مهر - بلومبرگ گزارش داد در هفته‌های اخیر کمپانی‌های ژاپنی تمایل زیادی برای خریدهای خارجی از خود نشان داده‌اند و ذخایر نقدی و اعتباری خود را صرف خرید سهام در خارج از مرزهای ژاپن کرده‌اند. به گزارش بلومبرگ ، توجه کمپانی‌های بزرگ ژاپنی، البته بیشتر به سمت شرکت‌هایی معطوف شده که در ماه‌های اخیر به علت رکود اقتصادی و بحران‌های مالی و اعتباری با افت ارزش سهام مواجه بوده‌اند. ارزش سرمایه‌گذاری خارجی شرکت‌های ژاپنی ۹۱‌درصد نسبت به سال ۲۰۰۷ افزایش یافته است که رتبه اول را در بین ۱۰ بازار برتر جهان به بازار سرمایه ژاپن اختصاص داده است.

این رشد سرمایه‌گذاری خارجی ژاپنی‌ها در حالی است که دو بازار بزرگ دیگر سرمایه یعنی آمریکا و بریتانیا به دلیل کاهش شدید اعتباری و مالی و شکست‌های متوالی اخیر، سرمایه‌گذاری خود در خارج از مرزهایشان را نسبت به سال قبل کاهش داده‌اند. خریدهای متوالی شرکت‌های ژاپنی در دیگر کشورها در حال تبدیل شدن به بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاری‌های ژاپن در خارج است. هم‌اکنون ذخایر نقدی و اعتباری شرکت‌های مطرح ژاپن برابر با ۱۱‌درصد از کل سرمایه آنها است که از این نظر پس از چین در رتبه دوم بازارهای سرمایه دنیا قرار گرفته‌اند. شرکت‌های ژاپنی توانستند رقم سرمایه‌گذاری‌های خارجی خود را از ۴/۲۵‌میلیارد دلار در سال ۲۰۰۷ به ۶/۴۸‌میلیارد دلار در سال‌جاری افزایش دهند. در همین حال ارزش معاملات خارجی شرکت‌های آمریکایی ۶۷‌درصد و بریتانیایی ۶۶‌درصد نسبت به سال قبل کاهش داشته است.

سرمایه‌گذاری یا بخت‌آزمایی

شرکت‌های ژاپنی همواره از تجربه تلخ سرمایه‌گذاری در خارج هراس دارند. در بین سال‌های ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰ شرکت‌های ژاپنی حریصانه شرکت‌های خارجی را می‌خریدند. این سرمایه‌گذاری‌ها که بیشتر شبیه خرید بلیت‌های بخت‌آزمایی بود، محکوم به شکست شد. این دوران که از آن به عصر حباب‌های عظیم یاد می‌کنند، سرمایه‌گذاری‌های شرکت‌های ژاپنی یا با زیان‌دهی همراه یا به ورشکستگی منجر شد. شرکت میتسوبیشی در سال ۱۹۸۹ شرکت Rockefeller Center را به قیمت ۴/۱‌میلیارد دلار خرید ولی ۷ سال بعد به خاطر وام‌های پرداخت نشده و بدهی‌های سنگین مجبور به فروش آن شرکت شد. شرکت ژاپنی Golf Magnate نیز که شرکت آمریکایی Pebble Beach را در سال ۱۹۹۰ به قیمت ۸۴۱‌میلیون دلار خرید، در کمتر از ۲‌سال مجبور شد آن را با دوسوم قیمت خرید واگذار کند.

امیدهای تازه

در ژوئن سال جاری کمپانی Daiichi Sankyo، سومین تولیدکننده دارو در ژاپن، طی توافقی ۱۱‌درصد از بزرگ‌ترین شرکت داروسازی هند یعنی لابراتوار Ranbaxy را به ارزش ۶/۴‌میلیارد دلار خرید. ارزش سهام این شرکت ژاپنی پس از اضافه شدن سهام این شرکت هندی ۷‌درصد افزایش یافت. شرکت معروف TDK بزرگ‌ترین تولیدکننده هد مغناطیسی که در هارددیسک به کار می‌رود، ماه گذشته اعلام کرد که قصد دارد شرکت آلمانی AG را که یکی از قطعه‌سازان نوکیا است، با مبلغی در حدود ۸۷/۱‌میلیارد دلار بخرد.

شرکت دارویی و بهداشتی Takeda که بزرگ‌ترین شرکت داروسازی ژاپن است در حال حاضر ۵/۱۵‌میلیارد دلار نقدینگی و اعتبار در اختیار دارد که تقریبا برابر با نیمی از کل سرمایه این شرکت است.

این کمپانی برای خرید یک شرکت آمریکایی که متخصص در ساخت و تولید داروهای ضد سرطان است، ۸/۸‌میلیارد دلار پرداخت کرد و البته قیمت سهام خود را نیز ۳‌درصد افزایش داد. شرکت هلدینگ Kirin که بزرگ‌ترین کارخانه تولید نوشیدنی در ژاپن است، در ۲ سال اخیر بیش از ۳‌میلیارد دلار را صرف سرمایه‌گذاری در شرکت‌های آسیایی کرده است. این شرکت همچنین برای ۳‌میلیارد دلار دیگر تا پایان سال ۲۰۱۰ اعلام آمادگی کرده است.

هفته گذشته، شرکت Kirin یک شرکت لبنی در استرالیا را به قیمت ۶۷۵‌میلیون دلار خرید تا با حمایت این شرکت بتواند در تولید شیر تازه نیز مقام اول ژاپن را از آن خود کند.

کمپانی‌های ژاپنی در حالی به سرمایه‌گذاری خارجی رو آوردند که مشاوران ارشد آنها برای سرمایه‌گذاری یک شرکت نیویورکی است. با این همه یکی از تحلیلگران بازار ژاپن به نام «پل شیهان» (Paul Sheehan) معتقد است که سرمایه‌گذاری خارجی کمپانی‌ها بیش از آن که جهت تامین سود سرمایه‌گذاران باشد، ناشی از توسعه‌طلبی مدیران است. این تحلیلگر می‌گوید شعار من در سرمایه‌گذاری این است: «برای توسعه‌طلبی نمی‌خرم، برای سود بردن می‌خرم».

زیان‌های سیگار نکشیدن

در دو سال اخیر شرکت‌های ژاپنی، سرمایه‌گذاری موفقی در خارج از مرزهایشان داشته‌اند که باعث ترغیب بیشتر سرمایه‌گذاری آنها در خارج شده است.

شرکت توشیبا در سال ۲۰۰۶ شرکت الکتریکی Westinghouse را خریداری کرد و با استفاده از سود سه ماه اول خرید خود توانست تمام زیان‌های ناشی از ضعف محصولات نیم‌هادی خود را جبران کند. شرکت تنباکوی ژاپن در سال ۲۰۰۷ یک شرکت بریتانیایی به نام Gallaher را خرید که بزرگ‌ترین خرید سال گذشته ژاپن در خارج نیز محسوب می‌شد. سود ناخالص این شرکت ژاپنی سال گذشته با کمک این شرکت بریتانیایی ۱۰‌درصد افزایش یافت در حالی‌که فروش داخلی این شرکت ژاپنی ۱۵‌درصد کاهش یافته بود. دلیل این افت درآمد، کاهش ژاپنی‌های سیگاری اعلام شد.