وضعیت حال و آینده بازار دو درصدی در گفتوگو با تحلیلگران
فوندامنتال یا تکنیکال؛ پیشبینی جواب میدهد؟
یکی از کارشناسان بازار سهام که در یک کارگزاری فعالیت میکند به خبرنگار ما درباره وضعیت بازار میگوید: در مقایسه با هفتههای اخیر، بازار سهام با افزایش حجم معاملات روبهرو است، به طوری که جذابیت سهمها در بازار سهامداران را در صفهای خرید قرار داده است.
گروه بورس- زهرا مجتهد: فعالان بازار سهام از شرایط کنونی قیمتها راضی هستند. این خلاصه گزارش پیش روی شما است.
یکی از کارشناسان بازار سهام که در یک کارگزاری فعالیت میکند به خبرنگار ما درباره وضعیت بازار میگوید: در مقایسه با هفتههای اخیر، بازار سهام با افزایش حجم معاملات روبهرو است، به طوری که جذابیت سهمها در بازار سهامداران را در صفهای خرید قرار داده است. «مرجان ژف» با اشاره به اینکه فضای بازار از دیدگاه سهامداران به دلیل افزایش قیمت برخی سهام مطلوب است، افزود: انتظار میرفت با بازگشایی نمادها، افت شدید شاخص کل را همانند گذشته شاهد باشیم، در حالی که با حضور بازارگردانها، اشتیاق حقیقیها همچنین وجود تقاضا از سوی سهامداران برای خریداری نمادهای بسته از روزهای قبل و حاضر بودن پول یا نقدینگی حاصل از این تقاضا بر سر میز کارگزاران، (در قالب حمایت بالقوه تصمیمسازان بازار) شاخص کل از افت شدید نجات یافت.
زمانی برای پرتفو تکانی
«ژف» با اشاره به اینکه حضور شرکتهای سرمایهگذاری در بازار موجبات حرکت در ارقام پرتفوی آنها را نیز فراهم میسازد، اظهار داشت: اکنون زمان آن است که شرکتهای سرمایهگذاری به شناسایی سهام پرتفوی خود بپردازند و سهامی را که در افزایش قیمت پرتفوی آنها موثر است، به سبد سهام شرکت بیافزایند.
فضا برای خصوصیسازی فراهم است
وی معتقد است که افزایش قیمت سهام و P/E شرکتها زمینهای مناسب را برای خصوصیسازی از سوی دولت مهیا میکند.
چرا که رقم خوردن قیمت سهام برخی صنایع مانند معدنیها در سطح بالا، موجبات افزایش P/E صنعت موردنظر را در بازار به همراه خواهد داشت و از این رو قیمت سهام دولتی نیز در ارقام بالا به فروش خواهند رسید.
بازار حبابی میشود؟
وی در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است تجربه ایجاد حباب در گذشته تکرار شود؟ اضافه کرد: اگر شرکتها از پتانسیل رشد قیمت برخوردار باشند، به حسب این امر و بسته به نوع صنعت میتوان چشمانداز رشد قیمتها را پیشبینی کرد. بر این پایه رشد قیمتها در جریان شکلگیری حباب صورت نخواهد گرفت.
سیاستهای حبابشکن
از سویی یکی دیگر از کارشناسان بازار که نخواست نامش در گزارش ما عنوان شود، در خصوص روند رشد قیمتها به خبرنگار ما گفت: باید میان دوره سیاستگذاری که منجر به حبابی شدن بازار میشود و با دورهای که سیاستگذاری غیرحبابی در بازار اعمال میشود، تفاوت قائل شد.در حال حاضر سیاست غیرحبابی در حال اجرا است و سهامی که پس از یک دوره زمانی کوتاه دچار حباب شده بودند، در عرض یک یا دو سال بهطور کامل از قیمت حبابی خارج شدند.
وی ادامه داد: بنابراین با وجود تسطیح قیمتها در این دوره جدید، باید تعادل در افزایش یا کاهش قیمت نیز کنترل شود. یعنی به همان میزان که پارامترهای کنترلی برای افزایش قیمت در نظر گرفته میشود، این روش کنترل افت قیمتها را نیز پذیرا باشد.
پیشبینیها همه غلط از آب درآمد
وی با اشاره به اینکه پیشبینیهای تکنیکال و فاندامنتالی که در گذشته برای شرایط بازار در سال جاری ارائه شده، غالبا غلط از آب درآمده است، تصریح کرد: این بازار دو درصدی در آینده چشمانداز متفاوتی از امروز نخواهد داشت، چرا که بازار
روز به روز پیچیدهتر میشود.
این کارشناس افزود: اگر سازمان حساستر با بازار برخورد کند، حجم مبنا و دامنه نوسان را تغییر دهد و نسبت به رفتار بازار واکنش سریع نشان دهد یک جریان روان و پویا را در این گستره شاهد خواهیم بود.
تفاوت فضای طبقه اول با سایر طبقات ساختمان بورس
یکی دیگر از کارشناسان فعال بازار در راستای عملکرد سازمان گفت: هسته اصلی بازار سهام باید در سازمان دیده شود، اما از طبقات دوم به بعد ساختمان سازمان بورس اوراق بهادار دیگر از پویایی فضایی که در طبقات همکف و اول وجود دارد، خبری نیست و واقعیات بازار خیلی کمتر لمس میشود.
مهندس شیوری ادامه داد: این تضاد از عدمشناخت کافی افراد سازمان از بازار نشات میگیرد و تفکرات سازمان با واقعیات بازار از واگرایی بسیار شدیدی تبعیت میکند.
وی معتقد است که بازار مکان کسب سود است و فلسفه بازار سهام نیز بر این اصل مبتنی است که البته این کسب سود به سطح انتظارات سرمایهگذاران هم بستگی دارد.
لطمه به بورس
شیوری به توقع کارشناسان از شرکتی که تحت عنوان شرکت بورس وارد جریان پذیرهنویسی و جذب سهامدار میشود، اشاره کرد و گفت: سازمان نباید به عنوان تصمیمگیرنده، خود به بازار لطمه وارد کند. خرید سهمی که مربوط به یک شرکت زیانده است و قرارگیری آن در پرتفوی سهام شرکتهای سرمایهگذاری و سایر، موجب میشود که سرمایهگذاران از سهامی ضربه بخورند که بدنامی برای بورس را هم به دنبال دارد.
وی افزود: سهام این شرکت میتواند خوب باشد به شرط آنکه بدانیم قرار است در این شرکت چه اتفاقی رخ دهد. اگر در شرکت یاد شده نوع فعالیت آن بر مبنای حجم معاملات بازار بنا شود، شرایط بازار کشش مثبت کردن بازده سهام این شرکت را ندارد.
برای «شرکت» تبلیغ منفی نکنید
این کارشناس تلقی کردن لفظ «زیانده» برای سهام بورس در جامعه و میان عموم را چندان خوشایند ندانست و گفت: دیدگاه عموم نسبت به کلیت بورس به تازگی برگشته است. احساس اطمینان به فضای بازار به طور مجرد و آهسته آهسته در میان معاملهگران ایجاد شده است. اگر شرایط و وضعیت درونی و آتی شرکت بورس همچنین اطلاعات مربوط به صورت سود و زیان آن در اختیار جامعه سهامدار قرار نگیرد با یک ضربه مهلک دیگر به بورس کشور روبهرو خواهیم شد. وی همچنین اضافه کرد: زیان این شرکت تنها در صورتی از بین میرود که به کمک روشهایی حجم معاملات بورس را بالا ببریم.
نگرانی عامل بازدارنده حرکت بازار
شیوری با اشاره به این مطلب که نگرانی از سرمایهگذاری در بازار همیشه جریانات بازار سهام را کند کرده است، اظهار داشت: برای کاهش نگرانی از ریسک سرمایهگذاری در بورس باید مدیریت پرتفوی سهام را در بازار تقویت کرد. نوع عملکردها استراتژی مدیریت پرتفوی و انتخاب سهام پرتفوی شرکت سرمایهگذاری عوامل اثربخش بر سهم همان شرکت سرمایهگذاری است. یک پرتفوی کامل که در آن هم سرمایهگذاری کوتاهمدت، هم میانمدت و هم بلندمدت دیده شود، مطلوبیت سبد سهام آن شرکت سرمایهگذاری محسوب میشود.
مدیرانی که سهام صفی میخرند
وی با اشاره به اینکه زمان خرید و فروش و دقت در انتخاب سهم از دیگر ملزومات عملکرد یک مدیر پرتفوی است، گفت: اکنون که شرکتهای سرمایهگذاری و بیمه وارد بازار شدهاند و به خرید سهام موجود در صفهای تشکیلشده از سوی سهامداران اقدام میکنند، باید مراقب باشند که چه سهمی را به سبد سهام خود اضافه میکنند. این در حالی است که در گذشته اکثر مدیران پرتفوی شرکتهای سرمایهگذاری بدون دقت به این مساله، تنها برای جمع کردن بازار به طور دستوری و بدون اعتقاد داشتن به سهم، سهام صفی (انجام معاملات دستوری) را وارد پرتفوی شرکت میکردند و در پایان سال همین سهامی که بدون مطالعه وارد سبد شده بودند، در عملکرد مدیر، پرتفوی را تحتشعاع قرار میداد.
عوامل موثر بر رشد بازار
علیرضا صادقی مصوبههای دولت و شایعه آزادسازی نرخ محصولات پتروشیمی را از عوامل موثر بر رشد معاملات بازار کنونی دانست و گفت: زمانی که یکی از صنعتها سیر صعودی را در پیش میگیرد، باعث تغییر جو بازار میشود، اگر چه ارزندگی قیمت سهام نیز بر روی آوردن سهامداران قدیمی و جدید به بازار مزید بر علت شده است.
این کارشناس شرایط بازار را در سال جاری به سال ۸۲ تشبیه کرد و تصریح کرد: البته بازار امسال از شرایط منطقیتری نسبت به سال ۸۲ برخوردار است. به این دلیل که خیلی از سهمها هنوز به ارزش ذاتی خود حتی در شرایطی که قیمتها در حال رشد هستند، نرسیده است.
رشد در بازار ادامه دارد
صادقی در خصوص تداوم شرایط بازار گفت: بازار به طور قطع در کوتاهمدت مثبت خواهد بود، اما در میانمدت به شرط آنکه نیروهای محیطی و بازار به درستی عمل کنند، رشد در بازار ادامه خواهد داشت. وی افزود: با بازگشایی نمادها در آینده و بزرگتر شدن حجم بازار، مدیریت بازار است که در حفظ پایداری بازار اثرگذار است. در این زمان است که بستر خصوصیسازی در بازار پایهریزی میشود.
کنترل تورم
این کارشناس فعال معتقد است که فضاسازی در بازار برای ایجاد رونق در آن، پولهای سرگردان را که باعث ایجاد تورم میشوند، هدایت میکند.
وی خاطرنشان کرد: این روش به دولت کمک میکند که هم تورم را کنترل کند و هم نظام اقتصادی را از سردرگمی نجات دهد. جذب سرمایهگذاران و جلباعتماد آنها به سمت بورس، نتیجه فضاسازی یاد شده است.
ارسال نظر