ایلنا- مدیر نظارت بر بورس‌ها و بازارهای «سازمان» گفت: ورود هر شرکت یا موسسه مالی به بورس به الزاماتی نیاز دارد و مادامی که شرکت‌ها نتوانند آن شرایط را احراز کنند ممنوعیت برای ورود آنها به بورس وجود دارد. ماجرای بورسی شدن تعاونی‌ها و چالش‌های به وجود آمده بین سازمان بورس و اوراق بهادار و وزارت تعاون از چند سال پیش آغاز شد. در سال گذشته زمانی این موضوع جدی‌تر شد که این دو مرجع تصمیم‌گیر تلاش کردند تا شرایط ورود شرکت‌های تعاونی و اتحادیه‌های تعاونی را به رقابت‌های بورسی فراهم کنند، از این رو اظهارنظرهای رسانه‌ای بین این دو دستگاه به وجود آمد. تعاونی‌ها که امیدوار بودند بتوانند با نام تعاونی سهامی عام وارد بورس شوند تلاش کردند تا شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت را به تعاونی‌های سهامی عام تبدیل کنند.

این موضوع در بین نمایندگان مجلس مطرح و آنها در نهایت با شنیدن نظرات وزارت تعاون و همچنین بررسی‌های خود و استفساریه‌ای که تهیه کرده بودند تمایلی از خود برای دادن رای مثبت به سهامی عام شدن تعاونی‌ها نشان ندادند و در نهایت با تمام تلاش وزارت تعاون، دست رد به سینه تعاونی‌ها زدند و اعلام کردند که با تعاونی سهامی عام شدن شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی موافق نیستند.

وزارت تعاون با استناد به قانون اصل ۴۴ و مغایر نبودن فعالیت تعاونی‌های سهامی عام در بورس، خواستار تغییر دیدگاه و فراهم کردن ملزومات فعالیت بورسی تعاونی‌ها بود. در طرف دیگر نیز بورسی‌ها در بیان مهم‌ترین دلایل همراهی نکردن با تعاونی سهامی عام شدن سرمایه‌گذاری‌ها برای ورود به بورس به تطبیق نداشتن فعالیت تعاونی‌ها با قانون تجارت اشاره و همواره بر این موضوع که امکان حضور تعاونی‌ها در بورس فراهم نیست پافشاری می‌کردند. به گفته کارشناسان و تحلیل‌گران بازار سرمایه ورود هر شرکت یا موسسه مالی به بورس به الزاماتی نیاز دارد و مادامی که شرکت‌ها نتوانند آن شرایط را احراز کنند ممنوعیت برای ورود آنها به بورس وجود دارد.

مدیر نظارت بر بورس‌های سازمان بورس با بیان اینکه هر شرکت، بنگاه اقتصادی و موسسه‌ای که بخواهد وارد بورس شود باید شرایط پذیرش در بورس را احراز کند و تعاونی‌ها بدین دلیل نمی‌توانند وارد بازار سرمایه شود، گفت: ورود تعاونی‌ها به بورس بدین دلیل در‌هاله‌ای از ابهام قرار دارد که آنها تا به امروز نتوانسته‌اند شرایط پذیرش در بازار سرمایه را کسب کنند.

محمودرضا خواجه‌نصیر تاکید کرد: شرایط تعاونی‌ها به گونه‌ای است که با سهامی عام تطبیق پیدا نمی‌کند و به همین دلیل مذاکرات این شرکت‌ها با بورس بدون نتیجه مانده است. وی با اشاره به اینکه شرکت‌های تعاونی ضوابط لازم برای حضور در بازار سرمایه را ندارند یادآور شد: تعاونی‌ها شرایط خاصی دارند که برای حضور آنها در بورس باید ساختار بازار سرمایه تغییر یابد.

خواجه نصیر سپس گفت: نرم‌افزارهای خاص برای آنها باید دیده شود و از آنجا که روش‌های تقسیم سود تعاونی‌ها با شرکت‌های سهامی عام متفاوت است به ساز و کارهای جدید نیاز است تا آمادگی پذیرش آنها در بازار سهام فراهم شود.

این مقام مسوول خاطرنشان کرد: حضور تعاونی‌ها در بورس مستلزم تغییرات اساسی است و با روش‌های متداول برای دیگر شرکت‌ها مغایرت دارد. وی با اشاره به اینکه ورود تعاونی‌ها به بورس در مراحل اولیه قرار دارد، گفت: به دلیل اینکه حضور تعاونی‌ها در بورس مستلزم ایجاد شرایط خاص از جمله فراهم کردن ساختارهای نرم‌افزارهای جدید است به نظر می‌رسد ابتدا باید آنها در فرابورس پذیرش شوند.

وی اذعان کرد: زیر ساخت‌های اجرایی برای حضور تعاونی‌ها در بورس فراهم نیست، اما با توجه به اینکه در اهداف توسعه کشور نقش تعاون انکارناپذیر است بورس این آمادگی را دارد تا شرایط جدیدی برای پذیرش آنها فراهم آورد.