گروه بورس- آخرین بررسی‌های تحلیلگران بازار سرمایه نشان می‌دهد که اقدامات دولت در مسیر کاهش اعطای اعتبارات به مشتریان از سوی بانک‌ها، جلوگیری از اعطای تسهیلات مسکن از سوی تمام بانک‌ها به غیر از بانک مسکن، حذف ایران‌چک‌ از گردونه مبادلات پولی به منظور کاهش سرعت گردش پول، آثار روانی طرح اخذ مالیات از عملیات سفته‌بازی خرید و فروش مسکن، کاهش نرخ سود بانکی، کنترل قیمت سکه، کنترل بازار ارز و موارد دیگر باعث شده که بخشی از نقدینگی بدون برنامه در جامعه، همزمان با عرضه‌های اولیه، وارد بورس شود. ورود سرمایه‌های جدید از سوی سرمایه‌گذاران جدید و ناآشنا به بازار سرمایه را دیروز مدیرعامل بورس تهران تایید کرد.
علی رحمانی، در اظهارات بسیار مهم درخصوص وضعیت بازار نسبت به تصمیم‌گیری غیرحرفه‌ای در بازار هشدار داد و از آنها خواست که به منظور جلوگیری از تکرار تجربیات یا تاریخ تلخ گذشته، قبل از هر اقدامی با کارگزاران و مشاوران حرفه‌ای سرمایه‌گذاری، مشورت بگیرند.
دکتر علی رحمانی،مدیرعامل شرکت بورس اوراق‌بهادار ضمن بیان مطلب فوق افزود: در صورتی که روند حرکت بازار را بررسی کنیم، در این روزها ما شاهد ورود پول‌های جدید به بازار سرمایه هستیم و جریان پول جدید به بازار، حجم معاملات را افزایش داده است و به نظر می‌رسد اقبال به بازار سرمایه افزایش پیدا می‌کند. اما به هر حال مردم و سهامداران جزء بهتر است، برای خرید سهام به وضعیت فعلی، شرایط و نیز تجربیات گذشته حاکم بر بازار توجه کنند و پس از مشورت و بررسی اقدام به خرید سهام کنند.
وی با اشاره به اینکه طی هفته گذشته شاخص به رقم 40847 واحد رسید، افزود: این امر تاکنون سابقه نداشته است، البته شاخص قیمت نیز رشد کرد و به رقم 11140واحد رسیده است.
مدیرعامل شرکت بورس ادامه داد: بازار سرمایه ما در فصلی قرار دارد که سود سهام شرکت‌ها اعلام می‌شود و این روند سود روی قیمت سهام شرکت‌ها اثر می‌گذارد و به تبع آن شاخص قیمت افزایش پیدا می‌کند، بر همین اساس بازار از اواخر خرداد حدود تیر و مرداد ماه مطمئنا شاهد کاهش قیمت‌های سهام شرکت‌ها به تناسب تقسیم سود نقدی خواهد بود، چون پیش‌بینی این است که شرکت‌ها حدود ۵‌هزار میلیارد تومان سود تقسیم کنند و این باعث کاهش قیمت سهام شرکت‌های بورس می‌شود به عبارت دیگر یک سهمی که در حال حاضر با قیمت بالا معامله می‌شود، پس از برگزاری مجمع و تعیین رقم تقسیم سود قیمت به اندازه رقم تقسیم سود کاهش پیدا می‌کند و بنابراین شاخص قیمت هم کاهش می‌یابد.
وی با اشاره به اینکه بخشی از افزایش قیمت سهام مربوط به اعلام پیش‌بینی‌های تجدید نظر شده در سود‌آوری شرکت‌ها است، اظهار داشت: به عبارت دیگر بخشی از شرکت‌ها به خصوص در صنایع فولادی انتظارات خودشان را در خصوص سود سال 87 افزایش داده‌اند و افزایش سود‌آوری به تبع آن افزایش قیمت را در پی خواهد داشت و این بدان معنی است که شاهد افزایش شاخص‌ها خواهیم بود و سرمایه‌گذاران توجه داشته باشند که چه رویداد‌ها و عواملی باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود و آگاهانه با ارزیابی جنبه‌های مختلف ریسک تصمیم بگیرند. وی بخش دیگری از افزایش قیمت سهام شرکت‌ها را ناشی از پایین بودن درصد سهام شناور دانست و خاطرنشان کرد: عرضه سهام کشش قیمتی ندارد، یعنی هر چه که قیمت‌ها افزایش پیدا کند سهم جدیدی در بازار عرضه نمی‌شود. البته ما به دنبال این هستیم که درصد سهام شناور شرکت‌ها را حداقل براساس آن رقمی که در تابلو‌های مختلف تعیین شده برسانیم.
دکتر رحمانی ادامه داد: در هفته گذشته رقابت برای خرید بلوک،۶۰/۴۰‌درصدی سهام شرکت فولاد خراسان که با قیمت پایه ۴۹۷۸‌ریال آغاز شده بود، ادامه یافته و آخرین قیمت سهام پس از ادامه رقابت برای خرید حدود ۷۸۰۰ریال ثبت شده است. رقابت خرید با ارزش ۲۰۲‌میلیارد تومان شروع و با ۳۱۶‌میلیارد تومان قیمت همچنان ادامه دارد و این رقابت به روز شنبه موکول خواهد شد.
وی با تاکید براینکه این رقابت‌ها جزو ویژگی مثبت بورس به شمار می‌رود، با وجود بازار رقابتی که منجر به ایجاد شفافیت و تعیین بهترین قیمت برای خرید سهام می‌شود، تصریح کرد: روز دوشنبه عرضه 5/30درصد سهام شرکت فولاد خوزستان را خواهیم داشت که در این عرضه 5/668‌میلیون سهم با قیمت پایه تعیین شده و برای هر سهم ارزش آن 611‌میلیارد تومان اعلام شده، اما قیمت تابلو در روز چهارشنبه برای هر سهم 1045 تومان بود، قیمت پایه 408‌میلیارد تومان بود که تاکنون به 699‌میلیارد تومان افزایش یافته است.
البته قرار بودکه ۵/۳۵‌درصد سهام شرکت فولاد خوزستان عرضه شود که در صورت تحقق این امر اکثریت سهام از اختیار دولت خارج می‌شد، ولی با تصمیم جدید مدیریت شرکت دولتی باقی خواهد ماند.
وی ابراز امیدواری کرد که تا هفته آینده جلسه بازدید از شرکت پالایشگاه اصفهان و جلسه معارفه این شرکت برگزار شود و افزود: به نظر می‌رسد تا هفته آینده کارهای لازم برای عرضه سهام این شرکت به پایان برسد.
مدیرعامل شرکت بورس در خصوص عرضه سهام شرکت مخابرات ایران افزود: هنوز رقم دقیق سرمایه شرکت مخابرات مشخص نشده است و مصوبه‌ای در این مورد در هیات دولت در حال رسیدگی است که تکلیف ارزش شرکت زیرساخت و فن‌آوری اطلاعات و ساختمان‌های انتقالی به آنها که از مخابرات منفک می‌شود، مشخص شود و پروانه بهره‌برداری از شرکت مخابرات رسما ابلاغ شود که این امر هنوز ابلاغ نشده است، البته در جلسه‌ای که با معاونت وزارت ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات داشته‌ایم، قول مساعد داده شده که این پروانه قبل از عرضه سهام ابلاغ شود. در ضمن شرکت باید در اداره ثبت شرکت‌ها به ثبت برسد، براساس رقم سرمایه‌ای که در مصوبه‌ دولت خواهد آمد، امیدواریم که درج شرکت مخابرات را در بورس داشته باشیم.
وی با اشاره به اینکه در خصوص واگذاری شرکت مخابرات با سازمان حسابرسی هم ارتباط برقرار شده، افزود: سازمان حسابرسی نیز یکسری اطلاعات از این شرکت می‌خواهد و با توجه به مجموعه اقداماتی که باید انجام شود، امیدواریم در تیرماه بتوانیم شرکت مخابرات را برای کشف قیمت عرضه کنیم.
وی در خصوص عرضه‌های بعدی شرکت‌ها در بورس تصریح کرد: به‌زودی پالایشگاه اصفهان و پالایشگاه تبریز در بورس عرضه می‌شود و این شرکت‌ها در مرحله برگزاری جلسه معارفه و بازدید از سایتشان هستند که گزارش حسابرسی نشده سال ۸۶ آنها مانده است و ذوب آهن اصفهان نیز برنامه‌ای برای واگذاری دارد و امیدواریم تا پایان مرداد ماه پرونده این شرکت برای تایید در هیات پذیرش آماده شود، در ضمن شرکت حفاری شمال نیز که شرکت ملی نفت ایران کار واگذاری و تجدید ساختار آن را انجام داده است نیز به نظر می‌رسد تا پایان مهرماه آماده عرضه شود.
وی در خصوص عرضه سهام بانک‌های تجاری در بورس گفت: تعهدات شرکت مادر و بانک‌های تجاری به بورس داده شده است و دولت قبول کرده است که در روند واگذاری این شرکت‌ها در صورتی که مواردی در صورت‌های مالی ذکر نشده باشد، جبران خسارت کند. بر همین اساس در مرحله اول 5‌درصد و در مرحله دوم 15‌درصد از سهام این شرکت‌ها عرضه می‌شود، اما در حال حاضر فقط مساله تعهدات بازنشستگی بانک‌ها باقی مانده است.

گزاره‌های مهم
بازار از اواخر تیر و مرداد ماه شاهد کاهش قیمت‌های سهام شرکت‌ها به تناسب تقسیم سود نقدی خواهد بود.
شرکت‌های فولادی، انتظاراتشان را از سود سال‌جاری افزایش داده‌اند و... سرمایه‌گذاران توجه داشته باشند که چه رویدادها و عواملی باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود و آگاهانه با ارزیابی جنبه‌های مختلف ریسک، تصمیم بگیرند.
مدیرعامل بورس، بدون اشاره به نام شرکتی می‌گوید: عرضه سهام کشش قیمتی ندارد، یعنی هر چه که قیمت‌ها افزایش پیدا می‌کند، سهم جدیدی در بازار عرضه نمی‌شود.
قرار بود با عرضه 5/35درصد از سهام فولاد خوزستان، این شرکت از اختیار دولت خارج شود، اما با کاهش پنج درصد از بلوک فولاد خوزستان، این شرکت دولتی باقی خواهد ماند.
هنوز رقم دقیق سرمایه شرکت مخابرات مشخص نیست و... امیدوارم در تیر ماه بتوانیم شرکت مخابرات را برای کشف قیمت عرضه کنیم.