گروه بورس- نیروی جادویی رسانه‌ها برای خدمت به بازار سرمایه کشور همچنان محور طرح دیدگاه بسیاری از آگاهان بازار سهام کشور درباره نقش رسانه هاست.

نقش رسانه‌ها در رونق بورس

دبیر سرویس بورس روزنامه همشهری نقش رسانه‌ها در حرکت معقول بازار سرمایه را مهم دانست و به وجود ارتباط مستقیم بین افزایش رسانه‌ها و رونق بورس تاکید کرد.سروش خسروی در گفت‌وگو با فارس در ارتباط با نقش رسانه‌ها در بازار سرمایه اظهار داشت: در حالی رسانه‌های متعدد ظهور یافته‌اند که هنوز هیچ تحقیق و پژوهشی درباره اثر رسانه‌ها در عملکرد بازار و نوسان قیمت‌ها و شاخص‌ها انجام نشده که جا دارد شرکت‌های سرمایه‌گذاری یا دانشکده خبر در این خصوص فعالیتی انجام دهند.

وی به بررسی کارکرد رسانه‌ها در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: یک تحقیق اجمالی از سال ۷۵ تاکنون نشان می‌دهد که هر چه به تعداد روزنامه‌ها، صفحات بورس، خبرگزاری‌ها، وبلاگ‌ها و... افزوده شده به افزایش جذب نقدینگی و سرمایه‌گذاران و رونق بورس نیز اضافه شده است.

وی با بیان این نکته که در سال ۷۵ فقط یک روزنامه اقتصادی و در سال ۸۱ دو روزنامه فعال بودند، تصریح کرد: از سال ۸۲ به بعد روزنامه‌های بورس به صفحات روزنامه‌ها افزوده شده به طوری که هم‌اکنون تعداد روزنامه‌های اقتصادی به ۱۳ روزنامه رسیده است.

خسروی که از جمله فعالان قدیمی رسانه‌های بازار سرمایه به شمار می‌رود به فارس گفت: با توجه به رونق شگفت‌انگیز بورس در سال ۸۲ و ریزش کم‌سابقه در سال ۸۳، رسانه‌ها در به سطح رسیدن حرکت معقول بازار نقش ویژه‌ای ایفا کرده و بعد از مدتی زمینه‌ساز رشد منطقی بازار شدند.

وی ادامه داد: از جانب دیگر با اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی، رسانه‌ها با مانورهای قبل از عرضه سهام اطلاعات و آگاهی، سرمایه‌گذاران را افزایش دادند به طوری که هر جا دیدگاه مثبت رسانه‌ها در خصوص واگذاری وجود داشت دولت بهتر توانسته شرکت‌های خود را به فروش برساند.

خسروی در خاتمه گفت: این همه نشان‌دهنده جایگاه ویژه رسانه‌ها در توسعه و تثبیت بازار سرمایه است.

بدون رسانه‌ها بازار سرمایه دچار نوعی تعطیلی می‌شود

از سوی دیگر یک کارگزار بورس گفت: اطلاعات و اخبار تنها کالایی در بازار سرمایه است که به افزایش شفافیت و کارآیی بورس کمک می‌کند و بدون کارکرد رسانه‌ها بازار سرمایه نیز دچار نوعی تعطیلی می‌شود.

عباسعلی حقانی‌نسب، به فارس در خصوص نقش رسانه‌ها در بازار سرمایه گفت: اگر شفافیت را شرط اول و اساسی کارایی هر بازاری بدانیم و اهمیت شفافیت را در ساختن شرایط مناسب برای ایجاد بازار عادلانه و منصفانه با درجه بسیار بالا در نظر بگیریم آن وقت است که به نقش رسانه‌ها در بازار‌های مختلف به ویژه بازار سرمایه پی می‌بریم.

وی ادامه داد: خبررسانی درست و سریع و اطلاع‌رسانی قابل اتکا و به موقع کیفیت شفافیت بازار را افزایش می‌دهد چرا که اطلاعات و اخبار تنها کالایی است که توسط منابع خبری از جمله رسانه‌ها تولید می‌شود و در افزایش شفافیت بازار و برای تصمیم‌گیری‌های مناسب بازار مصرف می‌شود.

این کارگزار افزود: حال اگر اطلاعات درست و به موقع باشد، تصمیم‌گیری‌های بازار مناسب‌تر و منصفانه‌تر خواهد بود و با انتشار سریع اطلاعات این کالای مهم همزمان در اختیار همه استفاده‌کنندگان قرار می‌گیرد و به عادلانه بودن بازار کمک شایانی می‌کند و در هر بازاری به ویژه بازار سرمایه اگر تعداد رسانه‌ها، میزان انتشار اطلاعات آنها و سرعت انتشار اطلاعات آن افزایش داشته باشد به جرات می‌توان گفت کارایی بازار متکی به شفافیت افزایش پیدا کرده است.

حقانی‌نسب گفت: به همین دلیل است که اگر جریان انتشار اطلاعات و خبررسانی سریع از رسانه‌ها قطع شود بازار دچار مشکل و به نوعی تعطیلی می‌شود.

وی با بیان این مطلب که رسانه‌ها نقش بسیار اساسی در بازار سرمایه به عنوان رکن اصلی بازار دارند در خصوص انتظارت قابل طرح از رسانه‌ها به فارس اظهار داشت: رسانه‌ها باید در اطلاع‌رسانی درست بکوشند و مسوولیت‌پذیر نیز باشند و در اطلاع‌رسانی به موقع و لحظه‌ای تاکید داشته باشند و اطلاعات سوخته در اختیار بازار قرار ندهند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر با جلوگیری از پخش اطلاعات نامربوط و جهت‌دار، زمینه‌ای ایجاد کنند که منابع اصلی تولید خبرها و منشا اصلی خبر را وادار به خبررسانی بیشتر و اطلاع‌رسانی مسوولانه‌تر کنند و اخلاق حرفه‌ای را در تولید و انتشار خبر رعایت کنند.

بدون حضور رسانه‌ها اجرای اصل۴۴ غیرممکن بود

یک روزنامه‌نگار هم گفت: بدون حضور و کارکرد رسانه‌ها در بازار سرمایه، اجرای اصل ۴۴ و تحقق بهداشت مالی بازار سهام غیرممکن بود.

محسن ایلچی، عضو تحریریه روزنامه دنیای اقتصاد در گفت‌وگو با فارس به نقش ویژه رسانه‌ها در اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی اشاره کرد و اظهار داشت: از زمان ابلاغ اصل ۴۴ قانون اساسی و طی گذشت حدود هزار روز از اجرای این اصل مهم هیچ وسیله‌ای به جز رسانه‌ها قادر نبود بین مردم و دولت و بنگاه‌های اقتصادی ارتباط ایجاد کند.

وی ادامه داد: رسانه‌ها برای استیفای حقوق مردم و سرمایه‌گذاران در قبل و بعد از خصوصی‌سازی با ارائه گزارش‌ها و نقد منصفانه خود توانستند از بسیاری اشتباهات، انحرافات و آزمون و خطاها جلوگیری کرده و دولت را متوجه بسیاری از نکات کنند.

وی ادامه داد: از سوی دیگر رسانه‌ها در بسیاری از وقایع مهم بازار سرمایه و اقتصاد مانند تغییر قانون بازار تاسیس شرکت‌های بورس و بورس کالا و نهادینه کردن حوزه‌های مرتبط بازار سرمایه نقش ویژه‌ای داشتند و بدون کارکرد رسانه‌ها امکان آشنایی و آگاهی مردم از تغییرات بازار میسر نبود.

ایلچی با بیان این مطلب که رسانه‌ها جزو دارایی‌های معنوی بازار سرمایه هستند، تصریح کرد: رسانه‌ها با انتشار اخبار و اطلاعات متعدد هسته اصلی حرکت بازار بوده و مردم را از وضعیت حال و آینده و شرایط مثبت و منفی بازار آگاه می‌کنند و با ارائه اطلاعات پاداش‌ها و فرصت‌های تجاری متعددی را برای عموم ایجاد می‌کنند.

ایلچی که دبیر سرویسی یکی از چند روزنامه اقتصادی موثر را بر عهده دارد، خاطرنشان کرد: از جانب دیگر رسانه‌ها با نفوذ به محیط شخصی افراد، بازیگران مختلف و متعدد بازار سرمایه را به یکدیگر ارتباط داده و زمینه تبادل اطلاعات بین فعالان را فراهم می‌کنند.

وی کارکرد رسانه‌ها در سلامت بازار سرمایه را مهم ارزیابی کرد و گفت: با توزیع یکسان و شفاف اطلاعات توسط رسانه‌ها، بهداشت مالی بازار تقویت شده و شکست اطلاعات حذف می‌شود.

ایلچی افزود:‌ بازار سرمایه کشور در حالی شایعه محور است که رسانه‌ها با افشای اطلاعات نهانی، حاشیه امنیت دارندگان اطلاعات پنهانی را تا اندازه بسیاری از بین برده و از سوی دیگر با انتشار تخلفات صورت گرفته کمک بسزایی در پیشبرد اهداف سازمانی و احقاق حقوق مردم کردند.

وی بزرگ‌ترین چالش کنونی بازار سرمایه را عدم وجود تحلیل‌های کافی و متعدد دانست و به فارس گفت: رسانه‌ها با تحلیل رویدادها سطح آگاهی مخاطبان را افزایش داده و مخاطبان آسان‌خوان را به مخاطبان آگاه تبدیل کردند و با گردش اطلاعات و بازیافت اطلاعات قدیمی توسط رسانه‌ها خدمت زیادی به مسوولان بازار، مدیران و کارشناسان و سهامداران کردند.

وی از مسوولان و مدیران خواست با افزایش سطح انتقادپذیری، رسانه‌ها را به عنوان بازوی اصلی و نقادگرانه بازار سرمایه بپذیرند.