بورس تهران در آستانه شکل‌گیری یک بلوک صنعتی جدید به نام صنعت فولاد قرار دارد.

بدون شک ورود چهار شرکت فولادی به بازار، آثار فزاینده‌ای بر ارزش و حجم معاملات خواهد داشت.

چه از آن جهت که بورس تهران را از فضای رکودزده خارج کرده و باعث جذب سهامداران جدیدی خواهد شد و چه از آن سو که رتبه‌بندی شرکت‌ها را از نظر داشتن ارزش بازار تغییر خواهد داد.

مساله‌ای که اینجا پراهمیت است، اینکه بورس تهران اولین نقش و کارایی خود را در زمینه دور جدید خصوصی‌سازی (منظور بند «ج» اصل ۴۴) ایفا خواهد کرد.

ورود این شرکت‌ها از چند جنبه دیگر نیز اهمیت دارد. از یک سو با توجه به افزایش تقاضای جهانی برای این محصول به دلیل رشد فزاینده اقتصادی چین و هند و بروز حوادث طبیعی مانند سونامی و همچنین نیاز به بازسازی در کشورهایی مانند عراق، انتظار می‌رود که قیمت جهانی فولاد روند رو‌به رشدی را پیش رو داشته باشد، که می‌تواند سود شرکت‌های تولیدکننده را افزایش دهد. از سوی دیگر شرکت‌های مزبور به دلیل بالا بودن سرمایه ثبت شده، دارای ارزش بازار زیادی هستند که در کنار استقبال سهامداران از شرکت‌‌های تازه‌وارد طی سال‌های گذشته، می‌تواند شاخص‌های بورس را با افزایش رو‌به‌رو کنند و به صنعت پیشرو در بورس تهران تبدیل شود.پیشتازی این بلوک در میان‌مدت، به عنوان صنعتی که قیمت‌های آن بر اثر تحولات بازارهای جهان در نوسان است، می‌تواند سایر گروه‌ها را به چالش بکشد.

هنوز اطلاعات دقیقی در خصوص میزان عرضه سهام این شرکت‌ها در بورس منتشر نشده است، اما به میزانی که سهام شناور آزاد این شرکت‌ها افزایش یابد، در مشارکت عمومی سهامداران و رونق‌ بورس تهران موثر است. گروه بورس- رییس سازمان بورس می‌گوید: چهار شرکت تولید کننده فولاد برای پذیرش در بورس دیگر مشکل ندارند.

رییس سازمان بورس اوراق بهادار، با اعلام مطلب فوق اضافه کرد:‌ با بررسی پیش‌زمینه‌های راه‌اندازی تابلوی چهارم بورس در شهریورماه، این تابلو از مهرماه راه‌اندازی خواهد شد.

علی صالح آبادی در گفت‌و‌گو با مهر، افزود: نماد شرکت‌هایی که حجم معاملات آنها در بازار قابل توجه بود، بازگشایی شده و به ویژه نماد شرکت‌های مهم که بعد از برگزاری مجامع باز شده است.

وی در مورد شرکت‌هایی که نماد آنها بسته است، گفت: بسیاری از این شرکت‌ها نماد آنها در سال‌های گذشته بسته شده و عموما نیز مشکلات خاص خود را دارند، مثلا بخشی از این شرکت‌ها زیان‌ده بوده و مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت هستند که این شرکت‌ها شرایط بورس را ندارند، زیرا که بورس جای شرکت‌های زیان‌ده نیست و در تمام دنیا نیز شرکت‌های زیان‌ده از بورس حذف می‌شوند.

صالح آبادی ادامه داد :با مصوبه شورای بورس در سال جدید قرار شد شرکت‌های بورسی را مورد بازنگری قرار دهیم و با توجه به مصوبه تشکیل تابلوی چهارم، تصمیم گرفته شد شرکت‌های زیان‌ده و شرکت‌هایی که شرایط بورس را ندارند، مثلا اطلاعات نمی‌دهند یا دیگر شرایط حضور در بورس را ندارند، را به تابلوی چهارم منتقل کنیم که این شرکت‌ها، بیش از۱۰۰ شرکت هستند.

رییس سازمان بورس، گفت: بر اساس مصوبه شورای بورس این شرکت‌ها دو ماه فرصت دارند، تکلیف خود را با بورس مشخص کنند، در صورتی که در این دو ماه بتوانند خود را با شرایط سازمان تطبیق دهند، در تابلوی فرعی بورس می‌مانند در غیر این صورت به تابلوی چهارم باید بروند.وی ادامه داد: این شرکت‌ها تا پایان سال ۸۵ در تابلوی چهارم می‌مانند و اگر در این مدت شرایط تابلوی فرعی را احراز کردند، به این تابلو منتقل شده و در غیر این صورت از بورس حذف می‌شوند.

صالح آبادی ادامه داد: ما از تاریخ ۳۱ خرداد با این شرکت‌ها مکاتبه کرده‌ایم که این شرکت‌ها باید تا اول شهریور وضعیت خود را روشن کنند و بعد از این مدت سازمان بورس ظرف مدت ۱۵روز تا یک ماه با این شرکت‌ها جلساتی را برگزار کرده تا تکلیف آنها روشن شود.

صالح آبادی در مورد تابلوی چهارم، گفت: تابلوی چهارم دستورالعمل و جزییات خاص خود را دارد که باید تصویب شود که البته در این مورد از بازار هم نظرخواهی خواهیم کرد. همه این کارها را قصد داریم در شهریور ماه انجام دهیم تا در مهر ماه تابلوی چهارم را راه‌اندازی کنیم.

رییس سازمان بورس در مورد پذیرش شرکت‌های جدید، گفت: برای پذیرش شرکت‌های جدید آمادگی داریم و در این مورد مشکلی وجود ندارد یک سری شرکت‌ها هستند که قبلا پذیرش شدند که مایلیم روی تابلوی بورس بیایند مثل سرمایه‌گذاری امید، پلی نار، مپنا، شرکت گسترش ایران خودرو و سازمان گسترش که البته این شرکت جز ابلاغیه اصل ۴۴ است. در این مورد هم ما آمادگی داریم و خود این شرکت‌ها نیز در حال آماده شدن برای حضور در تابلوی بورس هستند. البته در برخی از این شرکت‌ها سهامداران عمده برای چگونگی عرضه توافق ندارند.

صالح آبادی در پایان گفت: یک سری شرکت‌ها به صورت مشروط در بورس پذیرفته شده بودند مثل فولاد خوزستان، فولاد آذربایجان ،فولاد مبارکه و ذوب آهن اصفهان که چون مشمول موضوع صدر اصل ۴۴ بودند، بلاتکلیف بودند که با ابلاغیه مقام معظم رهبری این مشکل حل شد و ما با آنها نیز مکاتبه کردیم تا برای پذیرش در بورس آماده شوند.