گروه بورس- مدیر توسعه فرهنگ سرمایه گذاری شرکت بورس با بیان بررسی حاکمیت شرکتی در ایران گفت:نتیجه این بررسی‌ها،دستورالعمل حاکمیت شرکتی را رقم زده و پیش‌بینی می‌شود در سال جاری مراحل تصویب و ابلاغ آن صورت بگیرد و به صورت یک الزام برای شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار به اجرا درآید. به گزارش روابط عمومی بورس تهران، سید‌محمد ‌هاشمی‌نژاد، با اشاره به این‌که اهمیت نقش حاکمیت شرکتی در توسعه اقتصادی و فعالیت اقتصادی است، ادامه داد: نگاهی به تاریخچه کشورهای موفقی که وارد این حوزه شده‌اند، نشان می‌دهد نتایج قابل قبولی از جمله شفافیت و پاسخگویی هیات‌مدیره، تصمیم‌گیری مستقل هیات‌مدیره، بررسی حقوق ذی‌نفعان، حقوق سهامداران خرد و... را در بر داشته است.

معاون اجرایی نخستین همایش ملی حاکمیت شرکتی همچنین در خصوص برنامه‌های دو روز برگزاری همایش گفت: در روز اول همایش سه حوزه قانون‌گذاری، اجرایی و دانشگاهی مدنظر است که به این ترتیب افراد علمی، قانون‌گذار و دولتی به ایراد سخنرانی خواهند پرداخت.

وی ادامه داد: در روز دوم نیز پنل‌هایی با رویکرد کاربردی با حضور اکثر دانشگاه‌ها در دستور کار قرار گرفته است. در این کارگاه‌ها داوران همایش با نگاه کاربردی به بررسی بیش از ۲۵۰ مقاله‌ای که به دبیرخانه همایش ارسال شده خواهند پرداخت.

حاکمیت شرکتی اعتماد سهامداران را افزایش می‌دهد

در همین حال یک استاد دانشگاه علامه گفت: حاکمیت شرکتی مربوط به اداره شرکت نیست بلکه مربوط به هدایت و کنترل و نظارت مدیران اجرایی است که در رابطه با ذی‌نفعان و اجتماع انجام می‌شود و اعتماد سهامداران را افزایش می‌دهد.

یحیی حساس یگانه، با اشاره به تاریخچه برقراری حاکمیت شرکتی گفت: طرح اولیه برقراری حاکمیت شرکتی مربوط به هیات مدیره شرکت جنرال موتور (GM) در آمریکا است که در سال ۹۱ میلادی دستورالعملی برای آن نوشته شد و به تدریج این موضوع آنقدر اهمیت پیدا کرد که بعد از فروپاشی شرکت‌های بزرگ در دنیا به کارگیری و اهمیت حاکمیت شرکتی بیش از پیش نمود پیدا کرد.

هم اکنون نیز شبکه‌های جهانی چون بانک مرکزی، شبکه جهانی حاکمیت شرکتی و سازمان همکاری‌های توسعه اقتصادی درخصوص این موضوع فعالیت‌هایی انجام می‌دهند و همواره مقالات متعددی در راستای این موضوع نوشته می‌شود.

این استاد دانشگاه به بکارگیری حاکمیت شرکتی در ایران اشاره کرد: در آذرماه سال ۸۳، برای اولین بار برقراری حاکمیت شرکتی در ایران اهمیت پیدا کرد و تا کنون نیز مقالات بسیاری در این زمینه نوشته شده است. این عضو کمیته علمی نخستین همایش ملی حاکمیت شرکتی افزود: اکنون در همه کشورها از آمریکا و انگلیس تا کشورهای همسایه چون پاکستان و ترکیه، برقراری و اجرای حاکمیت شرکتی، از موضوعات اساسی در مباحث مالی است.

وی با بیان تعریفی از حاکمیت شرکتی گفت: در حاکمیت شرکتی باید درنظر داشت که منافع مالکان شرکت چگونه تامین می‌شود و منافع سهامداران خرد از کجا تامین می‌شود. در واقع حاکمیت شرکتی مشخص می‌کند شرکت در جهت منافع چه کسانی حرکت می‌کند.

حساس یگانه اظهار کرد: در دنیا موسسات رتبه‌بندی وجود دارند که برای سنجش حاکمیت شرکتی معیارهای مشخصی دارند. رتبه بندی شرکت‌ها از این حیث می‌تواند به سهامداران اعتماد و اطمینان لازم را بدهد.

استاد دانشگاه علامه ادامه داد: حاکمیت شرکتی مربوط به اداره شرکت نیست بلکه مربوط به هدایت و کنترل و نظارت مدیران اجرایی است که در رابطه با ذی‌نفعان و اجتماع انجام می‌شود.

این استاد حسابداری گفت: اهداف کلی حاکمیت شرکتی را می‌توان در چهار هدف کلیدی خلاصه کرد؛ اولین هدف پاسخگویی است که یکی از با اهمیت ترین مسائل شرکت‌هاست که منافع مالی مردم دستشان است و الزام پاسخگویی به سهامداران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وی در بیان دومین هدف گفت: شفافیت شرکتی در حاکمیت شرکتی بسیار حائز اهمیت است. شرکت هرچه شفاف‌تر باشد، هدف حاکمیت شرکتی بیشتر برآورده می‌شود.اگر شرکت در اتاق بخار گرفته باشد، سهامداران اعتماد خود را از دست می‌دهند.

رعایت انصاف سومین هدف کلیدی حاکمیت شرکتی است که حساس یگانه به آن اشاره کرد و چهارمین هدف را به‌این صورت بیان کرد: رعایت حقوق تمام ذی‌نفعان از جمله مواردی است که حاکمیت شرکتی به آن توجه می‌کند.

چراکه در حاکمیت شرکتی،هدف کلی را کسانی تعریف می‌کنند که به مسوولیت اجتماعی شرکت‌ها نگاه می‌کنند در واقع می‌گویند نسل‌های آینده، محیط زیست و... در منافع شرکت‌ها حق دارند. بنابراین باید درنظر داشت که شرکت‌ها در وضعیت فعلی در دنیا فقط پاسخگوی این نیستند که سود چقدر است بلکه باید به اهداف اجتماعی توجه کنند و درخصوص آن پاسخگو باشند.

نخستین همایش ملی حاکمیت شرکتی در راستای تحقق سند چشم انداز، روزهای یازدهم و دوازدهم اردیبهشت ماه با همکاری شرکت بورس اوراق بهادار تهران و دانشگاه الزهرا برگزار می‌شود.