«کروی» یکصد هزار تنی شد

گروه بنگاه‌ها- زهرا مجتهد: گروه شرکت‌های توسعه معادن روی ایران در یازده ماهه سال‌جاری توانست رکورد تولید ۱۰۰ هزار تنی شمش روی در کشور را به ثبت برساند. مهندس فروزنده، مدیرعامل گروه شرکت‌های توسعه معادن روی با بیان این مطلب که پیش‌بینی میزان تولید شرکت در سال‌جاری بالغ بر ۱۲۵ هزار تن می‌باشد و تاکنون یکصد هزار تن آن محقق شده است، اظهار کرد: این میزان تولید در حالی محقق می‌شود که به لحاظ تامین مواد اولیه در مضیقه قرار داریم.

وی گفت: تولید شمش روی گروه در سال گذشته معادل ۸۹ هزار تن بود. یادآور می‌شود براساس اطلاعیه‌ای که دو روز پیش روی سایت اطلاع‌رسانی بورس قرار گرفته، هیات محترم دولت در جلسه روز ۱۰/۱۲/۱۳۹۰ موضوع واگذاری مدیریت استخراج انگوران به شرکت راهبران صنعت سرب و روی (که ۷۵ درصد آن در اختیار «کروی» است) را مورد تصویب قرار داده است. البته اطلاع کسب شده در این مورد شفاهی است و هنوز تایید نهایی نشده است؛ هر چند همین اطلاعیه فعلا بهانه‌ای برای تشکیل صف‌های خرید میلیونی در نماد شرکت‌های گروه توسعه معادن روی شده است.

فروزنده در ادامه گفت‌وگو با خبرنگار ما با اشاره به وضعیت تولید روی در کشور اعلام کرد: براساس پیش‌بینی‌های صورت گرفته قصد داریم طی بازه زمانی پنج‌ ساله میزان تولید خود را از ۱۲۵ هزار تن به ۴۰۰ هزار تن افزایش دهیم.

وی با تاکید بر اینکه پتانسیل‌های لازم جهت دستیابی به تولید ۴۰۰ هزار تن در سال وجود دارد، اظهار کرد: در حال حاضر معادن موجود در اختیار ما نیست و در این زمینه به کمک دولت نیازمند هستیم تا با در اختیار قرار دادن آنها به بخش‌خصوصی بتوانیم میزان تولیدات کشور را افزایش دهیم. وی با اشاره به واگذاری معدن در سال ۱۳۷۶ به توسعه معادن روی بیان کرد: در آن‌سال ما واردکننده روی بودیم و صادرات نداشتیم اما در حال حاضر علاوه بر تامین نیازهای داخلی، قسمت اعظم تولیدات به بازارهای جهانی صادر می‌شود. به گفته مهندس فروزنده تولید سرب و روی در گروه حدود یک‌درصد کل تولیدات جهان را به خود اختصاص می‌دهد. مدیرعامل بزرگ‌ترین هلدینگ تولیدکننده سرب و روی خاورمیانه تصریح کرد: امروز شاهد کمبود منابع معدنی هستیم که این امر افزایش تولید ما را تحت‌الشعاع قرار داده است.

وی با تاکید بر کاستی در منابع معدنی افزود: نیاز سالانه گروه به خاک معدنی حدود ۷۵۰ هزار تن است که اگر این مقدار در اختیارمان بود شرایط بهتری داشتیم. وی خاطرنشان کرد: امیدواریم با واگذاری معدن انگوران و مهدی‌آباد به کنسرسیوم متشکل از همه تولیدکنندگان بتوانیم مشکل تامین ماده اولیه صنعت را حل و زمینه جذب سرمایه برای افزایش تولید و ایجاد اشتغال را در این صنعت ارزآور فراهم آوریم.

وی در خصوص بحث هدفمندی یارانه‌ها و اثرات آن افزود: گروه شرکت‌های توسعه معادن روی ایران از اجرای قانون هدفمندی با ۲۰ تا ۲۵ درصد افزایش قیمت تمام شده روبه‌رو شده‌اند. با این وجود خود را با شرایط جدید هماهنگ کرده و کاهش مواد مصرفی و افزایش راندمان موجب جبران اثر افزایش قیمت انرژی شده است.

آثار قیمت‌های جهانی بر «کروی»

شاهین چراغی یکی از کارگزاران بازار سرمایه با اشاره به بهبود اقتصاد جهانی خاطرنشان کرد: با توجه به رونق نسبی اقتصاد و بازتاب آثار مثبت آن بر فلزات اساسی، فلز روی نیز از رونق مناسبی برخوردار شده و بر پایه آن، شرکت‌های تولیدکننده روی در وضعیت مساعدی قرار گرفته‌اند.

وی افزود: البته باید این موضوع را توجه داشت که افزایش شدید قیمت ارز نیز به کمک قیمت‌های فروش شرکت‌ها آمده و تاثیر شگرفی بر جای گذاشته است.

چراغی به مشکل عدم مالکیت معدن در صنعت روی اشاره کرد و افزود: همیشه شرکت‌های معدنی پیمانکار عملیات بوده‌اند و عدم واگذاری معدن به این شرکت‌ها عاملی برای کاهش بازده عملکرد آنها بوده است.وی در ادامه گفت: وجود ابهام بیشتر به دلیل هزینه‌ای است که این شرکت‌ها باید به منظور خرید مواد اولیه به دولت پرداخت کنند و آثار نوسانات این هزینه بر وضعیت سهام شرکت‌ها سایه افکنده است.

«کروی» از نگاه تحلیل

در همین رابطه مهدی حق‌باعلی، تحلیلگر بازار سرمایه در خصوص گروه توسعه روی که در حال حاضر سهامدار ۶۰ درصد از شرکت کالسیمین، ۵۴ درصد از شرکت فرآوری مواد معدنی و ۲۸ درصد از شرکت ملی سرب و روی ایران است، گفت: شرکت کالسیمین اصلی‌ترین زیرمجموعه «کروی» است که امسال عملکرد بسیار خوبی داشته و در سه نوبت اقدام به تعدیل مثبت سود برآوردی کرده است. وی افزود: با توجه به بودجه ۹ ماهه، شرکت تا پایان ۹ ماهه، ۳۰ هزارتن شمش روی تولید کرده که معادل ۸۰ درصد از پیش بینی امسال است. کالسیمین همچنین ۷۸ درصد از برآورد تولید کنسانتره روی خام را پوشش داده است. به عقیده او دو مورد یادشده در سال ۸۹، نزدیک به ۹۰ درصد از کل مبلغ فروش شرکت را تشکیل داده بودند و بنابراین می‌توان انتظار داشت که شرکت در پوشش بودجه ۸۰ تومانی امسال ابدا مشکلی نداشته باشد. وی خاطرنشان کرد: شرکت‌های ملی سرب و روی و شرکت فرآوری مواد معدنی هم به احتمال زیاد توانایی پوشش بودجه‌های خود را دارند. این تحلیلگر بازار سرمایه در مورد معدن انگوران که بخش عمده باطله‌برداری از آن تمام شده و کار برداشت از خاک مرغوب دوباره آغاز شده است، افزود: چند شرکت ریز و درشت خصوصی خاک این معدن را دریافت می‌کنند، اما در واقع بخش بزرگ خاک معدن انگوران به شرکت‌های گروه «کروی» تعلق می‌گیرد.

حق‌باعلی تصریح کرد: بعد از بحران اقتصاد جهانی در سال ۲۰۰۸، قیمت روی از سه‌‌هزار دلار در هر تن تا حوالی ‌هزار دلار سقوط کرد. از آن موقع تا‌کنون، قیمت‌ها تا حدی بازیابی شده و به سطح دوهزار دلار در هر تن نزدیک شده‌اند. با توجه به روند نه چندان فعلی مطمئن رشد اقتصاد دنیا، بعید است که قیمت‌ها در یک بازه میان مدت با جهش چشمگیر مواجه شوند.

وی معتقد است تا وقتی که قیمت‌ها در سطوح بالاتر از یک‌هزار و ۷۰۰ دلار باقی بمانند، تولیدکننده‌ها همچنان به دلیل صرفه اقتصادی با تمام ظرفیت تولید خواهند کرد. حق باعلی گفت: بنابراین تعادل عرضه و تقاضا در بازه کوتاه مدت چندان دستخوش تغییر نمی‌شود. در میان‌مدت انتظار می‌رود که با ادامه بهبود وضعیت اقتصاد آمریکا و کنار گذاشتن سیاست‌های انقباضی از سوی چین، قیمت‌ها روند رو به رشدی داشته باشند. وی ادامه داد: برآوردهای معتبر انتظار دارند متوسط قیمت روی در سال ۲۰۱۳ نزدیک به دوهزار و ۳۰۰ دلار و در سال ۲۰۱۴ به دوهزار و ۶۰۰ دلار نزدیک شود.

حق باعلی در مورد درآمدهای ارزی «کروی» هم گفت: هنوز وضعیت تا حدی مبهم است و به نظر می‌رسد باید منتظر صورت‌های مالی ۱۲ ماهه ماند تا در مورد نرخ تسعیر ارز اطلاع دقیق‌تری به دست آید. این تحلیلگر تصریح کرد: آنچه که از روال فعلی در بورس کالا مشخص است، فعالان بازار هنوز در مورد وضعیت نرخ دلار در آینده مردد هستند. این کارشناس افزود: در هر حال شرکت‌های بورسی بنا به اصل محافظه‌کاری باید فعلا درآمدهای ارزی خود را با نرخ رسمی برآورد کنند که شرکت کالسیمین هم چنین کرده است. وی گفت: اگر هم بخواهیم اظهار نظر مقامات رسمی را ملاک قرار دهیم، شرکت‌ها برای تبدیل درآمدهای ارزی، چاره ای جز فروش به نرخ مرجع نخواهند داشت. وی معتقد است که نباید فراموش کرد که همین نرخ رسمی کنونی نسبت به نرخ‌های ابتدای سال، ۱۶ درصد افزایش داشته است و شرکت‌های صادراتی نظیر گروه توسعه معادن روی در هر حال از این محل، سود مناسبی شناسایی خواهند کرد.