دیدگاه
مسوولیت اجتماعی سازمان، اندیشهای برای گفتوگو با جهانیان
چندی پیش یکی از نمایندگان پارلمان ژاپن برای آنکه نشان دهد آب آشامیدنی منطقه فوکوشیما آلوده به مواد رادیواکتیو نیست، در برابر چشمان رسانهها یک لیوان از آب دریاچه نزدیک به نیروگاه اتمی را نوشید.
امیرحسین خالقی*
چندی پیش یکی از نمایندگان پارلمان ژاپن برای آنکه نشان دهد آب آشامیدنی منطقه فوکوشیما آلوده به مواد رادیواکتیو نیست، در برابر چشمان رسانهها یک لیوان از آب دریاچه نزدیک به نیروگاه اتمی را نوشید. کار نماینده ژاپنی نوعی خودکشی به سبک سامورایی بود و هرچند دستان او کمی میلرزید و عصبی بود، درماندگی او باید پشت نقاب اعتماد به نفس پنهان میشد. شاید او بیش از بسیاری دیگر دریافته باشد که در جهانی پرریسک زندگی میکند؛ ریسک بالقوه آسیب دیدن راکتور به خطری بالفعل بدل شده بود و اکنون ریسکهای دیگری بود که نماینده شجاع ژاپنی را چنین هراسان کرده بود.
اولریش بِک (Ulrich Beck)، جامعهشناس بنام آلمانی، از یک ویژگی بنیادین جوامع مدرن نام میبرد: ریسک. به باور او در روزگاری که خوشبینی به پیشرفت و در کنترل بودن چیزها را پشت سر گذاشتهایم، ریسکها ما را رها نمیکنند. انسانها همیشه با ریسک روبهرو بودهاند، ولی دیگر نمیتوان ریسکها را تنها برآمده از طبیعت دانست، دست انسانها نیز در این میان پیداست. این ریسکهای تازه زیستمحیطی، فناورانه و انسانی با ویژگی جهانی بودن مشخص میشوند و قلمرو آن همه آدمیان را دربرمیگیرد، از این روست که ما در جامعه ریسکمند جهانی (World Risk Society) زندگی میکنیم؛ جامعهای که بر پایه رویارویی با ریسکها ساخته میشود. بِک در برابر جهانگیر شدن (Globalization) از جهانوطنشدن (Cosmopolitization) سخن میگوید و اهمیت برگرفتن چشماندازی فراملی برای تحلیل ریسکهای تازه، یعنی ریسکهایی با احتمال کم و پیامدهای زیاد (Low probability and high consequence) را برجسته میسازد.
ما امروزه مسائل جهانی داریم و میتوان دریافت که اهمیت آنها را هم پذیرفتهایم، برای نمونه در حوزه محیطزیست و در سیاستگذاریهای ملی و حتی شرکتی، بارها و بارها به مفاهیمی همچون پایداری/ پایندگی (Sustainability) پرداخته میشود یا دولتها بخشهایی با مسوولیت رسیدگی به محیطزیست در خود به وجود میآورند یا بسیاری سیاستگذاران رشد و توسعه را با صفات پایدار یا سبز همراه میکنند. اکنون که اهمیت مسائل جهانی پذیرفته شده است، باید یادآور شد که زیستن در جهانی مشترک انگیزه خوبی برای گفتوگو با دیگر کسانی است که مانند ما با این مسائل دست به گریبانند. به زبانی دیگر میتوان گفت که گشودن معضلات جهانی نیازمند تلاش جهانیان است.
امروزه سازمانها بخشی اساسی از جامعه به شمار میآیند و در حل این مسائل هم نمیتوان نقش آنان را نادیده گرفت، مفهوم «مسوولیت اجتماعی سازمان» میتواند بسترساز گفتوگوی مشترکی شود که برای پاسخ به مسائل جهانی به آن نیاز داریم. با به کارگیری این آموزههاست که سازمانهای محلی عضوی کارآمد از جامعه جهانی به شمار میآیند. با برگرفتن مسوولیت اجتماعی سازمان، سهتایی سود (Profit)، سیاره (Planet)، ستاد (People) با چشماندازی متفاوت نگریسته میشود و در کنار رقابت میتوان به همکاری هم اندیشید. مسوولیت اجتماعی سازمان بیش از هر چیز مسائل مشترکی را طرح میکند که همه بر روی اهمیت آن توافق دارند و از این رو گام اصلی برای جستوجوی پاسخ هم برداشته شده است.
یکی از اصولی که در بسیاری از چارچوبهای مسوولیت اجتماعی سازمان، نظیر سیگما (SIGMA) یا ملکول (Molecule)، از آن یاد میشود درگیرکردن ذینفعان (Stakeholders involvement) است که به بهرهگیری از ذینفعان در راستای تعریف و عمل به مسوولیتها اشاره دارد. چنین رهیافتی سازمانها را از دیدگاه رقابتی و خودمدار به سوی دیدگاهی همکارانه میبرد؛ در اینجا مسائل مشخص و بسیار پراهمیتاند و هیچ سازمانی به تنهایی از پس آنها برنخواهد آمد، پس باید با همکاری و گفتوگو با یکدیگر پاسخها را دنبال کرد. البته قانون آهنین مسوولیت (هر که بامش بیش برفش بیشتر) هم در کار است و سازمانهای بزرگتر نقش پررنگتری دارند.
مسوولیت اجتماعی سازمان میتواند زمینه همسخنی با جهان پیرامون را برای سازمان فراهم آورد و جایگاه او را نزد همه ذینفعان بهبود بخشد و این به ویژه برای سازمانهای ایرانی اهمیت فراوان دارد، سازمانهایی که بسیاری از آنها را میتوان با ویژگیهایی همچون «جدامانده از جهان» و «جزیرهای» بازشناخت. این سازمانها میتوانند با بهرهگیری از آموزههای مسوولیت اجتماعی سازمان، زبانی تازه را برای خود پدید آورند و با دیدگاهها، مسائل و پاسخهای متفاوت با جهان بزرگتر همزبان شوند. برای حل مسائل جهانی تنها توانمندیهای فنی، دانشی و مالی محلی کافی نیست و باید از داشتههای دیگر کشورها هم بهره گرفت، زیرا مسئله مشترک، نیازمند تلاش و منابع مشترک است. نمونههایی موفق از این همکاریها را میتوان در دو کشور ویتنام و فیلیپین دید که جزئیات بیشتر آنها در وبگاه بهرهوری سبز سازمان بهرهوری آسیایی (APO) هم در دسترس است.
گفتوگو با دیگران به ویژه در شرایط کنونی ما در جهان پراهمیتتر هم میشود؛ مایی که برای مسوولانه عمل کردن تلاش میکنیم، پیامی مثبت به جهان میدهیم: «به ما اعتماد کنید، ما شما را نادیده نمیگیریم».
*دکتری مدیریت دولتی دانشگاه تهران
ارسال نظر