بورس‌ها برای چه راه‌اندازی می‌شود؟

گروه بورس‌ـ یک تمایل و اشتیاق درونی در دستگاه‌های دولتی برای تغییر نظام قیمت‌گذاری در کشور به چشم می‌خورد و آن گرایش به راه‌اندازی بورس‌های جدید است. به گزارش خبرنگار ما، در حالی سیاست‌های درونی دولت بر کاهش یا تثبیت قیمت خدمات و کالاهای دولتی تاکید دارد تا نرخ تورم از سطح کنونی افزایش نیابد، تصمیم‌های محسوسی از درون دستگاه‌های دولت درباره راه‌اندازی بورس‌های کالا و خدمات به چشم می‌خورد.

در شرایطی سیاست دولت بر کنترل شدید قیمت‌ها تاکید دارد و به دستگاه‌ها و شرکت‌های مباشر، اجازه نمی‌دهد قیمت محصولات‌شان را افزایش دهد، زمزمه‌هایی از درون دولت برای راه‌اندازی بورس و تعیین قیمت براساس مکانیزم عرضه و تقاضا شنیده می‌شود.

ایده راه‌اندازی بورس برق، بورس مسکن، بورس نفت آخرین نمونه‌ها از این دست است.

اما یک سوال اساسی وجود دارد، در شرایطی که دولت تصمیم گرفت بخشی از تیرآهن ذوب‌آهن را به سیستم حواله‌ای بازگرداند و از سوی دیگر سیاست مهار و تثبیت قیمت‌ها را به شدت دنبال می‌کند، راه‌اندازی بورس‌ها چه معنا و فرجامی دارد؟

بدنه کارشناسی دولت به این نتیجه رسیده است که باید سیستم قیمت‌گذاری غیریارانه‌ای و غیرتخصصی بازگشت.

متاسفانه قیمت‌های بالای نفت و افزایش درآمدهای نفتی این فرصت را از دولت ربوده است که به کشف قیمت‌های واقعی خدمات و محصولات خود توجه کند.

بر فرض اینکه بورس‌ها راه‌اندازی شود، اما اگر تحت سیاست‌های جاری اقتصادی کنترل و مدیریت شود، بخش خصوصی چه انگیزه‌ای برای ورود به این بازارهای نوظهور دارد.

شاید این ایده که بورس‌های کالایی فلزات و کشاورزی باید ادغام شوند، از نظر تعدیل‌گراها و کارشناسانی که در پی کاهش هزینه‌ها هستند، منطقی جلوه کند.

اما استدلال کاهش تالارهای منطقه و ادغام به دلیل تعدیل هزینه‌ها، یک‌سوی قضیه و یک روی سکه است. روی دیگر این است که اگر تمام کالاهای کشاورزی وارد بورس کشاورزی می‌شد، و دولت در پی قدرت گرفتن بورس فلزات بود، آیا استدلال ادغام بازارهای کالایی منطقی جلوه می‌کرد؟

به نظر می‌رسد قبل از ایده راه‌اندازی بورس، ابتدا باید سیاست‌های قیمت‌گذاری اصلاح شود.