فعالان بازار با رویدادهای آموزشی چگونه برخورد میکنند؟
گروه بورس - هدیه لطفی: با وجود اینکه تحولات بازارهای مالی بسیار فزاینده و داشتن دانش مالی از جمله الزامات و پیشنیازهای ورود و موفقیت در بورس است، اما همچنان بسیاری از معاملهگران تجربی بازار سهام تهران درخود نیازی به کسب دانش مالی و شرکت در دورههای تخصصی یا شرکت در همایش را نمیبینند. در همین حال بسیاری از جوانان که داشتن تحلیل و کسب علوم مالی را مقدم بر ورود به چرخه معاملات میدانند و به صورت فعالانه رویدادهای آموزشی بازار سهام را دنبال میکنند، با وجود این تحولات عصر شایعه محوری طی یک روند کاملا بطئی و آرام در بورس تهران دیر یا زود به پایان میرسد. ابزارهای جدیدی در حال ورود به بازار است. نهادهای جدیدی در حال کنشگری هستند. نهادهای مالی جدید در آینده نه چندان دور وارد بازار میشوند و رعایت استانداردها و الزامات حسابرسی جدیتر شده است. سرعت گزارشدهی ناشران در حال شتاب گرفتن است.
همه اینها باعث شده که موضوع واردات و نهادینه شدن دانش مالی و رتبه و سن تحلیلگری در محیط بازار پراهمیت شود. اما با این حال هنوز برای بسیاری از معاملهگران رویدادهای آموزشی از اهمیت شایسته خود برخوردار نیستند.
مدیرعامل شرکت آریاسهم در این باره معتقد است، در کشور ما به دلیل نبودن دانش کافی، مردم از سرمایهگذاری در بورس ضرر میکنند. این در حالی است که در کشورهای خارجی، آموزش بورس از سطح دبیرستان شروع میشود به طوری که اگر در سایت www.amazon.com جستوجو کنید، حتی برای کودکان نیز کتابهایی درباره سرمایهگذاری وجود دارد.
در همین راستا میتوان گفت که در این زمینه ۵۰۰هزار عنوان کتاب برای بزرگسالان یافت میشود.
امیررضا کاهدی افزود: ولی متاسفانه در کشور ما مردم ترجیح میدهند، برای آموزش هزینهای پرداخت نکنند و به صورت تجربی این مفاهیم را بیاموزند.
همه هم دکتر، هم مهندس!
این کارشناس یکی از دلایل فقر آموزشی در کشورمان را مشکل فرهنگی دانست. اینکه مردم ما مدعی هستند که در تمام کارها مهارت دارند. همه دکتر، مهندس، سیاستمدار ... هستند و در نتیجه احساس نیازی برای آموزش دیدن ندارند.
وی افزود: شرکت پارس پرتفولیو که به عنوان اولین شرکت در زمینه راهاندازی کلاسهای آموزشی بورس شناخته شده یا شرکت آریا سهم، نه تنها از برگزاری این دورههای آموزشی سودی نمیبرند بلکه آزار و سختی هم متقبل میشوند.
به طور مثال این شرکتها برای دریافت وام احتیاج به مجوز دارند که سازمان بورس، وزارت اقتصاد و یا غیره از زیر بار این مسوولیت شانه خالی میکنند و کار را به گردن دیگری میاندازند.
ضرورت حمایت دولت از موسسههای آموزشی
وی معتقد است که اگر دولت کمی حمایت از این شرکتهای آموزشی داشت، همه چیز سادهتر میشد.
وی یکی دیگر از دلایل عدماستقبال مردم از این کلاسها را نبود طراحی جذاب و گیرا در این کلاسها دانست که هیچ کششی را در فرد متقاضی ایجاد نمیکند تا در این کلاسها شرکت کند.
کاهدی با بیان اینکه بورس مبحثی کاملا حرفهای و تخصصی است، افزود: یک سرمایهگذار در بورس ابتدا باید به صورت کامل آموزش ببیند تا با ادبیات بازار، ریسک، بازده و سود آشنا شود، سپس به بهرهمندی از منافعش بپردازد.
زمان مناسب برای آموزش
همچنین مدیرعامل سایت ایران تحلیل در این باره خاطرنشان کرد: در این چند سال که کلاسهای آموزشی بورس برگزار شده است تنها زمانی که شاخصها مثبت هستند و در کل بازار روند صعودی دارد، استقبال از کلاسهای آموزشی بیشتر میشود و این کار بدین معنی نیست که این روند صحیح است.
مجید اصلی تاکید کرد: روش درست این است که یک سهامدار، کارگزار یا فرد علاقهمند به آموزش در شرایط رکود بازار به دنبال آموختن برود. چراکه شرایط احساسی و هیجانات بازار کم است و نوسانات کمتری وجود دارد. وی خاطرنشان کرد: در نتیجه یک سهامدار کمتر دچار استرس و نگرانی خواهد شد و میتواند با آرامش خاطر به یادگیری و کسب اطلاعات بپردازد.
وی درباره نقش مهم آموزش در بورس افزود: بورس مقولهای کاملا تخصصی و حرفهای در دنیا محسوب میشود و آموزش به عنوان ابزاری بسیار مهم، حتی مهمتر از داراییهای شخصی است. در نتیجه سهامدار باید خود را با این ابزار مجهز کند تا به موفقیت برسد. به نظر وی این آموزش مدت زمان خاصی ندارد، چراکه بازارهای مالی دنیا به شدت در حال گسترش هستند و هر روز ابزار، روشها و تکنیکهای جدیدی وارد بازار میشوند.
بنابراین سرمایهگذار باید خود را با دانش روز مطابقت دهد و این تطبیق لازمه آموزش مداوم است.
فقر آموزش و تراژدی ۸۲ و ۸۳
وی ادامه داد: مشکلاتی که در سالهای ۸۲ و ۸۳ برای سهامداران در بورس مشاهده شد، ناشی از بیاطلاعی و سوداگری سهامداران بود. البته در حال حاضر این رفتارهای هیجانی کمتر شده و بحثهای علمی و عمومی افزایش یافته است. چراکه بین افزایش دانش و کاهش هیجان رابطه مستقیم وجود دارد.
نقش علم اقتصاد در کشور چیست؟
این کارشناس معتقد است: نقش مهم علم در اقتصاد کشور ما بسیار کم است و در مقایسه با کشورهای اروپایی که یافتههای علمی کاربرد زیادی دارد، در ایران بیشتر از روش سنتی استفاده میشود.
اصلی تاکید کرد: تجربه نشان داده است که در بورسهایی که عمر کوتاهی دارند، مردم سعی میکنند برای آموزش هزینهای صرف نکنند و با استفاده از تجربه شخصی و مرور زمان اطلاعات لازم را کسب کنند که متاسفانه سازمان بورس ایران در این زمینه تلاش زیادی نکرده است. وی معتقد است اگر بورس کلاسهای رایگان آموزشی برگزار کند، در آینده به نفع خودش خواهد بود.
ارسال نظر