گروه بورس- سازمان خصوصی‌سازی آخرین برنامه واگذاری سهام واحدهای دولتی به بخش‌خصوصی را تشریح کرد.

این واگذاری‌ها شامل واگذاری سهام بانک‌ها، پالایشگاه، مخابرات و... در بورس، واگذاری سهام شهرهای جدید از طریق سهام عدالت و واگذاری ۱۸شرکت از طریق مزایده است. از سوی دیگر قرار است سهام ۲۰فرودگاه نیز در آینده به بخش‌خصوصی واگذار شود.
«ملت» در یک قدمی بورس
سید مهدی عقدایی در گفت‌وگو با مهر از واگذاری سهام بانک ملت در روز چهارشنبه هفته آتی خبرداد و گفت: تمام کارهای مربوط به واگذاری سهام این بانک انجام شده و واگذاری سهام آن بستگی به سازمان بورس دارد که اعلام نهایی آن را انجام دهد. معاون واگذاری و امور حقوقی سازمان خصوصی‌سازی تاکید کرد: سازمان خصوصی‌سازی برای عرضه ۵‌درصد سهام بانک ملت در هفته جاری آمادگی دارد.
واگذاری «هما» به اروپایی‌ها
وی از قرار گرفتن شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران در لیست واگذاری سهام شرکت‌های دولتی سازمان خصوصی‌سازی خبرداد و تصریح کرد: البته این در صورتی است که این شرکت سود ده شود. عقدایی ورود سهام شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران به بورس را مستلزم سودده شدن آن دانست و اظهار داشت: قرار است که این شرکت امسال سود ده شود. وی از تقاضای یک شرکت خارجی اروپایی برای خرید سهام شرکت هواپیمایی خبرداد و گفت: هم اکنون در حال بررسی این تقاضا هستیم.
عرضه 18شرکت از طریق مزایده
عضو هیات عامل سازمان خصوصی‌سازی از آمادگی واگذاری شرکت پتروشیمی تبریز و پالایشگاه اصفهان در موعد مقرر به بخش خصوصی خبر داد و افزود: ۲۹خرداد ماه جاری نیز سهام ۱۸ شرکت از طریق مزایده عرضه می‌شوند.
عقدایی همچنین از واگذاری کامل سهام دولت در کشتیرانی خبرداد و تصریح کرد: دولت دیگر سهامی در کشتیرانی برای فروش ندارد، زیرا سهم دولت در این شرکت 55/2درصد بود که کل آن را واگذار کرد.
شهرهای جدید به بورس می‌آیند
وی از تصویب واگذاری سهام سه شهر جدید از طریق سهام عدالت خبر داد و گفت: علاوه بر آن، چند شهر جدید دیگر نیز قابل واگذاری به بخش‌خصوصی از طریق مزایده هستند.
همچنین بر اساس برنامه زمانبندی سازمان خصوصی‌سازی قرار است ۵۵‌درصد شهر جدید بهارستان، ۵۵‌درصد شهر جدید هشتگرد و ۵۵‌درصد شهر جدید سهند در دی ماه سال‌جاری از طریق بورس عرضه شوند.
در انتظار عرضه مخابرات
از سوی دیگر اسماعیل غلامی، معاون آماده‌سازی شرکت‌های سازمان خصوصی‌سازی در رابطه با این عرضه‌ها گفت: طی هفته جاری فقط سهام یکی از دو شرکت مخابرات و پالایشگاه اصفهان عرضه خواهد شد. غلامی اظهار داشت: با توجه به همزمانی تقریبی عرضه سهام شرکت‌های مخابرات و پالایشگاه اصفهان، اواسط هفته جاری فقط سهام یکی از این دو شرکت مشمول اصل ۴۴ در بورس عرضه خواهد شد. وی در پاسخ به این سوال که کدام یک از این دو شرکت از آمادگی و زمینه بیشتری برای واگذاری برخوردارند، گفت: با توجه به ارائه صورت‌های حسابرسی شده ۸۶ شرکت پالایشگاه اصفهان و مشخص شدن سود سهام، این شرکت از آمادگی بیشتری برخوردار است.
غلامی ادامه داد: با عرضه سهام یکی از این دو شرکت در هفته جاری، دیگر شرکت در هفته آینده واگذار خواهد شد. وی در مورد شرکت مخابرات اظهار داشت: آخرین اطلاعات این شرکت نیز به زودی اعلام و منتشر خواهد شد.
واگذاری ۲۰فرودگاه به بخش‌خصوصی
همچنین مدیر عامل شرکت مادر تخصصی فرودگاه‌های کشور از نهایی شدن قرارداد واگذاری فرودگاه رامسر به بخش‌خصوصی خبر داد. اصغر کتابچی در گفت‌وگو با مهر در این باره گفت: قرار است طی مراسمی با حضور فرماندار رامسر و مدیر کل فرودگاه‌های استان مازندران، قرارداد واگذاری اولین فرودگاه کشور به بخش‌خصوصی امضا شود.مدیرعامل شرکت مادر تخصصی فرودگاه‌های کشور افزود: طی این مراسم، قرارداد واگذاری این فرودگاه رسما به بخش‌خصوصی داده می‌شود و این واگذاری کلیه بخش‌ها به جز امنیت، حفاظت و مراقبت پرواز را شامل می‌شود.کتابچی ادامه داد: نقشه‌های مربوط به طرح توسعه این فرودگاه به بخش‌خصوصی داده شده تا تدابیر لازم برای تجهیز کارگاه‌های خود را اتخاذ کند.وی تصریح کرد: در قرارداد فی‌مابین انجام طرح توسعه‌ای این فرودگاه در قالب قرارداد Bot انجام می‌شود که بخش‌خصوصی پس از ساخت، بهره برداری و بازگشت سرمایه و سود خود پروژه را منتقل می‌کند.گفته می‌شود براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، 20 فرودگاه کشور در آینده به بخش‌خصوصی واگذار خواهند شد.
واگذاری با نوید بازدهی
در پی اعلام برنامه‌های یاد شده، نایب رییس هیات‌مدیره شرکت بورس با اشاره به رشد سوددهی بازار در چند ماه اخیر خواستار بهبود شرایط عرضه سهام موضوع اصل44 شده است.
نصرا... برزنی درباره نحوه عرضه اولیه شرکت‌های اصل ۴۴ تصریح کرد: باید در قیمت‌گذاری و روش عرضه شرکت‌هایی مانند مخابرات و پالایشگاه اصفهان که قرار است به زودی از طریق بورس واگذار شوند، طوری رفتار شود که طیف وسیع‌تری از سرمایه‌گذاران را در برگرفته و در ضمن بازدهی مناسبی را نوید دهد زیرا مقایسه بازدهی سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه با سایر فعالیت‌ها، تشویقی برای رشد بازار است.برزنی گفت: روش عرضه و گستردگی دامنه سرمایه‌گذاری و اینکه طیف وسیع‌تری از جمعیت را شامل شود به افزایش میل به سرمایه‌گذاری در بازار و رشد بازار سهام کمک می‌کند. همان‌طور که در عربستان ۹میلیون نفر در بازار سرمایه آن کشور فعالیت کرده و ظرف مدت یک‌سال ارزش آن پنج برابر می‌شود که در این صورت مردم از حضور در بازار منتفع شده و دولت از طریق مالیات می‌تواند بخشی از افزایش درآمد را به خود بازگرداند. در این صورت هم افراد از سرمایه‌گذاری راضی می‌شوند و هم فعالیت‌های اقتصادی رونق می‌گیرد.
دولت برای آزادسازی اقتصادی تلاش کند
از سوی دیگر، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام معتقد است: دولت در زمینه خصوصی‌سازی، تلاش‌های خوبی داشته است.
محسن رضایی در گفت‌وگو با مهر اظهار داشت: دولت در بخشی از سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی که مربوط به خصوصی‌سازی است، تلاش‌های خوبی داشته اما در رابطه با بند «الف» این اصل باید تلاش‌های بیشتری صورت دهد. وی تصریح کرد: دولت در رابطه با بند «الف» اصل 44 قانون اساسی که مربوط به آزادسازی اقتصادی است، باید تلاش‌های بیشتری انجام دهد.
دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین ضمن تاکید بر نقش مجلس در این زمینه عنوان کرد: مجلس می‌تواند در تحقق سیاست‌های اصل ۴۴ قانون اساسی بسیار موثر باشد.