دنیای اقتصاد- بازگشایی 21نماد متوقف در بورس، واکنش‌های متفاوتی را از سوی سهامداران جزء در تالار شیشه‌ای حافظ به دنبال داشت بسیاری از آنان آثار باز شدن نماد‌های متوقف را منفی و برخی دیگر اثر بازگشایی نماد‌ها را در تغییر نگرش بازار نسبت به پرونده‌ هسته‌ای مثبت ‌دانستند. شاخص کل بورس اوراق بهادار روز گذشته تحت تاثیر بازگشایی برخی از نمادهای متوقف افت 74 واحدی را تجربه کرد.
حیدر مستخدمین‌حسینی، رییس هیات‌مدیره پیشین بورس اوراق بهادار، با اشاره به اینکه بدون دلیل روشن نباید نماد شرکت‌های بورسی بسته باشد، ادامه داد: در آیین‌نامه این مساله کاملا تبیین‌ شده است، اگر شرکتی اطلاعات ارائه نمی‌دهد سازمان بورس موظف است بر اساس آیین‌نامه شرکت را به عنوان شرکت خاطی به بازار معرفی کند. به گفته وی، در آیین‌نامه مدت زمان باز و بسته شدن نمادها کاملا مشخص است.
همزمان در پی طولانی شدن توقف نماد معاملاتی توسعه معادن روی ایران (کروی) و وجود شبهاتی در تقسیم سود و صورت‌های مالی تلفیقی این شرکت، سازمان بورس اعلام کرد تا زمان مشخص شدن وضعیت سود تلفیقی، کماکان نماد این شرکت را متوقف خواهد کرد.

گزارش لحظه‌به‌لحظه از ۷۴ واحد افت شاخص
بازتاب بازگشایی 21نماد در گفت‌وگو با معامله‌گران تالار شیشه‌ای
گروه بورس- علیرضا باغانی: بازگشایی ۲۱نماد متوقف در بورس، واکنش‌های متفاوتی را از سوی سهامداران جزء در تالار شیشه‌ای حافظ به دنبال داشت.
به نوشته خبرنگار بازار گروه بورس، بسیاری از آنان آثار باز شدن نماد‌های متوقف را منفی و برخی دیگر اثر بازگشایی نماد‌ها را در تغییر نگرش بازار نسبت به پرونده‌ هسته‌ای مثبت ‌دانستند.

همه به تابلو‌ها زل زدند
سیدامیر هدایی در گفت‌وگو با خبرنگار ما گفت: به رغم اینکه بازگشایی نماد‌ها موجب افت شاخص شد، اما باعث شد که فضای عمومی بازار تغییر کند. به گفته وی، در چند روز گذشته بورس‌بازان حرفه‌ای از سرانجام پرونده‌ هسته‌ای سخن می‌گفتند، ولی بازگشایی نماد‌ها موجب شد که همگان در تالار به تابلو خیره شوند.
وی پیش‌بینی کرد: با بازگشایی نماد‌ها، سهامداران، کمتر نسبت به آینده پرونده‌‌ هسته‌ای نگران باشند و قیمت در گروه‌های مختلف افزایش و همچنین شاخص روند صعودی به خود گیرد. وی گفت: بهتر است سازمان هرچه سریع‌تر سایر نماد‌های متوقف را هم باز کند، تا بازار متعادل شود.
نماد‌های بالا باز شد
یکی دیگر از سهامداران اصلاح قیمت برخی از نماد‌های بازگشایی شده را به دلیل تاثیر اصلاح قیمت سایپا دانست و گفت: برخی از سهم‌ها در زمان بازگشایی در قیمت واقعی خود نبودند، به همین خاطر هم شاخص به سرعت سقوط کرد.
وی گفت: مثبت بودن شاخص در ساعات اولیه معاملات بسیار غیرمنطقی بود و حتی تصور می‌شد که قیمت‌ها دستکاری شده است و اگر شاخص در پایان معاملات مثبت بود، به طور قطع بورس یک روز غیرواقعی را پشت‌سر می‌گذاشت.
عبور نقدینگی از معادنی‌ها
«آرش رستگار»، دیگر سهامدار قدیمی بازار نیز درباره بازگشایی نماد‌های متوقف گفت: با توقف معاملات در گروه معادن، رقمی بالغ‌بر 6میلیارد تومان سرمایه در بورس سرگردان معلق مانده، اما بازگشایی نماد‌ها موجب شد که این سرمایه به سهم‌های جدید تزریق شود، به عنوان مثال در گروه معادن نماد‌های باما،‌ «فسرب» و «فرآور» متوقف شده‌اند.
ولی باز شدن نماد فرومولیبدن موجب می‌شود که نقدینگی گروه معادن به سمت این سهم هدایت شود.
این معامله‌گر بازار سهام، در تحلیلی نسبت به روند معاملات در روزهای آینده گفت: با بازگشایی نمادهای مهمی همچون دیگر نمادهای ارزنده، انتظار می‌رود که بازار رفتارهای متعادل‌تری از خود نشان دهد و سهامداران بتوانند در یک بازار واقعی به دادوستد سهام بپردازند.
رستگار توصیه کرد: بهتر است زمانی که بازار به صورت غیرمنطقی مثبت می‌شود، سهامداران اقدام به خرید نکنند، نمونه آن هم مثبت بودن بازار دقایقی بعد از بازگشایی نمادها بود که بعد از آن پس از اینکه عده زیادی دست به خرید زدند، بازار به یک‌باره منفی شد.
حقیقی‌ها جاماندند
مهدی‌زاده دیگر معامله‌گر بورس تهران هم درباره بازگشایی نمادها گفت: با توجه به خالی شدن تابلوی بورس از نماد شرکت‌های معدنی، در روزهای گذشته رغبت معاملات کمتر از هفته‌‌گذشته بود، اما بازگشایی نمادها موجب شدکه نقدینگی ناشی از عدم معاملات در گروه روی به سمت نمادهای تازه بازگشایی شده، سرازیر شود که البته این موضوع، رشد قیمت دیگر نمادهای بازگشایی شده در روزهای آینده را درپی خواهد داشت.
وی گفت: اگر سازمان بورس تا پایان شهریور مابقی نمادهای متوقف را باز کند، بازار شرایط اعتدال به خود گرفته‌ و در این شرایط بهتر می‌توان یک تصمیم منطقی گرفت.
وی افزود: متاسفانه با بازگشایی نمادها برخی از سهام شرکت‌ها در ابتدا بالاتر از ارزش ذاتی معامله شد که ناشی از سفته‌بازی برخی حقوقی‌ها بود.
وی یکی از ایرادهای بازگشایی نمادها را در روز گذشته مثبت بودن قیمت‌ها دانست و گفت: حتی برخی از نمادها آن طور که انتظار می‌رفت، منفی نبود و این موجب گمراهی برخی سهامداران شد.
در همین حال حیدر مستخدمین‌حسینی، رییس هیات‌مدیره پیشین بورس اوراق بهادار، در گفت‌وگو با ایسنا، درباره بسته‌بودن نماد شرکت‌های بورسی و اینکه آیین‌نامه‌ای در سال گذشته از سوی شورای بورس پیشین تصویب شده بود، گفت: آیین‌نامه باز و بسته شدن نمادها در هیات‌مدیره پیشین تصویب و سپس در شورای بورس به تصویب رسید که این آیین‌نامه برای ارائه ‌نظرات از سوی کارشناسان منتشر شد، اما با توجه به تغییر و تحولات به وجود آمده در بورس آیین‌نامه اجرایی نشد.
او در ادامه تاکید کرد: انتظار داشتیم در شرایطی که قانون جدید تکالیف بسیار روشن‌تری را برای اطلاع رسانی در قبال مردم به عهده دارد، هرچه سریع‌تر آیین‌نامه مصوب اجرایی شده و مباحث مطرح شده در مورد بسته بودن نماد شرکت‌ها پایان داده شود.
حسینی با اشاره به اینکه بدون دلیل روشن نباید نماد شرکت‌های بورسی بسته باشد، ادامه داد: در آیین‌نامه این مساله کاملا تبیین‌ شده است، اگر شرکتی اطلاعات ارائه نمی‌دهد سازمان بورس موظف است بر اساس آیین‌نامه شرکت را به عنوان شرکت خاطی به بازار معرفی کند. همچنین قانون جدید هم تنبیهاتی را در این قالب متصور شده است.
به گفته وی، در آیین‌نامه مدت زمان باز و بسته شدن نمادها کاملا مشخص است و نماد در یک مقطع زمانی بیشتر نمی‌تواند باز شود، در غیر این صورت مسوولان بورس باید پاسخگو باشند.
رییس هیات‌مدیره پیشین بورس، درباره آیین‌نامه باز و بسته شدن نمادها و اینکه با توجه به تغییر و تحولات به وجود آمده مقرر شد که پس از تصویب قانون جدید این آیین‌نامه اجرایی شود عنوان کرد: وجود این آیین‌نامه ۱۰۰‌درصد ضروری است. نقدشوندگی بازار سرمایه و تمام قوانین و مقررات، به گونه‌ای باید تدوین شود که نقدشوندگی را افزایش دهد، هر‌چه این ضریب کاهش پیدا کند، اعتماد به بازار نیز کاهش پیدا خواهد کرد، بنابراین تمام جهت‌گیری‌ها به عنوان یک محور اصلی در حوزه بازار سرمایه در جهت روان شدن نقدینگی سوق پیدا می‌کند.
وی با اشاره به اینکه در بازار سرمایه نباید آیین‌نامه، دستورالعمل‌ها و دستوراتی داده شود که نقدشوندگی را تحت‌تاثیر قرار دهد، خاطرنشان کرد: همان طور که در بازار پول نقدشوندگی حاکم است، در بازار سرمایه باید تمامی‌ دستورالعمل‌ها توسط مقام‌های ناظر به گونه‌ای باشد که نقدشوندگی را محدود نکند، بر‌همین اساس هیات‌مدیره پیشین در مرحله‌ای که بورس مرحله پرش خود را طی می‌کرد، این آیین‌نامه را مورد تاکید قرار داد.
حسینی در مورد پاسخگو بودن رییس شورای بورس نسبت به بسته بودن نماد شرکت‌ها توضیح داد: قطعا مسوولیت نهایی با شورای بورس است. به محض اینکه نماد شرکتی باز یا بسته می‌شود باید با کوچک‌ترین تغییر به بازار اطلاع داده شود، در غیر این صورت سازمان باید علت را کتبا به بازار اطلاع دهد.
رییس هیات‌مدیره پیشین بورس اوراق بهادار ادامه داد: اگر مدیران اطلاعات کافی در اختیار بازار قرار نمی‌دهند، سازمان بورس براساس قانون این اجازه را دارد که مدیران متخلف را به بازار معرفی کند.
به گفته وی، بازار سرمایه باید به سمت بازار حرفه‌ای حرکت کند که ادبیات خاص خودش را دارد. همه باید با اطلاع‌ کافی وارد این حوزه شوند، اگر مبنای اصل ۴۴ را در نظر بگیریم که سهام‌های جدیدی در این حوزه وارد می‌شوند، باید منافع آنها در نظر گرفته شود که یکی از منافع قابلیت نقدشوندگی صحیح سهام خریداری شده است.