گروه بورس- اساسنامه شرکت‌های سهامی عام پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار، روز گذشته از سوی سازمان بورس و اوراق بهادار به کلیه شرکت‌های پذیرفته شده ابلاغ شد. این اساسنامه در ۹ بخش، ۵۶ ماده و ۱۱ تبصره تنظیم شده است و کلیه شرکت‌های بورسی موظفند در صورت وجود هرگونه مغایرت بین اساسنامه خود با اساسنامه مزبور، در اولین جلسه مجمع عمومی فوق‌العاده نسبت به اصلاح آن اقدام کنند. در بخش نخست این اساسنامه به نحوه تشکیل، نام، موضوع، مدت فعالیت، تابعیت و مرکز اصلی شرکت اشاره شده است. در بخش دوم میزان سرمایه و نحوه نقل و انتقال سهام و در بخش سوم نحوه تغییرات سرمایه از جمله شیوه‌های مختلف افزایش سرمایه مورد تاکید قرار گرفته است. در بخش چهارم نیز به وظایف و اختیارات مجامع عمومی، شرایط حضور در مجامع و نحوه برگزاری مجامع پرداخته می‌شود. در بخش پنجم موارد مربوط به هیات‌مدیره شرکت‌ها مورد اشاره قرار گرفته است. از جمله اینکه در ماده ۲۷، حداقل اعضای هیات‌مدیره پنج نفر و حداکثر آن ۹ نفر ذکر شده است. بر این اساس شرکت‌هایی که در‌حال‌حاضر هیات‌مدیره بیش از ۹ نفر دارند (از جمله بانک کارآفرین) باید در اولین مجمع عمومی فوق‌العاده نسبت به کاهش تعداد اعضای هیات‌مدیره اقدام کنند.

همچنین در تبصره ۱۲ این ماده آمده است: حداقل یکی از اعضای هیات‌مدیره یا نماینده وی باید غیرموظف و دارای تحصیلات مالی و تجربه مرتبط باشد.

در ماده ۲۸ نیز تاکید شده است که اگر اشخاص حقوقی عضو هیات‌مدیره، نماینده حقیقی خود را حداکثر پانزده روز پس از انتخاب در مجمع، معرفی نکنند یا به هر دلیلی این پست به مدت یک ماه بلاتصدی بماند، در حکم استعفای شخص حقوقی از عضویت در هیات‌مدیره است.

در ماده ۳۰ نیز حداکثر غیبت غیرموجه اعضای هیات‌مدیره چهار جلسه متوالی یا شش جلسه غیرمتوالی ذکر شده و تشخیص موجه بودن غیبت بر عهده هیات‌مدیره قرار داده شده است.

ماده ۳۲ به وثیقه حداقل یک هزار سهم شرکت از سوی هر یک از مدیران در تمام مدت ماموریت اشاره دارد.

این وثیقه برای تضمین خساراتی است که ممکن است از تقصیرات مدیران منفردا یا مشترکا بر شرکت وارد شود.

به نظر می‌رسد این وثیقه با توجه به این که محدوده قیمت سهام در بورس تهران از ۲۰ تا ۵هزار تومان است، در محدوده ۲۰هزار تا ۵میلیون تومان قرار می‌گیرد که این وثیقه در برابر خسارات احتمالی وارده از سوی مدیران به شرکت، رقمی ناچیز است.

در ادامه این بخش به نحوه تشکیل جلسات هیات‌مدیره و اختیارات آن اشاره شده است.

همچنین براساس ماده ۴۰ این بخش اعطای وام یا اعتبار به مدیران و بستگان درجه اول آنها ممنوع است.براساس ماده ۴۱ نیز رقابت مدیران با شرکت تخلف است و مدیران متخلف موظف به جبران ضرر و زیان وارده به شرکت هستند.در بخش ششم نحوه انتخاب حسابرس مستقل و بازرس قانونی تشریح شده است.در بخش‌های هفتم و هشتم نیز به ترتیب نحوه تنظیم حساب‌ها و انحلال شرکت ذکر شده است.

در بخش نهم نیز تصریح شده است، سایر مواردی که در این اساسنامه پیش‌بینی نشده است، مشمول قانون تجارت، قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران و سایر قوانین جاری خواهد شد.

لازم به ذکر است که اکثر موارد موجود در این اساسنامه از جمله نحوه برگزاری مجامع انتخاب اعضای هیات‌مدیره و ... براساس قانون تجارت و سایر قوانین موضوعه تنظیم شده است.