بورس تهران ۵/۱میلیون کد معاملاتی فعال دارد

گروه بورس - رییس شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه می‌گوید: هنوز هیچ کس نمی‌داند که دقیقاً چه تعداد سهامدار در ایران وجود دارد. علی حاجی نوروزی در گفت‌وگو با خبرنگاران گفت: آخرین آمار سهامداران بورس می‌گوید: مطابق بررسی‌هایی که ما به عنوان تنها مرجع رسمی اعلام تعداد سهامداران انجام داده‌ایم، ۳میلیون و ۸۰۰هزار کد وجود دارد.اما این رقم مربوط به سهامدارانی است که به صورت مشترک در چندین شرکت مختلف سهام دارند اما آمار خالص کدها ۲میلیون و ۲۰۰هزار نفر است. ولی با توجه به حدس‌هایی که می‌زنیم و اصلاح کدهایی که انجام شده احتمالا تعداد سهامداران بورس کمتر از یک میلیون و ۵۰۰هزار نفر است.

۳۰۰ تا ۴۰۰هزار کد مخدوش

وی در خصوص چرایی نبود آمار روشن از تعداد سهامداران و اعلام آمار متفاوت و در پاره‌ای موارد متناقض به خبرنگار ما می‌گوید: در سیستم فعلی معاملات اشکالات زیادی وجود دارد و درحال حاضر شرکت ما در حال پاکسازی و جداسازی کدهای مخدوش از سایر کدهاست.

وی در مورد برآوردهایی که از کدهای مخدوش وجود دارد، نیز اضافه می‌کند: احتمال تعداد کدهای مخدوش سیستم فعلی بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار کد باشد که این کدها با راه‌اندازی سامانه جدید معاملاتی که قرار است ۱۲ تیرماه سال‌جاری افتتاح شود، اجازه ورود به این سامانه و انجام خرید و فروش را نخواهد داشت.

کد سهام عدالت لزوما کد سهامداری نیست

وی تاکید می‌کند: باید توجه داشت افرادی که مشمول دریافت سهام عدالت هستند و کد سهامداری عدالت را دارند، لزوما کد بورسی ندارند. از این رو باید توجه داشت که نمی‌توان اعلام کرد که تعداد سهامداران بورس ۱۰ میلیون یا بیشتر است.

حاجی نوروزی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما که به سوءاستفاده برخی از کارگزاران از سهامداران متوفی یا سایر سهامداران غیرفعال مربوط می‌شد، گفت: ممکن است کدهایی وجود داشته باشند که متعلق به افراد خاصی نباشند؛ به این معنی که فرد فوت شده یک کد غیرفعال است که کد سهامداری دریافت کرده و دیگر خرید و فروش در بورس انجام نداده است. ممکن است احتمال سوء استفاده از این قبیل کدها وجود داشته باشد، ولی تلاش ما این است که با راه‌اندازی سیستم جدید معاملاتی که در آن، کدها بر مبنای شماره ملی افراد تعریف می‌شود، دیگر شاهد بروز این معضل در بورس تهران نباشیم.وی درباره ارزیابی وی از موفقیت این شرکت در بازار سرمایه کشور ابراز امیدواری کرد: CDS، شرکتی است که در تمام دنیا در حال رشد است، به طور مثال وظیفه شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در ترکیه بر عهده یک بانک تخصصی به نام «تاکاس بانک» است که با زیرمجموعه‌های بیشماری که در اختیار دارد، خدمات CDS را به مشتریان خود ارائه می‌کند.

به دنبال نمایش نیستیم

وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ما در خصوص برنامه‌های این شرکت برای فرهنگ‌سازی و آشنا کردن سهامداران با عملکرد شرکت CDS گفت: ما به دنبال نمایش نیستیم و قصد داریم که برنامه‌های مورد نظر برای سهامداران را پیاده کنیم. البته در نظر داریم که از طریق زیرنویس در تلویزیون و همچنین رادیوپیام زمینه‌های آشنایی ضمنی سهامداران را با فعالیت‌ها و برنامه‌های این شرکت فراهم کنیم.حاجی نوروزی با اشاره به راه‌اندازی سیستم جدید معاملات اظهار کرد: در شرکت سپرده‌گذاری مرکزی این نیاز احساس شد تا شرکت بتواند فعالیت‌های خود را به صورت مستقل انجام دهد بنابراین قراردادی با شرکت EMS جهت تهیه سامانه جدید منعقد شد. وی یادآور شد: بخش پس از معاملات (POST traiding) به عهده شرکت سپرده‌گذاری بوده و بخش معاملات سامانه خریداری شد و مقرر شد از طرف ایرانی در تهیه نرم‌افزار مشارکت داشته باشند.

وی بزرگترین مزیت سامانه جدید را انتقال فناوری دانست و گفت: قرار است بخش معامله و پس از معامله که در حال حاضر ادغام هستند در سامانه آتی جدا شود و شرکت سپرده‌گذاری قادر است سامانه جدید را تهیه کند.

اول تیرماه سیستم جدید عملیاتی می‌شود

وی در ادامه از راه‌اندازی بخش معاملات سامانه جدید از ۲۰ خرداد به صورت آزمایشی و عملیاتی شدن آن در تیرماه خبرداد و افزود: باید اقداماتی صورت گیرد که بخش پس از معامله EFA به بخش پس از معامله اتوس وصل شود که این کار توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی صورت می‌گیرد.

حاجی نوروزی در توضیح این مطلب گفت: بین راه‌اندازی بخش سامانه معاملاتی و سامانه پس از معاملات فاصله زمانی یکساله پیش‌بینی می‌شود که از آن به عنوان دوران گذار نام برده می‌شود که باید در این مدت بخش جدید سامانه معامله با بخش پس از معامله سامانه فعلی فعالیت کند یعنی باید این دو سامانه چندان به هم نزدیک شوند تا بتوانند با هم فعالیت کنند. به همین منظور باید در سامانه قبلی تغییراتی رخ دهد که این تغییرات تقریبا صورت گرفته و زمانی که هر دو در سامانه آتی ایجاد شوند هر دو آماده بهره‌برداری خواهند بود.

مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی با بیان اینکه این تغییرات نسبت به شرایط فعلی اتفاق می‌افتد مهمترین تغییر این سامانه را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد: در این سامانه هر سهامداری از طریق هر کارگزاری اقدام به خریداری سهم کند باید از طریق همان کارگزاری سهام خود را بفروشد و این امر زمانی اتفاق می‌افتد که هر دو سامانه جدید فعال باشند.

وی اشاره کرد: با تغییراتی که در سامانه فعلی رخ می‌دهد محدودیت‌هایی برای فعالیت‌ سامانه جدید وضع می‌شود که در این محدودیت‌ هر فردی برای هر نماد معاملاتی یا هر شرکت فقط می‌توانند با یک کارگزار فعالیت کنند.

آخرین کارگزار، کارگزار ناظر خواهد بود

وی ابراز کرد: تا زمانیکه نرم‌افزار جدید راه اندازی شود آخرین معامله‌ای که توسط کارگزار فروشنده صورت می‌گیرد آن کارگزار به عنوان کارگزار ناظر انتخاب خواهد شد و در صورت فراموش کردن کارگزار فروشنده با اعلام کد از طریق تلفن و سپس سایت آخرین کارگزار معرفی می‌شود.