود آن در سال‌جاری، انتظار می‌رفت که «مخابرات» حتی با گذشت یک ماه و اندی از عرضه اولیه، اطلاعات مربوطه را در اختیار اداره ناشران بورسی قرار می‌داد.البته در نهایت عرضه مخابرات انجام شد، اما حال دلیل به هر عرضه زود هنگام سهام مخابرات مشخص نیست. همچنین به نظر می‌رسد سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان بالاترین نهاد ناظر، باید نقش نظارتی خود را درخصوص اجرای صحیح قانون بورس و اوراق بهادار اعمال کند. در این میان گفت‌و‌گوی دکتر رحمانی، مدیرعامل شرکت بورس مسیر این سوال را تغییر می‌دهد. وی در این باره می‌گوید: «عرضه مخابرات باید انجام می‌شد و گزارش‌های مالی هم بالاخره از سوی شرکت ارائه خواهد شد.»

رحمانی در پاسخ به این پرسش که آیا از زمان ارائه گزارش‌های مالی مخابرات نگذشته است؛ تصریح کرد: هیچ الزامی نیست که اطلاعات قبل از عرضه به بازار منعکس شود.

وی افزود: ارائه اطلاعات همانند تکالیف معینی است که شرکت‌ها باید انجام دهند، چه شرکت‌هایی که می‌خواهند وارد بورس شوند و چه آنهایی که در بورس نیستند، بنابراین نقض قانون صورت نگرفته است. دکتر رحمانی یادآور شد: شرکت مخابرات برای ارائه کردن اطلاعات حسابرسی نشده تا پایان مهر و ارسال اطلاعات حسابرسی شده تا پایان آبان ماه فرصت دارد.

وی افزود: «با این حال این سیستم فعلی به نظر نمی‌رسد که اطلاعات تا زمان تعیین شده به دست سازمان برسد.»این در حالی است که مجامع تمامی شرکت‌های زیرمجموعه مخابرات به جز استان خراسان شمالی برگزار شده است. اما دکتر رحمانی معتقد است که هیچ وقت نباید عرضه سهام در انتظار همه اطلاعات شرکت باقی بماند. بخشی از اطلاعات شرکت که افشاکننده اطلاعات آن باشد، کافی است.وی گفت: اطلاعات مالی گزارش‌های ارائه شده از سوی مخابرات به قدر کافی جوابگو بوده است.رحمانی در پاسخ به این پرسش که چرا عرضه مخابرات با اطلاعات ناقص انجام شد، اظهار داشت: بورس یعنی تحلیل اطلاعات موجود برای پیش‌بینی وضعیت آینده شرکت، به هر حال بورس ریسک خاص خود را دارد.

پروانه مخابرات سند ارزشمندی است!

وی به پروانه مخابرات و تغییر شکل کار در این شرکت اشاره کرد و گفت: «پروانه مخابرات هم یک سند ارزشمندی است که می‌توان برای وضعیت آینده شرکت به آن استناد کرد.»

همچنین رحمانی از عرضه ۵درصد دیگر سهام مخابرات پس از برگزاری مجمع شرکت در بازار خبر داد و عنوان کرد: عرضه مابقی سهام مخابرات با توجه به شرایط عمومی بازار انجام خواهد شد.

عرضه سهام مخابرات در ابهام

در همین حال علی رحمانی در خصوص عرضه مخابرات، در حالی که بنا بود ۱۶درصد از این سهام در قالب سهام خرد به عموم عرضه شود، به «موبنا» گفت: عرضه پنج درصد دیگر از سهام شرکت مخابرات ایران در بورس تا پایان مهرماه بعید به نظر می‌رسد.وی اظهار داشت: در حال حاضر به دلیل شرایط بازار و کمبود نقدینگی، سهام مخابرات عرضه نمی‌شود.وی پیش‌بینی کرد که پس از پایان ماه مبارک رمضان و با ارزیابی جدید از شرایط بازار، پنج درصد از سهام مخابرات عرضه شود.

وی خاطرنشان کرد: برای عرضه بلوکی سهام شرکت مخابرات هنوز تصمیم جدیدی گرفته نشده است.وی ادامه داد: پس از پایان ماه رمضان، ترافیک عرضه سهام مخابرات به وجود می‌آید و پنج درصد از سهام شرکت مخابرات پس از پنج درصد از سهام شرکت پالایش نفت اصفهان عرضه می‌شود.

وی با اشاره به اینکه تعداد سهام مخابرات زیاد است، خاطرنشان کرد: عرضه پنج‌درصد سهام پس از برگزاری مجمع سالانه شرکت مخابرات صورت می‌گیرد.رحمانی تاکید کرد: وضعیت صورت‌های مالی سال ۸۶ شرکت مخابرات باید مشخص شود و ارزیابی جدیدی در مورد عملکرد سال ۸۷ شرکت مخابرات به‌عمل آید.

وی اضافه کرد: «بازار نیازمند دسترسی به این اطلاعات است و نگرانی‌هایی درخصوص شفافیت اطلاعاتی وجود دارد.»

وی با اشاره به اینکه شرکت مخابرات ایران باید برای عرضه پنج درصد از سهام شرکت مخابرات آخرین وضعیت اطلاعاتی خود را ارسال کند،‌

اظهار داشت: این شرکت موظف است صورت‌‌‌های حسابرسی شده مخابرات برای شش ماه اول سال ۸۷ را در ابتدای آبان‌ماه به بورس تحویل دهد.

وی تصریح کرد: «شرکت مخابرات ایران موظف به ارسال و تحویل اطلاعات به بورس است و شرکت‌های زیرمجموعه آن نقشی در این خصوص ندارند.» با تمام این تفاسیر به طور روشن ضرب‌الاجلی از سوی «بورس» به «مخابرات» برای دادن اطلاعات لازم تعیین نشده است.