گروه بورس - پس از چهار روز تعطیلی رسمی در کشور (آغاز روز کاری بازارهای کشور در روز گذشته، مقارن با شروع روزهای تعطیل پایان هفته بازارهای خارجی شود) بازار سرمایه کشور را که یکی از علائم دوگانه وضعیت اقتصاد کشور (بهای نفت در بازارهای جهانی و شاخص‌های بورس تهران) محسوب می‌شود روزی نه‌چندان غیرعادی را پشت سر گذاشت.

خبرنگار بازار اوراق بهادار دنیای اقتصاد از تالار حافظ حاکی است: در ساعات ابتدایی کار بازار در حالی که که بازارهای کالا و خدمات کشور هنوز خود را با قیمت‌های بازار جهانی منطبق نکرده بود، بسیاری از سهم‌ها در صف فروش قرار گرفتند.
اما با خروج بازار از تب تعطیلات، به طور کند و آرام معاملات رونق گرفت.
این در حالی است که انتشار گزارش‌های شش ماه شرکت‌ها شدت گرفته است و شرکت‌ها برای آگاهی بازار اقدام به انتشار گزارش‌های جدید خود می‌کنند.
دور جدید توزیع سهام عدالت
همزمان دیروز در مهم‌ترین رخداد بازار سرمایه کشور طی سال‌جاری، اخیر دولت تصمیم گرفت با آغاز دور جدید واگذاری سهام عدالت، ۴۶۰۰میلیون سهم را میان دهک‌های درآمدی پایین جامعه توزیع کند.
کاهش حجم و ارزش معاملات
در همین حال، در پایان مهرماه، گزارش‌های برداشتی از آمار یک‌ماه فعالیت بازار سرمایه در این ماه حکایت از آن دارد که تعداد سهام معامله‌شده در مهرماه بیش از ۸۲۵میلیون سهم به ارزش ۳۹۵۲میلیارد بوده است که در مقایسه با یک‌میلیارد و ۶۹۵میلیون سهم معامله شده در شهریورماه، از لحاظ تعداد ۵۶درصد و از نظر ارزش ۱۸درصد افت داشته است. همچنین تعداد خریداران نیز با کاهش ۲۴درصدی به ۸۶هزار و ۷۳۹نفر رسیده است.
این در حالی بود که شاخص کل بورس در مهرماه سال‌جاری 7/81واحد رشد داشت و به رقم 9هزار و 588واحد رسید. شاخص بازده نقدی قیمت نیز با رشد 3/0درصدی رقم 29هزار و 612واحد را تجربه کرد.
یکی از دلایل کاهش حجم و ارزش معاملات در مهرماه، رکود سنتی حاکم بر بورس در ماه رمضان است که این مورد در سال‌های گذشته نیز اتفاق افتاده است. همچنین انتظار معامله‌گران برای انتشار گزارش‌های عملکرد نیم‌سال شرکت‌های بورسی و تصمیم‌گیری در خصوص خرید، نگهداری یا فروش سهام یکی دیگر از عواملی است که رکود مهر ماه را تشدید کرده است. بحث فعالیت‌های هسته‌ای ایران نیز در این رکود بی‌تاثیر نبوده است.
علل کاهش معاملات
همچنین در مهر ماه امسال عنوان بیشترین سهام معامله شده به بانک پارسیان اختصاص پیدا کرد. شرکتی که معامله عمده آن در طی همین ماه به دستور بانک‌مرکزی باطل شد. درواقع بیش از ۹۱سهم بانک پارسیان (معادل ۸۲/۱درصد) از سهام این شرکت طی این ماه مورد دادوستد سهامداران قرار گرفت و حق‌تقدم بانک اقتصاد نوین و سرمایه‌گذاری معادن و فلزات رتبه‌های بعدی را به خود اختصاص دادند.
به لحاظ ارزش معاملات نیز حق‌تقدم کالسیمین شاهد معامله بیش از 252میلیارد ریال از سهام خود بود و پتروشیمی خارک و تراکتورسازی در جایگاه دوم و سوم قرار گرفتند.
کارشناسان بر این عقیده‌اند که جو روانی حاکی از ابطال معامله تاریخی پارسیان، انتشار خبر استعفای مدیرعامل سازمان بازنشستگی و تشدید کشمکش بر سر برنامه هسته‌ای کشورمان با غرب از دلایل کاهش حجم معاملات است.
4دلیل افت معاملات از نگاه مهر
خبرگزاری مهر نیز در گزارشی اعلام کرد: که حجم مبادلات بورس تهران بیش از ۵۰‌درصد کاهش یافت. با وجود اینکه تعداد ۸۶‌هزار و ۷۳۹نفر در مهر ماه گذشته در بورس تهران سهام خریداری کردند، اما حجم مبادلات بورس تهران در این ماه بیش از ۵۰‌درصد کاهش یافت.
این خبرگزاری نوشت: در مجموع دادوستدهای مهر ماه بورس تهران 825‌میلیون و 753‌هزار و 640 سهم و حق تقدم به ارزش 3‌هزار و 952‌میلیارد و 867‌میلیون و 403‌هزار و 857ریال مبادله شد که این ارقام از جهت حجم مبادلات، کاهش حدود 50‌درصدی را نسبت به شهریور ماه نشان می‌دهد.
بر این اساس تعداد خریداران بورس تهران نیز در ماه گذشته کاهش یافت و از ۱۱۶‌هزار و ۷۲۷ نفر در شهریور ماه، به ۸۶‌هزار و ۷۳۹ نفر در مهر ماه رسید و این در حالی است که بورس تهران در مهر ماه یک روز کاری بیشتر فعالیت داشته است.
به نظر می‌رسد ابطال معامله سهام بانک پارسیان، ریزش معدن انگوران، تغییرات در سازمان مدیریت و ادامه ماجرای پرونده هسته‌ای از جمله مواردی است که موجب افت قابل توجه حجم و ارزش مبادلات در مهر ماه شده است. به گزارش مهر، شاخص کل در پایان دادوستدهای ماه گذشته 88‌واحد رشد کرد و به رقم 9‌هزار و 589‌واحد رسید و شاخص تالار اصلی نیز با 116‌واحد افزایش، رقم 9‌هزار و 425واحد را به خود دید. این در حالی است که شاخص تالار فرعی در مهر ماه کاهش یافت و با 10‌واحد کاهش به رقم 9‌هزار و 446‌واحد رسید.
بر اساس این گزارش، ارزش جاری بازار در پایان مهر ماه به ۳۳۱‌هزار و ۸۵۱میلیارد ریال رسید که نسبت به شهریور ماه افزایش ۴/۰درصدی را نشان می‌دهد و این در حالی است که در ابتدای سال ۸۴ ارزش جاری بازار ۳۲۵‌هزار و ۷۲۷‌میلیارد ریال بوده است.