فارس- در پی اعلام مواضع مدیر نظارت بر ناشران اوراق بهادار سازمان بورس مبنی بر توقف نماد شرکت‌هایی که با رشد کاذب قیمت روبه‌رو ‌شوند، برخی سهامداران به این مواضع اعتراض کرده و خواستار برخورد مسوولان ارشد بازار با این گونه موضع‌گیری‌ها شدند. احساس ناامنی در بورس

متوسل زاده سهامدار بورس در این‌باره گفت: سازمان بورس از طریق اطلاعیه‌های شفاف‌سازی نقطه نظرات خود را به سهامداران اعلام و گاه تحمیل می‌کند در حالی که نظارت سازمان بورس باید محدود به همین مورد باشد نه اینکه اقدام به توقف نماد شرکت‌ها کنند. چون با توجه به سوابق موجود در رفتارهای سلیقه‌ای برخی مدیران، ما سهامداران نمی‌دانیم آینده شرکت‌هایی که اقدام به خرید می‌کنیم چه خواهد شد. متوسل زاده گفت: به اعتقاد من و گروهی دیگر از سرمایه‌گذاران، با این رویه، حضور در بورس هیچ امنیتی ندارد و اگر این روند ادامه داشته باشد ترجیح می‌دهم برای همیشه از بورس خارج شوم.

به فکر زیان دیده‌ها نیز باشند

مهابادی دیگر سهامدار بورس هم گفت: سازمان بورس در حالی نظارت خود را از طریق صدور اطلاعیه‌های شفاف‌سازی اعلام می‌کند که اگر به آزاد بودن بازار و تعیین قیمت سهام از طریق مکانیزم عرضه و تقاضا اعتقادی است نباید اقدام به توقف نماد کند زیرا اصولا بعد از صدور اطلاعیه شفاف‌سازی توسط شرکت‌ها، این بازار و سهامداران هستند که قیمت هر سهم شرکت‌ها را تعیین می‌کنند.وی افزود: با این اوصاف سازمان بورس حق توقف نماد شرکت‌ها را ندارد و اگر قصد ادامه این روند را دارد چرا فقط محدود به برخی شرکت‌ها شده و از شرکت‌هایی مانند شرکت‌های قند لرستان و نیشابور و پارس پامچال که با رشد شدید قیمت و بازدهی ۲۰۰ تا ۴۰۰ درصدی روبه‌رو شده‌اند غافل مانده است؟ هر چند که اصولا مدیر اداره نظارت بر ناشران چنین حقی در مورد این شرکت‌ها را هم ندارد.

بوی تهدید از هشدار سازمان

حسین زاده دیگر سهامدار بورس اعلام مواضع اخیر مدیر نظارت بر اوراق بهادار سازمان بورس را تهدیدی برای دیگر شرکت‌ها و سهامداران دانست و گفت: این مقام مسوول که اعلام کرده «کسانی که صرفا به صف نگاه می‌کنند و اقدام به خرید و فروش سهام می‌کنند باید توجه داشته باشند که ممکن است در صورت خرید سهم شرکتی آخرین خریدار آن باشند» سهامداران را خیلی نرم تهدید کرده است. وی در برابر این سوال که در برابر این نظر چه دلیل و استدلالی دارد، پاسخ داد: همین دیدگاه باعث شد تا چهارشنبه گذشته سهامداران شرکت‌هایی مانند صدرا و غدیر برخلاف میل خود اقدام به فروش سهام کنند، زیرا نگران بودند، نماد این شرکت‌ها هم بسته شود، چون از سخنان مطرح شده بوی تهدید آمده بود. از طرف دیگر درکدام بازار سهام دنیا یا بازارهای داخلی دیگر چنین هشدار و تهدیدی می‌شود؟ مگر غیر از این است که همواره گفته شده بورس بهترین محل برای سرمایه‌گذاری اندک و کاهش تورم است؟

سازمان نظارت کند نه دخالت

یک کارگزار بورس هم با اشاره به بروز چندین مورد رفتار سلیقه‌ای در سازمان بورس خاطرنشان کرد: سازمان برای شرکتی مانند معادن بافق به رغم بازدهی ۴۷۳ درصدی ، بدون توقف نماد اقدام به صدور اطلاعیه شفاف‌سازی می‌کند یا شرکتی مانند افرانت. اما چنین رفتاری نه تنها برای شرکت صدرا تکرار نشد بلکه مدیران این شرکت از سوی سازمان بورس مجبور به تعدیل منفی سود ‌شدند.بعد از تعدیل منفی هم در حالی گروهی از سرمایه‌گذاران اقدام به خرید سهام می‌کنند که با تهدید از سوی سازمان روبه‌رو شده‌اند.وی افزود: اگر نگاهی به نحوه نظارت در دیگر بورس‌ها شود هیچ‌گاه چنین مسائل و رفتارهایی مشاهده نخواهد شد زیرا نخست مسوولیت انتشار هرگونه اطلاعات همان‌طوری که همگان می دانند و در همه اطلاعیه‌ها هم قید می شود، به عهده خود شرکت‌ها است. دیگر اینکه مقام ناظر فقط بر زمان و نحوه انتشار اطلاعات نظارت می‌کند نه اینکه سازمان بورس کشور به جای نظارت دخالت کند. این رفتارهای مدیر نظارت بر اوراق بهادار عین دخالت بوده و مسوولان ارشد بازار سرمایه که قدرمسلم در جریان اقدامات وی هستند باید فکری به حال این موضوع کنند در غیر این صورت با عواقب ناخوشایندی از جمله بی‌اعتمادی و بی‌اعتباری روبه‌رو خواهند شد.

وی خاطرنشان کرد: سازمان بورس به جای این گونه اقدامات باید به فکر گسترش فرهنگ سهامداری و رفع موانع حضور مجدد شرکت‌هایی مانند پیام و آزمایش باشد که چند سال با توقف نماد روبه‌رو بوده و نقدینگی سهامداران در آنها بلوکه شده است.

اجرای سریع‌تر نظام حاکمیت شرکتی

در این رابطه اکبر مردانی کارشناس بازار سرمایه گفت: هر چند نظارت بر شرکت‌ها و جلوگیری از رویه‌های غلط، امری قابل دفاع و لازم است اما واقعیت این است که توقف و بازگشایی نماد شرکت‌ها در اصل باید به عهده شرکت بورس باشد نه سازمان، چون این رویه مصداق اقدامی اجرایی بوده که سازمان بورس از آن منع شده اما به دلیل کلی بودن قانون بازار اوراق بازار و قابل تفسیر بودن آن، سازمان بورس به جای نظارت اقدام به عملیات می‌کند که در بورس‌های دیگر کمتر دیده شده است.