کارنامه ثلث اول بازار

گروه بورس - یک سوم از عمر بورس در سال ۸۵ رفت. هم‌اکنون بازده سرمایه‌گذاری فقط ۶/۳درصد است. پیش‌بینی می‌شود بازدهی بورس در بهترین حالت در سطح صفر باشد، مگر این که شرکت جدید ارزنده وارد بورس شود یا سهامداران از دامنه نوسان قیمت‌ها سود ببرند.

امیدواریم این پیش‌بینی محقق نشود، اما شاخص قیمت و شاخص بازده نقدی نشان می‌دهد که بازده سرمایه‌گذاری در بورس تهران در خوش‌بینانه‌ترین حالت، صفر درصد خواهد بود.

بورس اوراق بهادار در حالی ۸۹ روز از معاملات خود در سال جاری را سپری کرده است که شاخص بازده نقدی و قیمت که ترکیبی از تغییرات قیمت(بازده قیمت) و سود تقسیمی (بازده نقدی) شرکت‌ها است، رقم ۲۷هزار و ۸۳۳ واحد را تجربه می‌کند.

این در حالی است که با احتساب ۲۴۵ روز کاری در هر سال، بورس بیش از یک سوم حرکت خود در سال جاری را انجام داده است و نزدیک به ۲۶۰ شرکت مجمع سالانه خود را برگزار کرده‌اند.

به بیان دیگر پس از گذشت یک سوم روزهای کاری بورس، دو سوم شرکت‌ها مجمع خود را برگزار و نسبت به تقسیم سود اقدام کرده‌اند و شاخص بازده نقدی قیمت تنها ۶/۳درصد افزایش یافته است.

در این میان سهم سود تقسیمی (شاخص نقدی) در این رشد ۶/۷درصد و سهم تغییرات قیمت سهام شرکت‌ها، (شاخص قیمت) چهار درصد کاهش بوده است.

در واقع اگر روند کنونی تغییرات قیمت سهام در روزهای باقیمانده نیز تداوم پیدا کند، می‌توان انتظار داشت در حدود ۸درصد از میزان شاخص بازده نقدی کاسته شود و سود تقسیمی سایر شرکت‌هایی که مجامع آنها تا پایان سال برگزار خواهد شد، نمی‌تواند مانع از بازدهی منفی بورس در سال جاری شود.

علت تاثیر پایین شاخص بازده نقدی در روزهای باقیمانده سال جاری این است که مجامع اکثر شرکت‌هایی که تاثیر زیادی در شاخص بازده نقدی و قیمت دارند تا پایان تیر ماه برگزار شده است و سایر شرکت‌ها نمی‌توانند رشد چشمگیری در شاخص بازده نقدی و قیمت ایجاد کنند.

از طرفی بورس اوراق بهادار در سال جاری به اذعان اکثر کارشناسان یکی از بهترین دوران‌های خود را طی دو سال گذشته طی کرده است و پیش‌بینی فوق می‌تواند تا حدودی خوش‌بینانه باشد.

برخی از عوامل بنیادی رونق بورس در سال جاری را می‌توان از بین رفتن تنش دائمی در پرونده هسته‌ای ایران، کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی و ارزندگی قیمت سهام اکثر شرکت‌ها در کنار فصل برگزاری مجامع و ورود شرکت‌های جدید به بورس عنوان کرد.