یادداشت روز
در جستوجوی پارکینگ مناسب
در دنیای سرمایهگذاری عبارتی بسیار قابل تامل وجود دارد که همه سرمایهگذاران باید همواره بدان توجه داشته باشند.
محمد خانزاده*
در دنیای سرمایهگذاری عبارتی بسیار قابل تامل وجود دارد که همه سرمایهگذاران باید همواره بدان توجه داشته باشند. «موفقیت شما در امر سرمایهگذاری بستگی به این دارد که استراتژیهای سرمایهگذاری شما با ویژگیهای شخصیتی شما منطبق باشد.» اگر چه همه سرمایهگذاران به دنبال کسب بازدهیهای مناسب از سرمایهگذاریهایشان هستند، اما آنها برخوردار از نیازها، دیدگاهها، سوابق ذهنی و ویژگیهای شخصیتی مخصوص به خود هستند. فعالان بازارهای مالی هر جامعه، در طول زمان و با کشف روحیات مختلف سرمایهگذاریشان همراه با درک نیازهای اقتصادی جامعه، اقدام به شیوههای مختلف سرمایهگذاری کردهاند تا به همه سلایق و نیازهای سرمایهگذاران موجود در جامعهای که در آن زندگی میکنند، در حد امکان پاسخ دهند.
به نظر میرسد با برنامههایی که دولت محترم برای کاهش نرخ سود سپردههای بانکی با هدف یک رقمی کردن آنها تدارک دیده است، به مرور زمان شاهد حرکت ماشینهایی پر از پول در سطح کشور خواهیم بود، ماشینهایی که پیشتر در پارکینگ بانکها، پارک کرده بودند، ولی دیگر ماندن در آنجا را صلاح نمیبینند.
این ماشینها به کدام سو حرکت خواهند کرد؟ اگر آنها در مسیر درست هدایت نشوند، کدام خیابانها را با ترافیک مواجه خواهند ساخت و آلودگی ناشی از آنها که همان تورم با شد، باز چه کسانی را خفه خواهد کرد؟ چگونه میتوان این ماشینها را از خیابانها جمع کرد؟ اگر بپذیریم که بهصورت دستوری نمیتوان آنها را برای بلندمدت در پارکینگهایی که مورد دلخواهشان نیستند، متوقف کرد، پس باید به دنبال راهچاره بود. چاره کار در ایجاد پارکینگهایی مناسب است. در یک تقسیمبندی کلی ما دو نوع بازار داریم. بازارهای مالی و بازارهای غیر مالی یا بازار کالاهای فیزیکی. هدایت این ماشینها به سمت بازارهای فیزیکی باعث بهوجود آمدن تورم خواهد شد، پس چاره کار در بازارهای مالی است.اما بازارهای مالی که میتوانند تنها راه چاره جلوگیری از آلودگی این ماشینها باشند، بیشتر از دو تقسیمبندی ندارند، بازار پول و بازار سرمایه. بازار پول که خود مسبب کار است، پس میماند بازار سرمایه. اما بازار سرمایه برای ایفای نقش تاریخی خود باید مجهزتر از این که هست بشود و ویژگیهای یک پارکنیگ خوب سرمایه را در خود ایجاد کند.
به نظر میرسد که ما به عنوان فعالان بازار سرمایه جذابیتهای لازم را برای جذب این ماشینهای پر از پول بهوجود نیاوردهایم، چرا که بازار سرمایه فعلی از تنوع لازم برای جذب گروههای مختلف سرمایهگذاران با ویژگیهای شخصیتی متفاوت، برخوردار نیست. مردم کشور ما روحیات خاص خودشان را دارند و ابزارهای مالی خاص خودشان را میطلبند. اما عمده تمرکز فعالان بازار مخصوصا سه گروه عمده آنها یعنی کارگزاران، بانکها و شرکتهای سرمایهگذاری. با تمام پتانسیلهای خوبی که دارند تنها به عملیات خرید و فروش سهام شرکتها میباشد و از سایر ابزارهای مالی خبری نیست.ضروری است با ایجاد ابزارهای مناسب سرمایهگذاری، جذابیتهای لازم را برای کشیدن این ماشینها به سوی بازار سرمایه ایجاد کرد. ترکیب علمی و جوان سازمان بورس از پتانسیل بالایی برای ایجاد این جذابیت برخوردار است، اما همه ما به عنوان فعالان بازار بایستی مشارکت کنیم. از کم عمق بودن بازار سرمایه کشورمان بسیار گفتهایم اما خودمان اگرچه کم عمق نیستیم ولی شاید کم کاری بسیار کردهایم.
*ناظر بورس تبریز
ارسال نظر