ابعاد و اهداف فعالیت بازار فرابورس تشریح شد
مجمع هیات موسس شرکت ۱۰میلیارد تومان فرا بورس(OTC) در حالی صبح روز پنجشنبه جاری برگزار خواهد شد تا مقدمات راهاندازی این بازار جدید در پایان شهریور ماه فراهم شود که هیات موسس این شرکت با انتشار گزارشی ابعاد مختلف این بازار را تشریح کرد.
فارس- ابعاد گوناگون و اهداف فعالیت بازار فرابورس توسط هیات موسس آن تشریح شد.
مجمع هیات موسس شرکت ۱۰میلیارد تومان فرا بورس(OTC) در حالی صبح روز پنجشنبه جاری برگزار خواهد شد تا مقدمات راهاندازی این بازار جدید در پایان شهریور ماه فراهم شود که هیات موسس این شرکت با انتشار گزارشی ابعاد مختلف این بازار را تشریح کرد. پیام موسسان
در میان بازارهای مالی که وظیفه تنظیم جریان پولی متناسب با میزان فعالیتهای اقتصادی را برعهده دارند، بازار سرمایه با انجام دو وظیفه مهم تامین منابع مالی دراز مدت و مدیریت ریسک از طریق بهکارگیری ابزارهای مشتقه، در افزایش حجم سرمایهگذاریها به ویژه در مصارف فعالیتهای دراز مدت اقتصادی و نیز کاهش بیاطمینانی که از اصول رشد اقتصادی درونزا و بادوام به شمار میآیند، نقش بسزایی دارد.
بازار سرمایه با فراهم آوردن انگیزههای قویتر برای پساندازها و سرمایهگذاریها در مقابل شیوههای دیگر، زمینه را برای به حرکت درآوردن سرمایههای داخلی مهیا میکند.
این بازار همچنین میتواند به عنوان ابزاری موثر برای جذب سرمایههای خارجی عمل کند. بدین ترتیب بازار اوراقبهادار، به مفهوم گستردهتر بازار سرمایه، در یک اقتصاد مبتنی بر بازار، در نقش ساز و کار تامین سرمایه ظاهر میشود و ناتوانی در حفظ انسجام این بازار و توسعه آن، ساز و کار توزیع صحیح سرمایه را با مشکل مواجه میکند و در نهایت کاهش رشد اقتصاد را به دنبال دارد.
بازار سرمایه برای ایفای نقش موثر خود در اقتصاد کشور نیازمند بهکارگیری ابزارهای مختلف و نوین است تا بتواند پاسخگوی نیازها و سلایق مختلف فعالان بازار باشد به عبارت دیگر ضروری است با ایجاد بازارها و ابزارهای متنوع، فرصت مناسبی برای ارضای نیازهای مختلف بازیگران بازار فراهم آید.
در حال حاضر، بورس اوراقبهادار تهران، تنها بازار سازمان یافته برای تامین مالی فعالیتهای اقتصادی است ،اما بسیاری از شرکتهای دارای پتانسیل رشد، به دلیل عدم احراز الزامات پذیرش به این بازار دسترسی ندارند. از سوی دیگر لزوم تنوع ابزارهای مالی برای پوشش انتظارات بخش بزرگتری از جامعه، از موارد مهم در جذب پساندازهای مردم برای بهکارگیری در فعالیتهای مولد اقتصادی محسوب میشود. آمارها حاکی از وجود بیش از سیصد هزار شرکت ثبت شده در کشور است. در حالی که از این میزان تنها حدود ۴۰۰ شرکت از ساختار مالی و فنی لازم برای پذیرش در بورس اوراقبهادار برخوردار بودهاند. توجه به آمارهای تشکیل سرمایه نیز نشان میدهد که شرکتهای پذیرفته شده در بورس، سهم ناچیزی از تشکیل سرمایه را در اختیار دارند.
بنابراین برای ایجاد بسترهای لازم جهت برخورداری شرکتهای جدیدالتاسیس و نوپا از منابع مالی و گردش بیشتر و استفاده بهینه از پساندازها، شکلگیری و ایجاد بازارهای خارج از بورس (فرابورس) ضروری به نظر میرسد.
فرابورسها به طور معمول برای شرکتهایی که از توان بالقوه رشد سریع، ایجاد بازده بالا و حرکت به سوی بازار اصلی؛ و همچنین عملکرد مناسب به هنگام شرایط نامساعد اقتصادی و بیثباتی بازار برخوردارند، تاسیس میشوند. به عبارت دیگر هدف اصلی ایجاد ا ین بازارها، ایجاد زمینه حمایتی برای شرکتهای کوچک و متوسط است تا به اندازه کافی رشد کنند و وارد به بازار اصلی شوند. البته در کنار این هدف، تسهیل روند افزایش سرمایه شرکتها، نظارت بر داد و ستد اوراقبهادار و ایجاد انگیزه در شرکت برای رشد و توسعه هر چه بیشتر نیز مد نظر قرار میگیرد.
ضرورت و اهمیت فعالیت
ضرورت ایجاد بازارهای خارج از بورس (فرابورس) در برنامههای سوم و چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور و همچنین قانون جدید بازار اوراقبهادار کشور مورد توجه قرار گرفته است. مواد ۹۴ و ۹۵ قانون برنامه سوم توسعه کشور به صراحت ایجاد شبکه رایانهای بازار سرمایه و بهکارگیری ابزارهای مالی جدید را متذکر شدهاند. بررسی تجربه بورسها عضو فدراسیون جهانی بورسهای اوراقبهادار نشان میدهد، انگیزه تشکیل فرابورس در بسیاری از این کشورها، تسهیل تامین مالی شرکتهای کوچک، نوپا، دارای تکنولوژی بالا و در حال رشد بوده است. سادگی قوانین و مقررات فرابورس نسبت به بازار اصلی باعث میشود شرکتهایی که وجود شرایط قانونی انعطافپذیر برای فعالیت آنها مناسبتر است، جذب این بازار شوند. وجود بازار شرکتهای کوچک و متوسط در کنار بازار اصلی، همچنین زمینه های متنوعی برای سرمایهگذاران فراهم میکند. به طور معمول شرکتهای کوچک و متوسط از ریسک و بازده بالاتری نسبت به شرکتهای بزرگ برخوردار هستند و در نتیجه گروه خاصی از سرمایهگذاران که برای دستیابی به سود بیشتر، حاضر به پذیرش خطر بیشتری هستند، میتوانند از طریق این بازار به هدف خود دست پیدا کنند.
به عنوان نخستین پیامد ظهور این بازار در بازار سرمایه ایران میتوان به تعدد بازارهای مالی برای سرمایهگذاری اشاره کرد. گسترش بازارهای مالی در کنار گسترش و توسعه نهادها و ابزارهای مالی یکی از مهمترین مواردی است که در توسعه بخش مالی باید مورد توجه قرار گیرد.
همچنین در راستای اهداف توسعهای کشور و با تمرکز بر بازار سرمایه به عنوان یکی از بخشهایی که از قابلیتها و جذابیتهای خاصی در امر تجمیع پساندازها و تشکیل سرمایه برخوردار است،با تسهیل شرایط پذیرش اوراقبهادار شرکتها و بنگاههای اقتصادی و کاهش هزینههای معاملات اوراقبهادار و تسریع انجام مبادلات اوراقبهادار با بهرهگیری از شبکههای الکترونیک که از دستاوردهای مستقیم بازارهای خارج از بورس به شمار میآیند، ساماندهی معاملات غیر رسمی اوراقبهادار، کاهش مخاطره سرمایهگذاری در بازارهای مالی را شاهد خواهیم بود. این بازارها با جذب نقدینگیهای سرگردان در کشور و هدایت آنها به شرکتها و بنگاههایی که از توانایی پذیرش در بورسهای اوراقبهادار برخوردار نیستند، موجب افزایش بهرهوری سرمایه در کشور میشوند و بالندگی کشور در فرآیند توسعه مالی و اقتصادی را به همراه خواهند داشت.
ارسال نظر