گروه بورس- هدیه لطفی: اهالی بازار سرمایه ایران نخستین گردهمایی خود در سال جدید، روز گذشته گردهم آمدند تا از همین ابتدای سال، چشم‌انداز خوش‌بینانه‌ای را از بورس ۹۱ ترسیم کنند. فعالان بازار سرمایه ایران و کارگزاران بورس که در سال ۹۰ تنها ۲/۱۱ درصد از این بازار بازدهی گرفته بودند و در بورس ۹۱ هم طی ۸ روز کاری خود تا دیروز، ۵/۱ درصد در این بازار سود کردند، عصر روز سه‌شنبه پای صحبت‌های بالاترین مقام نظارتی بازار سرمایه نشستند تا امیدوارانه‌تر از سال گذشته به بورس ۹۱ نگاه کنند. بورسی که در سال ۹۰ پس از بازارهای طلا و سکه، ارز، مسکن و سپرده بانکی، پنجمین بازار جذاب برای سرمایه‌گذاری شناخته شده بود.

اما در نخستین گردهمایی کارگزاران و اهالی بازار سرمایه در سال ۹۱ علاوه بر رییس سازمان بورس، مدیر عامل شرکت بورس، اعضای هیات مدیره سازمان و کارگزاران بورس اوراق بهادار بورس نیز حضور داشتند.

رابطه شعار امسال و بورس

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در این جلسه برنامه‌ها و چشم‌انداز سال ۹۱ بازار سرمایه را مورد توجه قرار داد و با اشاره به نامگذاری امسال گفت: امسال سال تولید ملی نامگذاری شده است که به اعتقاد بنده اگر به تک‌تک کلمات آن استناد شود، نقش بازار سرمایه در آن پررنگ می‌شود.

وی توضیح داد:‌ عمده تولید ملی کشور با حضور ۴۰ صنعت مختلف در بورس است و حمایت از تولید یعنی حمایت از شرکت‌ها و بنگاه‌های حاضر در بورس.

صالح‌آبادی به مفهوم حمایت از کار و سرمایه ایرانی اشاره کرد و گفت: منظور سرمایه‌ای است که در تولید و کار در خدمت مردم به کار برده شود که باید از آن استفاده شود. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار افزود: ‌مفهوم سرمایه دو بعد دارد که در بعد اول مردم باید مطمئن باشند، سرمایه‌شان به نحو مطلوبی مورد استفاده قرار می‌گیرد و باید محیطی امن برای سرمایه افراد فراهم شود و در بعد دوم باید امکان تجهیز مالی فراهم شود که در این راستا باید ابزارها را متنوع کرده و برای گروه‌های مختلف ریسک‌گریز و ریسک‌پذیر در بازار سرمایه ابزار ایجادکنیم.

مقام نظارتی بازار سرمایه با بیان اینکه باید بتوانیم ابزارهای ریسکی و بدون ریسک را برای جذب افراد طراحی کنیم،‌ خاطرنشان کرد: در این راستا باید برنامه‌ریزی‌های لازم صورت گیرد و کانون کارگزاران نیز می‌تواند در این امر محور باشد و نظرات لازم را جمع‌آوری کند.

بورس انرژی می‌آید

سخنگوی سازمان بورس دیگر برنامه‌ این سازمان در سال جدید را راه‌اندازی بورس انرژی دانست و افزود: ‌تلاش می‌شود تا مقررات بورس انرژی تنظیم شده و به این ترتیب چهارمین بورس کشور راه‌اندازی شود که باید در این راستا برنامه‌ریزی لازم صورت گرفته و کسانی که در صنعت کارگزاری فعال هستند با همکاری کانون کارگزاران به سازمان بورس کمک کنند.

ارائه خدمات بهتر توسط کارگزاری‌ها

صالح‌آبادی در ادامه اظهاراتش به شرکت‌های کارگزاری اشاره کرد و آنها را نقطه اتصال مردم با بازار سرمایه دانست و گفت: هر چقدر این شرکت‌ها خدمات بهتر و مناسب‌تری به مردم ارائه دهند، شاهد جذب بیشتر افراد در بازار سرمایه خواهیم بود. لذا همواره باید این موضوع سرلوحه قرار گیرد تا خدمات مناسب به مردم ارائه شود تا آنها به سمت بازار جذب شوند. زیرا اگر حرکت غیر‌صادقانه در بازار اتفاق بیفتد ممکن است مردم از بازار زده شوند.

وی در ادامه مشکلات صنعت کارگزاری را مورد توجه قرار داد و عنوان کرد:‌در اواخر سال گذشته مشاهده شد که معاملات آنلاین در شرکت‌های کارگزاری قطع شده است که این باعث دلسردی کاربران از معاملات آنلاین می‌شود؛ بنابراین از کانون کارگزاران درخواست می‌کنیم که در بخش IT فعال‌تر باشند.

مهم‌ترین برنامه سال جدید

صالح‌آبادی تاکید کرد: ‌نگهداری و امنیت اطلاعات بحث بسیار مهمی است و سازمان بورس قرار است، بخش نظارت IT را هدفمند کند. زیرا امنیت اطلاعات و تامین حداقل‌ها برای یک شرکت کارگزاری از نظر ما بسیار مهم است.

بنابراین شرکت‌هایی که در حوزه IT فعالیت می‌کنند در نحوه فعالیت خود تجدیدنظر کنند و افرادی که به عنوان کارشناس و مدیر در این حوزه فعالیت می‌کنند این موضوع را مدنظر قرار دهند فعالیت‌ آنها تحت نظارت سازمان بورس خواهد بود و اگر سازمان مجوز لازم را به آنها ندهد هیچ فعالیتی نمی‌توانند انجام دهند. دبیر شورای عالی بورس از مهمترین برنامه‌های سازمان در سال ۹۱ را نظم‌بخشی به حوزه IT دانست و خاطرنشان کرد: یکی از مهم‌ترین اقدامات سازمان در سال ۹۱ این است که به حوزه IT نظم دهد و کانون هم باید در قالب کارگروه IT به این سازمان کمک کند.

PAM هم جایگزین پیدا کرد

صالح‌آبادی در ادامه به سیستم جدیدی که به زودی راه‌اندازی می‌شود اشاره کرد و گفت: بخش فناوری اطلاعات سازمان بورس در حال تدارک OMS جدیدی است که قرار است این برنامه جایگزین سیستم PAM شود.

وی افزود: در واقع سیستم جدید به روز شده سیستم PAM است و به این ترتیب بخش نظارتی سازمان فعال‌تر از قبل خواهد شد.

نظارت درون‌سازمانی

وی در ادامه به نظارت در شرکت‌های کارگزاری اشاره کرد و افزود: نظارت در درون شرکت‌های کارگزاری بسیار مهم است، چراکه فعالیت‌های کارگزاران بسیار توسعه پیدا کرده و طبیعتا شرکت‌های کارگزاری باید سیستم‌های نظارتی درون خود را تقویت کنند.

به گفته صالح‌آبادی، سیستم‌های کنترل داخلی، نظارت در درون کارگزاری‌ها و مدیریت ریسک در درون شرکت‌ها موضوع مهمی است که برنامه داریم در این حوزه متمرکز شویم. ‌لذا برنامه بعدی سازمان بورس این است که یک شرکت کارگزاری بتواند به معامله‌گران خود نظارت کند. در این راستا در سال ۹۱ قصد داریم سیستم‌های نظارتی را ایجاد کنیم تا هر کارگزاری در فعالیت خود نظارت داشته باشد و مشکلی در این خصوص پیش نیاید.

وی افزود: باید سیستمی همانند سیستم «سمپا» که نظارت بر کل سازمان بورس و شرکت‌های کارگزاری را بر عهده دارد؛ با ابعاد کوچک‌تر برای نظارت کارگزاران بر نحوه فعالیت معامله‌گرانشان طراحی شود.

پذیرش شرکت‌های جدید

وی در ادامه به پذیرش شرکت‌ها در بورس و فرابورس اشاره کرد و گفت: ‌طبق قانون برنامه پنجم توسعه تمام شرکت‌های سهامی عام باید نزد سازمان بورس به ثبت برسند که تعداد زیادی از این شرکت‌ها در سال گذشته ثبت شدند و باید کارگزاران کمک کنند تا شرکت‌ها بتوانند در بازار اول و دوم بورس یا فرابورس پذیرش شوند یا در غیر این صورت ناچار به بازار پایه روند.

صالح‌آبادی یادآور شد: ‌البته برخی شرکت‌ها هستند که ورود آنها به سادگی نیست و سازمان بورس برخی شرکت‌های بزرگ را شناسایی کرده و قرار است با آنها جلسه‌ای برگزار کند. ولی اگر شرکت‌های کارگزاری بتوانند سایر شرکت‌ها را وارد بورس کنند ما از آن استقبال می‌کنیم.

شرکت دیگری از بورس اخراج نمی‌شود

وی در ادامه به شرکت‌های اخراجی اشاره کرد و افزود: ‌از این پس شرکت اخراجی در بورس نخواهیم داشت و معاملات این شرکت‌ها به بازار پایه فرابورس منتقل می‌شوند.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار یادآور شد: شرکت‌هایی که در گذشته از بورس حذف شدند با کمک شرکت سپرده‌گذاری مرکزی قرار است معاملات آنها نیز در پایه فرابورس انجام شود تا سهامداران آن از گرفتاری خارج شوند.

صالح‌آبادی در ادامه به تاثیر مقررات پولشویی اشاره کرد و افزود: ‌در سال گذشته هفت دستورالعمل پولشویی مورد تصویب قرار گرفت و انتظار این است که در سال جدید مقررات پولشویی به مرحله اجرا در بیاید و باید در مورد نحوه عملیاتی شدن آن اقدامات لازم صورت گیرد.

راه‌اندازی کال‌سنتر

وی به راه‌اندازی سیستم کال‌سنتر اشاره کرد و افزود: برخی مسائلی که در هیات داوری مطرح شده و منجر به صدور رای شده مربوط به این بخش است که امیدواریم در سال جدید راه‌اندازی شود البته اگر در این راستا شرکت‌های خصوصی ورود پیدا نکنند سازمان بورس در حوزه نرم افزار این سیستم ورود پیدا کرده و این نرم افزار را طراحی می‌کنند.

سخنگوی سازمان بورس در ادامه، فرهنگ‌سازی انجام شده برای شناسایی هر چه بیشتر بورس به عموم مردم را مدنظر قرار داد و گفت: فاز اول این هدف آشنایی مردم با مبانی بورس بوده و امسال نیز فاز دوم آن از طریق آموزش صحیح دنبال خواهد شد.

صالح‌آبادی افزود: هدف از این کار تبلیغات نبوده بلکه آموزش صحیح به افراد و درک مفهوم واقعی بورس بوده است و بنابراین کارگزاران نیز باید به عنوان رابط میان سازمان و افراد برای ورود این قشر جدید همکاری کنند و در این فضای عمومی با ارائه هرچه بهتر خدمات خود از جذب مشتری جدید استفاده کنند.

بورس از حاشیه به متن می‌آید

صالح‌آبادی در انتهای اظهاراتش سال گذشته را از لحاظ نقدشوندگی بسیار مناسب ارزیابی کرد و گفت: در سال ۹۰ نقدشوندگی نسبت به سال‌های گذشته بسیار رشد داشت، به طوری که دفعات معاملات با رشد دو برابری روبه‌رو شد.

وی افزود: همچنین در این سال ارزش معاملات کل بورس‌ها (بورس اوراق، کالا و فرابورس) به ۶۱ هزار میلیارد تومان رسید که این رقم نیز باوجود نبود معاملات سهام عدالت، بسیار مطلوب بود.

رییس سازمان بورس خاطرنشان کرد: امید است امسال نیز سال خوبی باشد و نماگرهای بازار ارتقا یابند و هرچه بیشتر بورس از حاشیه به متن حرکت کند.