تحلیل بازار
تحلیلی بر بازار فولاد در منطقه خلیجفارس
گروه بورس فلزات - رضا زائرحیدری: طی یک هفته گذشته بهای میلگرد در بازار دبی ۵ دلار در هر تن کاهش یافت. به دلیل مصرف بیش از ۳میلیون تن میلگرد وارداتی در سال، کشور کوچک امارات نقش مهمی در بازار فولاد در منطقه خلیجفارس ایفا میکند و حجم عمده نیاز این کشور در حال حاضر از سوی صادرکنندگان ترک تامین میشود. از سوی دیگر بین ۵۰ تا ۶۰درصد صادرات میلگرد از ترکیه به بنادر شیخنشین دبی وارد میشود و ارز بهدست آمده از این بازار مهم برای صنایع فولاد ترکیه که به واردات آهن قراضه از خارج وابستهاند، حیاتی است. بر اساس گزارشهای دریافتی طی این هفته صادرکنندگان ترک میلگرد خود را به بهای بین ۴۷۰ تا ۴۹۰ دلار در هر تن تحویل در بنادر مدیترانه به خریداران اماراتی فروختهاند که حدود ۵ دلار پایینتر از هفته قبل و ۲۰ دلار کمتر از ماه قبل است.
اروپا و آمریکا بهتدریج خود را برای تعطیلات کریسمس آماده میسازند و خریداران فولاد در این مناطق در شرایط فعلی علاقهای به افزایش حجم انبارهای خود ندارند. شاید به جز کاهش فصلی تقاضا، این عامل مهمترین دلیل کاهش بهای میلگرد در بازارهای مختلف باشد. بهای شمش در بازار داخلی ترکیه نیز تحت تاثیر محصول نهایی کاهش یافته است. طی این هفته شمش تحویل در در کارخانه به بهای بین ۴۳۰ تا ۴۳۵ دلار در هر تن معامله شد که حدود ۵ دلار کمتر از هفته گذشته است.
بازار فولادهای چینی در این منطقه تحت تاثیر شایعه قطع حمایت دولت از فولادهای صادراتی این کشور قرار گرفته است. طی یکسال اخیر دولت چین بهتدریج از حمایتهای مستقیم خود از صادرکنندگان فولاد کاسته است. بر اساس شایعه اینگونه به نظر میرسد که در مرحله بعد پاداش ۸درصدی صدور محصولات نهایی فولادی حذف شود. این تغییر در ابتدای سال ۲۰۰۵ یا ماههای اولیه این سال پیشبینی میشود. البته این تنها یک شایعه است اما در صورتی که به حقیقت بپیوندد صادرکنندگان چینی به سختی قادر به ایفای تعهدات خود خواهند بود. طی یکسال گذشته دولت چین ابتدا جایزه ۱۳درصدی صادراتی محصولات میانی را حذف نمود و این پاداش را در مورد محصولات نهایی به ۸درصد کاهش داد. در مرحله بعد بر روی صدور مواد اولیه و محصولات میانی ۱۰درصد عوارض ویژه وضع کرد و به نظر میرسد این روند تا قطع کامل حمایت دولت از صادرات فولاد ادامه خواهد یافت. شرایط فوق معامله با تولیدکنندگان فولاد چین را تاحدودی مخاطرهآمیز میسازد چرا که این سیاست از بالاترین مراجع تصمیمگیری ابلاغ میگردد و حتی انجمن قدرتمند تولیدکنندگان فولاد چین نیز قادر به تاثیرگذاری بر روی آن نیست.
بر اساس بعضی گزارشها، واردکنندگان ایرانی طی هفته گذشته قراردادهایی به منظور خرید میلگرد چینی به بهای بین ۴۶۰ تا ۴۷۰ دلار در هر تن برای تحویل در بندرعباس منعقد کردهاند که از هفته پیش از آن (بین ۴۶۵ تا ۴۷۰ دلار با شرایط مشابه) کمی پایینتر است. تفاوت بهای میلگرد وارداتی به بازار ایران و امارات طبیعی است چرا که در امارات مقررات بسیار سختگیرانهای در ارتباط با زنگزدگی میلگرد در هنگام بتونریزی وجود دارد و بسیاری از تولیدکنندگان قادر به ارسال محمولههای عاری از هرگونه نشانه زنگزدگی به بازار این کشور نیستند.
منابع: متال بولتن ۲۰ و ۲۳ نوامبر و مطالعات بازار
ارسال نظر