ناکامی «خصوصی سازی» در اجرای اصل 44
عکس:سایت سازمان خصوصی سازی
گروه بورس - مجید اسکندری: از زمان ابلاغ سیاست‌های اجرایی اصل ۴۴ تاکنون، هفت شرکت دولتی وارد بازار سرمایه شده‌اند.

سازمان خصوصی‌سازی به عنوان متولی اصلی اجرای اصل 44 همواره با اعلام ارقام واگذاری‌ها، تصویر روشنی از فرآیند خصوصی‌سازی در کشور ارائه کند.
ارزیابی و قیمت‌گذاری سهام این شرکت‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین مسائل در فرآیند واگذاری‌ها به شمار می‌رود که این امر مستلزم کار کارشناسی دقیق در فرصت کافی است.
بنابراین تسریع در فرآیند خصوصی‌سازی با توجه به ناکارآمدی موجود در برخی از بخش‌های شرکت‌های دولتی امری است که باید با بررسی دقیق صورت گیرد.
در نظر نگرفتن موانع و اشکالات موجود بر سر راه واگذاری‌ها موجب شده است که برنامه واگذاری‌ها طبق زمان‌بندی اعلام شده از سوی سازمان خصوصی‌سازی پیش نرود.
شرکت‌هایی که در جدول زیر آمده است طبق اعلام سازمان خصوصی‌سازی در زمان مقرر باید واگذار شود. این جدول از ابتدای سال جاری در پایگاه اینترنتی سازمان خصوصی‌سازی منتشر شده است.
گزارش خبرنگار ما حاکی است، به‌رغم اعلام قبلی سازمان خصوصی‌سازی مبنی‌بر واگذاری ۲۱شرکت تا پایان شهریورماه جاری، تاکنون تنها ۵درصد سهام پالایشگاه اصفهان و ۵درصد سهام مخابرات در بورس واگذار شده است که این میزان نیز کمتر از درصدهای اعلام شده است.
براساس اخبار منتشرشده در خصوص دو شرکت اخیر، تکلیف واگذاری بقیه سهام مخابرات با توجه به مسائل مطرح شده در شورای عالی امنیت ملی، تاکنون مشخص نشده است.
همچنین شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی نیز مخالفت خود را با عرضه بقیه سهام پالایش نفت اصفهان و دیگر شرکت‌های زیرمجموعه خود اعلام کرده است.
از سوی دیگر بخشی از واگذاری‌های انجام‌شده بابت سهام عدالت و رد دیون دولت به بخش عمومی (تامین اجتماعی و صندوق‌های بازنشستگی) بوده است که این واگذاری‌‌ها نیز ناتمام مانده است.
طبق جدول منتشرشده، تا پایان سال جاری باید سهام ۴۲شرکت از سوی سازمان خصوصی‌سازی در بورس عرضه شود.
در این میان بیشترین تعداد مربوط به شرکت‌های فعال در زمینه پالایش نفت و پتروشیمی است به گونه‌ای که مقرر شده تا پایان سال سهام 20شرکت فعال در این زمینه‌ها به بخش خصوصی واگذار شود.
این در حالی است که با وجود بحث و بررسی بین سازمان خصوصی‌سازی و شرکت ملی صنایع پتروشیمی وبر سر نحوه واگذاری این شرکت‌ها، به‌صورت هلدینگ یا غیرهلدینگ، هنوز توافقی در این زمینه حاصل نشده و سازمان خصوصی‌سازی همچنان بر این اعتقاد است که شرکت‌ها را باید به صورت تک‌تک وارد بورس کند.این موضوع در حال حاضر بزرگ‌ترین مانع بر سر راه خصوصی‌سازی پتروشیمی‌ها است.
به گزارش خبرنگار ما، در برنامه سازمان خصوصی‌سازی تا پایان سال، واگذاری سهام پنج بانک دولتی نیز پیش‌بینی شده است به گونه‌ای که قرار بود 5درصد سهام بانک ملت در خرداد ماه و 5درصد سهام بانک تجارت نیز در تیر ماه واگذار شود، اما طبق اعلام نظر مسوولان به دلیل تعهدات صندوق‌های بازنشستگی بانک‌ها به پرسنل خود که ممکن است از سرمایه بانک‌ها نیز بیشتر باشد و نیز مشخص نبودن تکلیف بدهی دولت به بانک‌ها، تا کنون عرضه سهام این دو بانک نیز به تعویق افتاده است.
همچنین اعلام شده است که تا پایان سال سهام سه شرکت بیمه دانا، بیمه البرز و بیمه آسیا نیز در بورس عرضه شود، اما به دلیل منطبق نبودن صورت‌های مالی این شرکت‌ها با استانداردهای حسابرسی، عرضه سهام این سه شرکت نیز محقق نشده است.کارشناسان براین باورند که سازمان خصوصی‌سازی به منظور اعلام دقیق زمان و نحوه واگذاری‌های خود باید بررسی‌های بیشتری انجام داده و با در نظر گرفتن همه جوانب امر، زمان‌بندی مشخص و قابل اجرایی برای واگذاری‌ها تعیین و اعلام کند.از سوی دیگر سازمان بورس نیز باید تمهیداتی فراهم آورد که ورود شرکت‌های دولتی به بورس به دور از هر گونه ابهام و توام با شفافیت باشد.