پیدایش میتالاستیل و ادغام با آرسلور
لاکشمیمیتال: بازار جهانی بهزودی با کمبود فولاد مواجه میشود
گروه بورس فلزات - فرناز شمس: لاکشمی میتال بزرگترین فولادساز جهان در مصاحبهای با نشریه متالبولتن اظهار داشت که صنعت فولاد حداقل تا ۵۰ سال آینده همچنان صنعت پیشرو خواهد بود و من به آینده خوب صنعت فولاد در جهان اطمینان کامل دارم و با ارائه یک نمودار گفت: در جهان بهزودی شاهد کمبود فولاد خواهیم بود. زندگینامه «مرد افسانهای فولاد جهان» و بازرگان سال ۲۰۰۴ اروپا حکایت دیگری است.
لاکشمی میتال، ۵۵ ساله، هندیتبار و بنیانگذار بزرگترین شرکت فولاد جهان میباشد. دوران کودکی او در نهایت فقر و در خانهای محقر سپری شد. پس از سالها خانوادهاش به کلکته مهاجرت کردند و پدرش در آغاز با کارگری، سپس مدیریت و نهایتا شراکت در یک کارخانه فولاد توانست به ثروتی دست پیدا کند.
خانواده میتال در سال ۱۹۷۶ شرکت فولاد میتال را تاسیس کردند و در همان سال لاکشمی با سرمایه پدر یک کارخانه فولاد را در اندونزی خریداری کرد و پس از سه سال تلاش بیوقفه کارخانه را به سطح سوددهی رساند و در سال۱۹۹۴ شرکت مستقل خود را بنیان نهاد.
لاکشمی هر رقیبی را که از رقابت باز میماند، میخرید و از تمامی ظرفیتهای بالقوه آن استفاده کرده و نهایتا آنها را با رویکردهایی ویژه که تنها در تخصص او است به کارخانههایی سودآور تبدیل میکرد. پس از فروپاشی
بلوک شرق لاکشمی میتال بسیاری از کارخانههای بزرگ فولاد در این منطقه را که دچار ورشکستگی شده بودند، خریداری کرد.
بسیاری موفقیت میتال را به دلیل تلاشها، جسارت و ریسکپذیری او میدانند. به عنوان مثال در سال ۲۰۰۱ او کارخانه «اوستراوا» در کشور جمهوری چک که با ۲/۱۵میلیون یورو بدهی ورشکسته شده بود خریداری کرد و در مدت ۲۴ ماه میزان سود این کارخانه را به ۱۴۰میلیون یورو رساند.
در سال ۲۰۰۴ میلادی حاشیه سود شرکت میتال ۵/۲۷درصد، شرکت Posco کرهجنوبی ۴/۱۷درصد، شرکت Nucor آمریکا ۲/۱۵درصد و شرکت US Steel نیز ۱/۱۱درصد برآورد شد. طبق این آمار بیشترین راندمان کاری و سوددهی در تولید فولاد متعلق به فولاد میتال میباشد که ۱۰درصد از راندمان کاری دومین رقیب خود یعنی پوسکو کرهجنوبی بالاتر است. سیر صعودی پیشرفت آن قدر ادامه یافت تا در سال ۲۰۰۵ شرکت میتال با تولید ۶۳میلیون تن فولاد، فروش سالانه ۱/۲۸میلیارد دلار و با دارا بودن ۲۲۴هزار نفر پرسنل که از ۴۹ ملیت بودند به بزرگترین تولیدکننده فولاد جهان تبدیل شد.
میتال استیل در جولای سال ۲۰۰۵ در بین بزرگترین شرکتهای جهان رتبه ۲۵۳ و از لحاظ بالاترین میزان سوددهی در جهان مقام ۵۵ را بهدست آورد.
اما این پایان راه نبود، لاکشمی میتال توانست در سال ۲۰۰۶ بزرگترین واقعه تاریخ صنعت فولاد جهان را به نام خود ثبت کند.
شرکت میتال با خرید جنجالی شرکت لوکزامبورگی آرسلور به قیمت ۲/۳۱میلیارد دلار و تاسیس شرکت جدید آرسلور- میتال به قطب صنعت فولاد جهان
تبدیل شد.
شرکت آرسلور- میتال با تولید قریب به ۱۳۰میلیون تن فولاد و ظرفیتی معادل سه برابر ظرفیت نزدیکترین رقیب خود یعنی نیپون استیل ژاپن، ۱۰درصد سهم بازار فولاد جهان را در اختیار گرفت. آرسلور- میتال با دارا بودن ۶۱ کارخانه در ۲۷ کشور جهان، ۳۳۰هزار نفر نیروی انسانی از ۶۰ ملیت متفاوت و با فروشی بالغ بر ۵/۷۷میلیارد دلار در سال ۲۰۰۶، بزرگترین شرکت فولاد جهان است.
روند خرید و احیای کارخانههای فولاد توسط شرکت میتال استیل:
- خرید کارخانه آهن و فولاد ترینیداد در سال ۱۹۸۲: با مدیریت جدید، افزایش حجم تولید، گسترش انواع تولیدات، بهبود روشها و کاهش هزینههای تولید، کارخانه آهن و فولاد ترینیداد پس از ۱۵ سال کار فشرده به بزرگترین شرکت فولادی دریای کارائیب تبدیل شد. هم اکنون این شرکت دارای بزرگترین واحد تولید فولاد خام در جهان با روش DRI Midrex با ظرفیت تولید ۷/۲میلیون تن در سال میباشد.
- خرید کارخانه SIBALSA مکزیک در سال ۱۹۹۲: این شرکت که با صرف هزینهای بالغ بر ۲/۲میلیارد دلار ساخته شده بود، سومین تولیدکننده بزرگ فولاد مکزیک محسوب میشد.
در هنگام فروش با مشکلات فراوانی روبهرو بود و تنها با ۲۵درصد ظرفیت تولیدی خود کار میکرد. فولاد میتال این شرکت را هنگام فرآیند خصوصیسازی دولت مکزیک خریداری کرد. هم اکنون این کارخانه به یکی از بزرگترین کارخانههای مکزیک تبدیل شده است که توانایی تولید اسلب با بالاترین کیفیت و پایینترین هزینه را دارد. ظرفیت تولید سالانه این شرکت فولادی ۷/۳میلیون تن در سال میباشد که هفت برابر زمان قبل از خرید میباشد.
- خرید کارخانه Sidbec-Dosco کانادا در سال ۱۹۹۴: این کارخانه که چهارمین کارخانه تولیدکننده فولاد در ایالت کبک کانادا بود، در سال ۱۹۹۴ از دولت این کشور خریداری شد. شرکت میتال با انجام اقدامات اصلاحی، کاهش هزینهها و افزایش کیفیت محصولات تولیدی در زمانی اندک این کارخانه را به سطح سودآوری رسانید. میزان تولید فولاد این شرکت در سال ۲۰۰۳ میلادی رقمی معادل ۶/۱میلیون تن بود.
- خرید کارخانه Hamburger Stahlwerke آلمان در سال ۱۹۹۵: چهارمین کارخانه تولیدکننده میلگرد در آلمان به حساب میآمد که در مدت کوتاهی پس از خرید توسط میتال با تولید فولاد با کیفیت و کاهش هزینههای تولید به سوددهی رسید. در سال ۲۰۰۳ این شرکت توانست ۹۰۰هزار تن فولاد تولید کند.
- خرید کارخانه Karmet قزاقستان در سال ۱۹۹۵: گروه میتال استیل در سال ۱۹۹۵ این کارخانه را با ظرفیت ۵/۵میلیون تن از قزاقستان خریداری کرد. Karmet یکی از عظیمترین مجتمعهای فولادی یکپارچه در جهان بود که با تامین قطعات یدکی مورد نیاز خود دیگر هرگز توقف نکرد، در حالی که این کارخانه در زمان خرید ماهها توان پرداخت حقوق پرسنل خود را نداشت. با مدیریت جدید این کارخانه توانست در اولین سال به سطح سوددهی برسد. گروه میتال با خرید یک نیروگاه ۴۳۵ مگاواتی تولید برق و یک معدن ۷/۱میلیارد تنی سنگ آهن، مواد اولیه تولید این کارخانه را تا یک قرن تامین کرد.
- خرید کارخانه Thyssen Duisburgl Hamborn آلمان در سال ۱۹۹۷ شرکت میتال با افزودن یک خط تولید بیلت به ظرفیت ۳/۱میلیون تن توانست سطح تولید این شرکت را از ۷/۱میلیون تن به ۳میلیون تن در سال برساند.
- خرید کارخانه Inland Steel آمریکا در سال ۱۹۹۸
- خرید کارخانه Unimetal فرانسه در سال ۱۹۹۹: برای تکمیل بخش تولیدات محصولات بلند فولادی، گروه یونی میتال از کشور فرانسه خریداری شد. در این راستا این کارخانه به بزرگترین تولیدکننده محصولات میلگرد کیفی در اروپا تبدیل شد و میزان تولیدات آن به ۹/۱میلیون تن افزایش یافت.
- خرید کارخانه Annaba الجزایر در سال ۲۰۰۱: این کارخانه ورشکسته پس از خرید توانست در سال ۲۰۰۳ بیش از یک میلیون تن فولاد تولید کند.
- خرید کارخانه Sidex رومانی در سال ۲۰۰۱: این شرکت که چهار درصد از تولید ناخالص ملی کشور رومانی را در اختیار داشت، قسمتی از تغییر ساختاری کشور رومانی بود. هنگام فروش، این کارخانه در وضعیت مصیبت باری قرار داشت و روزانه یک میلیون دلار ضرر را متحمل میشد. گروه میتال با سرمایهگذاری ۳۵۰میلیون دلاری در این کارخانه گردش مالی این شرکت را تا سقف یک میلیارد دلار افزایش داد.
- خرید کارخانه Nova Hut جمهوری چک در سال ۲۰۰۳: بزرگترین تولیدکننده فولاد در جمهوری چک محسوب میشد. شرکت میتال با پرداخت ۹۰۵میلیون دلار این شرکت را خریداری کرد. میتال استیل زمانی این کارخانه را خرید که فقدان نقدینگی و بدهی فراوان بر این کارخانه حکمفرما بود. به عنوان اولین توافق میتال ۲۴۹میلیون دلار به عنوان ضمانت پرداخت این بدهیها متعهد شد . سپس با سرمایهگذاری ۱۰۷میلیون دلاری بر روی تغییر اهداف پروژه، مدرنیزه کردن تجهیزات و بهروزکردن تولیدات کار خود را آغاز نمود. بر طبق آمار منتشره در سال ۲۰۰۳ این شرکت ۸/۲میلیون تن صادرات داشته است.
- خرید کارخانه PHS (Polski ا(Huty Stali لهستان در سال ۲۰۰۴: این شرکت که به عنوان تولیدکننده مطرح فولاد در لهستان به شمار میآمد پس از ادغام با میتال تحت نام آی پی اس به فعالیت خود ادامه داد. ظرفیت تولید این کارخانه ۵/۶میلیون تن در سال برآورد میشد و در هنگام خرید توسط میتال در آستانه ورشکستگی قرار داشت. لاکشمی میتال این کارخانه را به قیمت دو میلیارد دلار خریداری کرد.
هم اکنون شرکت IPS به عنوان یکی از تولیدکنندگان مطرح اروپای مرکزی و شرقی به حساب میآید که تولیدی معادل ۵/۱۵میلیون تن در سال را به خود اختصاص داده است.
- خرید کارخانه Iscor آفریقای جنوبی در سال ۲۰۰۴:
- خرید کارخانه BH Steel بوسنی در سال ۲۰۰۴: میتال با خرید شرکت BH استیل بزرگترین سرمایهگذاری خارجی در تاریخ کشور بوسنی را به ثبت رساند. میتال استیل متعهد شد به مدت ۱۰ سال مبلغ ۱۳۵میلیون دلار صرف خطوط و تجهیزات موجود کرده و ۸۰میلیون دلار را نیز صرف نصب خطوط جدید نماید. هدف از این سرمایهگذاری افزایش میزان تولید این شرکت از ۲۰۰هزار تن در سال به رقم بیش از دو میلیون تن در سال بود.
- خرید کارخانه Balkan Steel مقدونیه در سال ۲۰۰۴: این شرکت از دو خط نورد سرد و گرم به ظرفیتهای ۱میلیون و ۲/۱میلیون تن در سال تشکیل شده است. هدف از خرید این شرکت ارتقای آن و تبدیل شدن به یک قدرت فولادی در مناطق مرکزی و شرق اروپا بود.
- خرید کارخانه Stake چین در سال ۲۰۰۵: این کارخانه با تولید سالیانه ۵/۸میلیون تن فولاد،یکی از ۱۰ کارخانه برتر فولاد کشور چین بود. میتال ۶۷/۳۶درصد از این کارخانه را به قیمت ۳۳۸میلیون دلار خریداری کرد و به عنوان نخستین فولادساز خارجی که توانسته در بازار این کشور حضور داشته باشد، مطرح شد.
- خرید کارخانه Kryvorizhstal اوکراین در اکتبر سال ۲۰۰۵: شرکت میتال این کارخانه را به قیمت ۸/۴میلیارد دلار در یک مناقصه دولتی خریداری کرد. هم اکنون ظرفیت تولید سالیانه این شرکت ۷/۷میلیون تن میباشد و میزان ذخایر آهن خام آن به بیش از یک میلیارد تن میرسد.
مرکز مطالعات و تحقیقات شرکت آریان فولاد
ارسال نظر