معادن خود را به دولت واگذار می‌کنیم
فارس - زیان‌دهی سهام شرکت‌های فعال در صنعت روی و عدم تعیین تکلیف معدن انگوران موجب شد تا مدیران شرکت‌های این صنعت به دولت پیشنهاد دهند که...

برخلاف اصل ۴۴، معادن روی به دولت واگذار و کلید کارخانه‌های روی به شرکت تهیه و تولید مواد معدنی داده شود. شرکت‌های فعال در صنعت روی بورسی و غیر بورسی در شرایطی از اواخر سال ۸۵ با ریزش معدن انگوران با زیان‌دهی مواجه شده‌اند که مدیران و نمایندگان شرکت‌های این صنعت صبح دیروز در نشستی که در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، پیشنهاد واگذاری معادن را بر خلاف اصل ۴۴ به دولت دادند.
مشکلات موجود
براساس این گزارش، یوسف مرادلو رئیس انجمن صنعت سرب و روی با اشاره به این نکته که مصرف ۱۰ هزار تن روی کشور در ۱۵ سال گذشته از خارج تامین می‌شد گفت: صنعت روی با دخالت ۱۰۰ درصدی بخش خصوصی شکل گرفت و طی این مدت تولید روی از صفر به ۳۰۰ هزار تن رسیده و این رقم تا پایان سال جاری به ۴۰۰ هزار تن در سال خواهد رسید. وی ادامه داد: با توجه به توان رقابت صنعت روی کشور، ۷۰ درصد تولیدات روی در شرایط عادی صادر می‌شود و تمام اجزا این صنعت بومی شده است. مرادلو در خصوص مشکلات موجود صنعت روی خاطرنشان کرد: سودآوری شرکت‌های روی در حالی با قیمت‌های ۸۰۰ و ۹۰۰ دلار محقق می‌شد که هم‌اکنون قیمت ۲ هزار و ۲۰۰ دلاری این صنعت زمینگر شده است که باید این وضعیت مورد بررسی قرار گیرد.
روزی در خاور میانه اول بودیم...
خلیل معماران مدیرعامل یکی از شرکت‌های روی که موفق به جذب سرمایه‌گذار خارجی شده با بیان این مطلب که مدیریت بحران در صنعت روی حاکم شده، گفت: در حالی طی یکسال و نیم گذشته حرف اول خاورمیانه را می‌زدیم که الان با ضررهای متعدد شاهد روحیه خراب کارگران هستیم.
وی ادامه داد: اگر از این صنعت حمایت نمی‌شود حداقل مشکلاتی هم ایجاد نشود چرا که برای تولید، امنیت شغلی و تامین مواد اولیه بر مبنای برنامه‌ریزی و مدیریت توزیع صحیح شروط مهمی است. وی ادامه داد: شمش روی در حالی در گذشته با خاک بیش از 50 درصد تولید می‌شد که هم‌اکنون با خاک 9 - 8 درصدی تولید می‌شود.
صنعت رو به ...
حمید فغفوری از اعضای هیات‌مدیره یکی دیگر از شرکت‌های روی تصریح کرد: این صنعت هم‌اکنون رو به اضمحلال بوده و فعالان صنعت هر روز منتظر و نگران تعطیلی کارخانه‌ها هستند. وی با بیان این نکته که شرکت تهیه و تولید مواد معدنی عهده‌دار پاکسازی شده گفت: شرکت‌های تولید کننده روی خود را با خاک ناخالص و کم عیاری که شرکت تهیه و تولید می‌دهد وفق داده‌اند که این شرایط باعث شده مصرف نیم کیلویی اسید سولفوریک به 5/4 کیلو برسد و قیمت آن 16 برابر افزایش یابد. وی ادامه داد: گران شدن گوگرد و اسید و افزایش هزینه‌ها موجب تعطیلی 40 روزه 8 کارخانه تولید روی شده است. وی تاکید کرد: با اتمام خاک موجود در انبارها، شرکت‌های تولید کننده روی قادر به ادامه حیات نخواهند بود.
معادن روی برخلاف اصل ۴۴ به دولت واگذار شود
ابراهیم جمیلی رییس هیات‌مدیره شرکت کالسیمین نیز پیشنهاد داد: با توجه به شرایط بغرنج صنعت روی حاضریم کلید کارخانه‌ها را به شرط دریافت سود بانکی و نرخ تورم به شرکت تهیه و تولید مواد معدنی بدهیم. وی ادامه داد: اصل 44 قانون اساسی در حالی به واگذاری معادن به بخش خصوصی تاکید دارد که ما آماده‌ایم معادن را به دولت و سهام و پیمان مدیریتی را واگذار کنیم.
این پیشنهاد جمیلی با موافقت بیش از ۶۰ مدیر و نماینده شرکت های روی مواجه شد. وی ادامه داد: همه شرکت‌های روی با کاهش سود و زیان مواجه شده‌اند و برای حل مشکلات، دولت معدن مهدی آباد را به کنسرسیوم بخش خصوصی واگذار کند تا فشار از روی معدن انگوران برداشته شود. رییس اتاق بازرگانی زنجان تاکید کرد: شرکت تهیه و تولید در حالی تمام معادن خوب کشور را در اختیار گرفته که این شرکت باید دست از انحصارگری بردارد. وی تاکید کرد: ۳۰ هزار کارگر صنعت روی نگران آینده خود هستند.
صنعت روی مظهر اصل 44 است
علی قنبری مدیر عامل شرکت بورسی توسعه معادن روی نیز گفت: مخاطب ما نه شرکت تهیه و تولید بلکه دولت است اما اطلاعات از طریق این شرکت به رییس‌جمهور می‌رسد.
وی با بیان این نکته که احمدی‌نژاد شخصی دلسوز و حامی صنعت است، اظهار داشت: صنعت روی مظهر اصل 44 است و یک ریال هم از منابع دولتی دریافتی نکرده که در مقایسه با هزینه 50 میلیون تنی برای فولاد و تولید 11 میلیون تن، صنعت روی بدون هیچ تحمیلی بر دولت شاهد خروج 200 میلیون دلار منابع شده که باید به آن مدال افتخار داد .
وی ادامه داد: با شناسایی ۳۲۴ معدن متروکه توسط توسعه معادن روی، با یک نامه تمام این معادن را به شرکت تهیه و تولید واگذار شد.
وی با بیان این نکته که این مطالب به گوش دولت نرسیده یا نگذاشتند که برسد، در خاتمه گفت: نگذارید این خانه آباد، ویران شود.
در این نشست رییس انجمن صنعت سرب و روی تاکید کرد: مدیرعامل شرکت تهیه و تولید مواد معدنی یک روز پس از ریزش معدن انگوران در حضور مدیران شرکت‌های روی اعلام کرد که هیچ مشکلی در تهیه مواد اولیه به وجود نخواهد آمد؛ اما هم‌اکنون خاک باطله با عیار ۹ - ۸ درصد و با قیمت بالا تحویل شرکت‌ها داده می‌شود.
وی ادامه داد: در فضای انتخاباتی سال گذشته، اجازه تعطیلی کارخانه‌ها را ندادیم و هم‌اکنون در حال پیگیری مطالبات از دولت هستیم.
مدیران و نمایندگان شرکت‌های روی از دولت و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی خواستند تا در مناظره‌ای مشکلات این صنعت بررسی و مشخص شود.