ارتقای کنترل‌های داخلی در شرکت‌های بورسی

عکس: سنا

گروه بورس- علیرضا باغانی: در ادامه برگزاری نشست‌های خبری معاونان وزیر امور اقتصادی و دارایی به مناسبت دهه فجر، روز گذشته علی صالح‌آبادی رییس سازمان بورس نیز در جمع خبرنگاران اقتصادی حاضر شد تا از آخرین تحولات رخ داده در بازار سرمایه ایران سخن بگوید. بازگشایی قریب‌الوقوع نماد سنگ‌آهنی‌ها، صدور مجوز ۱۰ هزار میلیارد تومان افزایش سرمایه، پیوستن آتی سهام و کالا به آنلاین، جزئیات آخرین وضعیت بورس انرژی و... از جمله موارد مهمی بود که علی صالح‌آبادی رییس هیات مدیره سازمان بورس به آنها پرداخت.

سخنگوی سازمان بورس در نشست خبری خود با بیان اینکه ۱۰ هزار میلیارد تومان مجوز افزایش سرمایه و اوراق جدید از ابتدای امسال از سوی این سازمان صادر شده است، گفت: هم‌اکنون ارزش بازار بورس تهران ۱۲۶ هزار میلیارد تومان و فرابورس ۳۰ هزار میلیارد تومان است که در مجموع ارزش این دو بازار به ۱۵۶ هزار میلیارد تومان رسیده است.

سنگ‌آهنی‌ها برمی‌گردند، حتما

در ادامه رییس سازمان بورس و اوراق بهادار از بازگشایی نماد شرکت‌های سنگ آهنی تا پایان هفته جاری خبر داد و افزود: شرکت‌های سنگ‌آهنی اطلاعات جدیدی را به سازمان بورس ارسال کرده‌اند، به طوری که مراحل بازگشایی نماد آنها در حال نهایی شدن است. وی ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود، نماد شرکت‌های سنگ‌آهنی تا پایان هفته جاری در بورس تهران بازگشایی شود. صالح‌آبادی درباره نحوه تامین مالی صندوق بازنشستگی کارکنان فولاد اظهار کرد: با مصوبه دولت این مشکل برطرف خواهد شد، تا هر چه سریع‌تر نماد سنگ‌آهنی‌ها به گردونه معاملات بورس تهران بازگردند.

مجمع بورس انرژی به زودی

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار در ادامه اظهار کرد: مجمع موسس بورس انرژی به زودی برای انتخاب مدیرعامل و اعضای هیات مدیره این شرکت برگزار خواهد شد.

وی افزود: بانک ملی ایران روز شنبه اطلاعات پذیره‌نویسی عمومی بورس انرژی را به سازمان بورس ارسال کرد، به طوری که در هفته آینده، زمان برگزاری مجمع موسس این بورس اعلام می‌شود.

وی ادامه داد: مدیرعامل و اعضای هیات مدیره بورس انرژی تا پایان سال مشخص خواهند شد تا معاملات چهارمین بورس کشور از اوایل سال ۹۱ آغاز شود.

سخنگوی سازمان بورس خاطرنشان کرد: کارگروهی برای تدوین آیین‌نامه مقررات و پایاپای بورس انرژی در این سازمان تشکیل شده است، تا هرچه سریع‌تر مقررات لازم برای انجام معاملات این بورس به تصویب هیات مدیره سازمان بورس برسد. وی با بیان اینکه تدابیر لازم برای بکارگیری نرم افزار معاملاتی بورس انرژی پیش‌بینی شده است، اظهار کرد: کارگزارانی که رتبه (الف) بورس اوراق بهادار یا بورس کالا دارند، می‌توانند در این بازار فعالیت کنند.

رییس سازمان بورس گفت: سامانه الکترونیکی بازار اولیه در آینده‌ای نزدیک راه‌اندازی خواهد شد تا خدمات در این بازار به صورت کاملا الکترونیکی انجام شود.

وی ادامه داد: با راه‌اندازی سامانه فوق، تمامی مراحل افزایش سرمایه شرکت‌ها نیز از سال آینده از طریق این سامانه انجام خواهد شد.

معاملات آتی سهام و کالا آنلاین می‌شود

دبیر شورای عالی بورس و اوراق بهادار گفت: معاملات آتی سهام و کالا از سال آینده آنلاین می‌شود. صالح‌آبادی خاطر نشان کرد: هم‌اکنون سامانه‌ها پس از معاملات شرکت‌های کارگزاری در حال اصلاح است تا بتوان معاملات آتی سهام و کالا را به صورت آنلاین انجام داد. در حال حاضر نیز ۷۳ کارگزار از ۸۸ کارگزار فعال بورس تهران خدمات معاملات بر خط (آنلاین) را به مشتریان خود ارائه می‌دهند.

چرا بازار پایه؟

این مقام مسوول در ادامه با بیان اینکه شرکت‌هایی که سهامشان در بازار پایه معامله می‌شوند، در فرابورس پذیرش نشده‌اند و به همین دلیل معاملاتشان ریسک بالایی دارد، گفت: بر اساس این قانون همه شرکت‌های سهامی عام و نهادهای مالی موظفند نزد سازمان بورس به ثبت برسند که بر همین اساس، از ابتدای سال، ۱۴۷ شرکت در راستای برنامه پنجم نزد سازمان بورس به ثبت رسیده‌اند.

علی صالح‌آبادی ادامه داد: در راستای اجرایی کردن معاملات شرکت‌هایی که نزد سازمان به ثبت می‌رسند، بازار پایه طراحی شد که سهام شرکت‌هایی که در بورس یا فرابورس پذیرفته نشده‌اند بتوانند با توجه به الزامات قانون برنامه پنجم، مورد مبادله قرار بگیرند.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر سهام ۳۰ شرکت در این بازار دادوستد می‌شود، تاکید کرد: با توجه به مشخصات بازار پایه، پذیرشی در این بازار صورت نمی‌گیرد، به عبارت دیگر، سهام شرکتی در این بازار معامله می‌شود که در فرابورس پذیرش نشده باشد.

صالح‌آبادی یادآور شد: پیش از این سرمایه‌گذاران در سایت غیررسمی یا خارج از سیستم بورس یا فرابورس، با توافق سهام را مبادله می‌کردند که هم اکنون همان توافق در قالب بازار پایه فرابورس انجام می‌شود. سخنگوی سازمان بورس با اشاره به اینکه شرکت‌های بازار پایه در فرابورس پذیرش نشده اند، گفت: بر اساس قانون برنامه پنجم معاملات خارج از بورس در این بازار ساماندهی شده‌اند و بنابراین ریسک این شرکت‌ها برای سرمایه‌گذاران بالاست و افراد باید هنگام تصمیم گیری به این موضوع توجه داشته باشند.

مقررات جدید در راه است

سخنگوی سازمان بورس در خصوص مقرراتی که به تازگی تصویب شده، گفت: کفایت سرمایه نهادهای مالی یکی از مهم‌ترین مقرراتی است که در هیات‌ مدیره سازمان بورس به تصویب رسید. همچنین دستورالعمل ثبت، نگهداری و گزارش‌دهی اسناد، مدارک و اطلاعات توسط اشخاص تحت نظارت تصویب و ابلاغ شد که در حال اجرا است.

به گفته این مقام مسوول، آیین‌نامه اخذ جرایم نقدی از متخلفان در بازار سرمایه هم در هیات‌ وزیران به تصویب رسید که بر این اساس متخلفان از یک تا ۱۰۰ میلیون تومان جریمه نقدی شده و مبلغ جریمه به حساب خزانه کل کشور واریز خواهد شد. رییس سازمان بورس ادامه داد: مراحل نهایی تصویب دستورالعمل راهبری شرکتی در هیات‌ مدیره این سازمان در حال بررسی است و امیدواریم تا پایان سال نهایی شود. در عین حال، باید کنترل‌های داخلی در شرکت‌های بورسی ارتقا یابد که به همین منظور پیش نویس دستورالعمل از طریق کدال به شرکت‌ها ابلاغ شده تا نظرات خود را به سازمان ارسال کنند.

وی خاطرنشان کرد: شرکت‌هایی که در بورس یا فرابورس فعالند، پیش‌بینی سود و زیان خود را به سازمان بورس ارسال می‌کنند که نیاز است مفروضات این پیش‌بینی به صورت شفاف تری نسبت به گذشته به بازار ارائه‌ شود تا سطح تحلیل در بازار بالا رود و سرمایه‌گذاران بتوانند به درستی تصمیم گیری کنند. به همین دلیل صورت‌های آتی نمونه، به صورت ریز و جزئی طراحی شده و به زودی به شرکت‌ها ابلاغ می‌شود تا اطلاعات بر آن اساس به سازمان ارسال شود.