با عرضه سهام «راهآهن» صورت گرفت
عبور نخستین باشگاه فوتبال از دروازه فرابورس
روزگذشته تعداد یکهزار سهم شرکت فرهنگی ورزشی راهآهن، به ارزش ۴۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال توسط سازمان خصوصیسازی در بازار سوم فرابورس عرضه شد که بلوک مزبور به همان نرخ پایه خریداری شد و بدین ترتیب نخستین باشگاه ورزشی در بازار فرابورس خصوصی شد.
روزگذشته تعداد یکهزار سهم شرکت فرهنگی ورزشی راهآهن، به ارزش ۴۱ میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال توسط سازمان خصوصیسازی در بازار سوم فرابورس عرضه شد که بلوک مزبور به همان نرخ پایه خریداری شد و بدین ترتیب نخستین باشگاه ورزشی در بازار فرابورس خصوصی شد.
همچنین در عرضه بلوکی یادشده تنها یک خریدار وارد رقابت شد و توانست سهام این شرکت را بدون افزایش نرخ خریداری کند.
به گزارش ایسنا، فردی به نام «محمدیفر» که فعال صنایع غذایی در استان خراسان رضوی است، موفق به خریداری این باشگاه شده که این معامله توسط کارگزاری ایساتیس پویا انجام شده است و با وجود اینکه گفته میشد حسین هدایتی مالک باشگاه استیلآذین به عنوان جدیترین خریدار باشگاه راهآهن قصد خریداری مزبور را داشت ولی هیچ اقدامی در این زمینه انجام نداد.
سازمان خصوصیسازی برای اولین بار در تاریخ 5 تیرماه اقدام به عرضه بلوک باشگاه راهآهن کرده بود که به دلیل نبود خریدار، معاملهای بر آن صورت نگرفت و پس از این جریان هیات واگذاری در جلسه روز شنبه 11 تیر خود بار دیگر قیمت واگذاری اولین باشگاه فوتبال کشور برای خصوصیسازی را به 1/4 میلیارد تومان کاهش داد و بدین ترتیب روزگذشته یک هزار سهم (950 سهم و 50 سهم ترجیحی) مزبور به صورت 15 درصد نقد و مابقی اقساط 5 ساله واگذار شد.
بازار سرمایه و سودآوری فوتبال
همچنین معاون عملیات و نظارت فرابورس در گفتوگو با سنا با اشاره به عرضه بلوک باشگاه راهآهن در فرابورس گفت: درحال حاضر نوع اداره باشگاههای ورزشی در ایران برخلاف سایر کشورهای دنیا خصوصی نیست و اکثریت قریب به اتفاق آنها به دولت و سازمانهای دولتی وابستهاند.
محمد تبار در ادامه افزود: به نظر میرسد تا زمانی که این باشگاهها خصوصی نشوند به دلیل وجود برخی موانع و محدودیتها، نتوانیم تیمهای ورزشی حرفهای را در کشور داشته باشیم. بدون شک در صورت حضور این شرکتها در بورس، این شرکتها خصوصی شده و اولین مسالهای که برای سرمایهگذاران آن مطرح میشود، بحث تداوم سودآوری آنها است.
وی در ادامه به سودآوری صنعت فوتبال اشاره کرد و گفت: آنچه مسلم است، چندین عامل سبب میشود فوتبال ایران در مقایسه با کشوری مانند انگلیس از سودآوری لازم برخوردار نباشد. یکی از عوامل به بهای بلیت بازیها باز میگردد.
وی ادامه داد: درکشورهای پیشرفته که از فوتبال حرفهای برخوردارند، بهای بلیت بازیها بر اساس سطح رقابتها، میزان محبوبیت تیمها و سطح بازیکنان آنها تعیین میشود. از سوی دیگر زمین اختصاصی باشگاههای موجود مسالهای است که در عدم سودآوری فوتبال ایران دخیل است.
محمد تبار افزود: اگر تیمی توانایی داشتن یک زمین اختصاصی را داشته باشد برای آن باشگاه یک مزیت به شمار آمده و به واسطه نوع فعالیتهایی که قابلیت درآمدزایی دارد، میتواند از آن سود کسب کند.
وی در ادامه بیان کرد: اصولا تیمهایی که دارای زمین اختصاصی هستند میتوانند از محل فروش بلیت، تبلیغات قابل اجرا در آن و نیز برگزاری مراسم مختلف در این مکانها، سود کسب کنند.
محمدتبار یکی دیگر از عوامل سودآوری را حضور در بورس برشمرد و گفت: پخش مستقیم بازیها، نقل و انتقال بازیکنان و حضور در بورس موارد مهم دیگری است که باشگاههای اروپایی درآمدهای خوبی را از آن به دست میآورند.
وی افزود: با ورود باشگاهها به بازار سرمایه شرایط برای اداره خصوصی آنها و بهکارگیری روشهای نوین برای درآمدزایی آنها آغاز میشود.محمدتبار خاطرنشان کرد: به طور حتم با ورود باشگاههای مطرح، طرفداران و علاقهمندان آنها برای حمایت از باشگاه محبوب خود وارد بازار سرمایه میشوند که این امر میتواند سرمایههای جدیدی را وارد بازار کند.
تجربه جدید بازار سرمایه
همچنین مدیرعامل کارگزاری بانک صادرات نیز به عنوان کارگزار فروشنده سهام شرکت فرهنگی ورزشی راهآهن، عرضه این باشگاه در فرابورس را یک تجربه جدید برای بازار سرمایه کشور برشمرد و گفت: پس از فراز و نشیبهای فراوان، صنعت باشگاهداری نیز وارد بازار سرمایه شد تا صنایع بورسی متنوع تر شود.
هاشم بوذرجمهری در ادامه افزود: روزگذشته به واسطه عرضه سهام پتروشیمی زاگرس بازار با تعدد عرضه روبرو بود که این مساله بازار را تحت الشعاع قرار داد به طوریکه آنگونه که انتظار میرفت، عکسالعملها مطلوب نبود.
وی تصریح کرد: به نظر میرسید اگر محدودیتهای پیش روی سهامداران حقوقی کمتر میبود، عرضه سهام باشگاه راهآهن با استقبال روبهرو میشد.
بوذرجمهری با اشاره به قیمت فروش این سهام گفت: قیمت فروخته شده بیش از حد انتظار بازار بود، اما مالک این باشگاه قیمت آن را مطلوب میدانست.
فرازونشیبهای ورود «زاگرس»
از سوی دیگر بازار فرابورس در حالی که روزگذشته را با ورود اولین باشگاه فوتبال پشتسر گذاشت، فراز و نشیبهایی را در عرضه اولیه پتروشیمی زاگرس شاهد بود.
به گزارش خبرنگار ما، قرار بود روزگذشته ۱۲۰ میلیون سهم معادل ۵ درصد از سهام پتروشیمی زاگرس در بازار دوم فرابوس عرضه شود اما قیمتگذاری یک هزار و ۲۵۰ تومانی هر سهم آن موجب شد تا از ۱۲۰ میلیون سهم قابل عرضه تنها ۵۹ میلیون سهم خریداری شود که این میزان در حدود ۳/۴۹ درصد از کل سهام عرضه شده بود.
به گزارش خبرنگار ما، در ساعت َ11.45روزگذشته قیمتگذاری برای خرید سهام پتروشیمی زاگرس آغاز شد که در ساعت َ11.53 پیغام ناظر بازار فرابورس مبنی بر افزایش سهمیه خرید سهام مزبور به بازار اعلام شد. بنابراین اطلاعیه سهمیه هر کد برای خرید «زاگرس» از 4 هزار به 10 هزار سهم افزایش یافت، اما 5 دقیقه بعد پیغام دیگری در سایت قرار گرفت مبنی بر اینکه هیچ محدودیتی برای هر کد معاملاتی اعم از حقیقی یا حقوقی وجود ندارد.این در حالی است که در پایان ساعت کاری دیروز، سرانجام پیغام ابطال عرضه اولیه سهام پتروشیمی زاگرس اعلام شد.
ناظر بازار فرابورس در رابطه با ابطال عرضه اولیه مزبور گفت: با توجه به ماده ۵۵ دستورالعمل اجرایی معاملات در شرکت فرابورس، در صورتی که سهام شرکتی در عرضه اولیه کمتر از ۵۰ درصد سهم قابل عرضه به فروش برسد، شرکت فرابورس مکلف است چنین عرضهای را باطل اعلام کند.
امیرهامونی در ادامه افزود: با توجه به ماده مزبور و اینکه روزگذشته تنها در حدود 49 درصد از سهام «زاگرس» خریداری شد، فرابورس عرضه اولیه یادشده را ابطال کرد.
هامونی در ادامه خاطرنشان کرد: امروز، بار دیگر ۱۲۰ میلیون سهم «زاگرس» عرضه میشود، تا بدین ترتیب این شرکت فعالیت خود را در بازار دوم فرابورس آغاز کند.
وی در ادامه افزود: سهمیه در نظر گرفته شده برای هر ایستگاه معاملاتی از 180 به حداکثر 200 هزار سهم افزایش یافته است و دیگر محدودیتی برای خرید هر کد سهامداری حقیقی یا حقوقی وجود ندارد.
ابطال در جهت رشد بازار
از سوی دیگر مدیرعامل کارگزاری بانک ملت درباره ابطال معامله پتروشیمی زاگرس گفت: ابطال معامله پتروشیمی زاگرس، سیاست هوشمندانه مسوولان فرابورس در جهت رونق و گسترش بازار بود.
مجید غفارپور در اینباره افزود: تمام عرضههای اولیه در بورس تاثیرگذار هستند به این نحو که اگر با قیمت مناسب معامله شوند به نوعی در روزهای آتی پس از عرضه، برای سهم همچنان خریدار وجود دارد.
وی افزود: در صورت وجود خریدار، قیمت سهم در بازار رشد میکند که این مساله سبب میشود تا سایر سهام بازار تحتتاثیر روند مطلوب این عرضهها قرار گیرد.
غفارپور تصریح کرد: در مقابل اگر این عرضهها با قیمت نامناسب معامله شود و قیمتی بالاتر از حد انتظار داشته باشد پس از چند روز موجب افت قیمت سهام شده و روی سایر سهام بازار اثر میگذارد.
مدیر عامل کارگزاری بانک ملت با بیان اینکه انتظار بازار از قیمت پتروشیمی زاگرس با نسبت قیمت به درآمد حدود 6 مرتبه در حدود 900 تا 1000 تومان بود، خاطرنشان کرد: با وجود این مساله، فروشنده سهم قیمت 1250 تومان را برای این سهم وارد کرد که پیرو آن کمتر از نصف میزان عرضه به فروش رفت.
سهشنبه طلایی
از سوی دیگر فردا دو عرضه اولیه در بازار اول فرابورس و یک گشایش نماد در بازار دوم صورت میگیرد.
به گزارش خبرنگار ما، روز سهشنبه سهام دو شرکت توسعه صنعت ساختمان غدیر خوزستان و آ.س.پ در بازار اول فرابورس عرضه میشود.
براین اساس فردا دومیلیون سهم معادل 10 درصد از سهام شرکت در بازار اول عرضه میشود تا بدین ترتیب معاملات «ثغدیر» در این بازار آغاز شود.همچنین محدودیت خرید هر کارگزاری در این عرضه اولیه 30 هزار سهم در نظر گرفته شده و سهمیه خرید هر معاملهگر بر خط نیز 200 سهم است.
همچنین در این روز ۱۰ درصد از سهام شرکت آ.س.پ نیز در بازار اول فرابورس عرضه خواهد شد.در روز عرضه اولیه مزبور تعداد ۲۰ میلیون سهم «آسپ» وارد بازار میشود که محدودیت خرید هر ایستگاه کاری ۳۵ هزار سهم و معاملهگران برخط نیز ۲۰۰ سهم در نظر گرفته شده است.
کارگزار عرضهکننده سهام دو شرکت یادشده شرکت کارگزاری بانک صادرات است.
گشایش «دی»
همچنین با توجه به پذیرش بانک دی در بازار دوم فرابورس، نماد مزبور فردا در این بازار بازگشایی میشود.
همچنین نماد معاملاتی «دی» در بازار عادی بازگشایی شده و قیمت پایانی سهام، میانگین موزون معاملات روزانه سهام در روز گشایش خواهد بود.
با توجه به برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه و فوقالعاده بانک دی در روز دوشنبه آینده، در پایان اولین روز گشایش، نماد مزبور متوقف خواهد شد.
عرضه صفهای خرید
از سوی دیگر روزگذشته صفهای خرید سهام بانک سرمایه و امتیازات تسهیلات بانک مسکن از بین رفت.
به گزارش خبرنگار ما، روزگذشته با عرضه سهام «سمایه» صف خرید این بانک از بین رفت و هر سهم این شرکت با ۶/۴ درصد افزایش نرخ روبهرو شد.بانک سرمایه در طول هفته گذشته شاهد تشکیل صف خرید برای سهام خود بوده است.
همچنین در این روز نهتنها صف خرید امتیازات تسهیلات بانک مسکن جمعآوری شد بلکه در پایان معاملات صف فروشی برای هرکدام از گواهی یادشده تشکیل شد و بدین ترتیب تمامی آنها با کاهش نرخ به کار خود پایان دادند.
از سوی دیگر ارزش کل معاملات بازار فرابورس در روزگذشته به رقم ۷۳ میلیارد و ۱۴۵ میلیون ریال رسید که این رقم ناشی از معامله بیش از ۹ میلیون و ۹۰۰ هزار سهم در میان دوهزار و ۸۳۱ نفر سهامدار بود.
همچنین بیشترین حجم معاملات این بازار در اختیار بانک سرمایه بود، به طوری که نماد مزبور با جابهجایی 5میلیون سهم خود رقمی معادل 12 میلیارد و 800 میلیون ریال روانه بازار کرد و بدین ترتیب به عنوان پرمعاملهترین و باارزشترین سهم دیروز شناخته شد. همچنین روزگذشته در بازار پایه سهام سرمایهگذاری توسعه شمال و پتروشیمی امیرکبیر به همراه حقتقدم آن داد و ستد شد.
در جزئیات معاملات این بخش از بازار میتوان به خرید و فروش ۶۳۱ هزار سهم «شکبیر» به ارزش یک میلیارد و ۳۲۵ میلیون ریال، ۳۵ هزار و ۵۰۰ سهم «وشمال» به ارزش ۶۸ میلیون ریال و ۹ هزار و ۱۷۷ حق تقدم پتروشیمی امیرکبیر اشاره کرد.
دیروز در بازار ابزارهای نوین مالی نیز 4 گواهی مشارکت نفت، سپرده بانک کشاورزی، اجاره سامان و اجاره ماهان معامله شدند که در این میان اوراق سپرده بانک کشاورزی با جابهجایی 16هزار و 290 برگه به عنوان پرمعاملهترین گواهی شناخته شد.
ارسال نظر