تیرآهن‌های غیراستاندارد در بازار تهران

زهرا مسافر

گروه بورس‌فلزات- شایعه ورود تیرآهن‌های غیراستاندارد به بازار تهران به حقیقت پیوست.

به گزارش خبرنگار دنیای اقتصاد، طی روزهای اخیر شایعه ورود تیرآهن‌های وارداتی غیراستاندارد در بازار بسیار داغ است به طوری که وجود تیرآهن‌های بی‌کیفیت چینی و اوکراینی خرید تیرآهن‌های داخلی را از سوی متقاضیان به شکل قابل توجهی کاهش داده است. براساس این گزارش، بعد از هیاهو و جریاناتی که در ماه‌های گذشته و قبل از سال‌جاری درخصوص واردات تیرآهن‌های غیراستاندارد در کشور ایجاد شده بود عموم انتظار داشتند که دولت و یا هر نهاد واردکننده پاسخ منطقی ارائه کند و با معرفی واردکننده و مبادی واردات این کالا تا حدی از هیاهو و التهابات ایجاد شده بکاهد اما نه تنها هیچ خبری از برخورد با عاملان واردات این نوع تیرآهن داده نشد بلکه دوباره شاهد ورود تیرآهن‌های بی‌کیفیت وارداتی به کشور هستیم.

در این میان، خبر توقف ورود محموله تیرآهن‌های غیراستاندارد در ماه‌های گذشته این نوید را به بازار آهن تهران داده بود که دیگر وجود تیرآهن‌های وارداتی ارزان موجب آشفتگی و چندگانگی بازار نمی‌شود، اما مجددا وجود تیرآهن‌های بی‌کیفیت چینی و اوکراینی در بازار مشاهده می‌شود که شاخه‌ای ۱۵ تا ۲۰هزار تومان ارزان‌تر از تیر‌آهن‌های ساخت داخل است.

ارزان بودن تیرآهن‌های بی‌کیفیت وارداتی موجب شده تا متقاضیان به دلیل ارزان‌تر بودن تیرآهن‌های خارجی به سراغ تیرآهن‌های ساخت داخل نروند حال در این میان با وجود آنکه وزارت بازرگانی ورود آهن‌آلات بی‌کیفیت و بدون استاندارد از سوی این وزارتخانه را رد کرده است اما رییس اتحادیه آهن‌فروشان در گفت‌وگو با خبرنگار دنیای اقتصاد از ورود تیرآهن‌های بی‌کیفیت به کشور خبر داده است.

محمد آزاد افزود: تاکنون چندسری تیرآهن از چین وارد کشور شده است که سری نخست این تیرآهن‌ها کاملا مطابق با استانداردهای داخلی است.

وی تصریح کرد: برخی از تجار برای خرید تیرآهن‌های چینی به علت پرداخت هزینه تمام شده کمتر نسبت به خرید تیرآهن‌های ارزان تر و بی‌کیفیت اقدام کرده‌اند.

رییس اتحادیه آهن‌فروشان درخصوص نظارت موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران به ورود تیرآهن‌های غیراستاندارد وارداتی خاطرنشان کرد: موسسه استاندارد سری نخست تیرآهن‌های وارداتی را آزمایش و پس از اطمینان از استاندارد بودن آنها نسبت به واردات آنها از گمرک به بازار اقدام کرد.

به گفته وی، اما موسسه استاندارد به علت استاندارد بودن سری نخست تیرآهن‌های وارداتی نسبت به آزمایش سری‌های بعد تیرآهن‌های وارداتی اقدام نکرد و این تیرآهن‌ها وارد بازار شده که از کیفیت لازم برخوردار نیستند.

آزاد افزود: چنانچه موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران سری‌های بعدی تیرآهن‌های وارداتی را آزمایش می‌کرد، به هیچ‌وجه اجازه واردات آنها را نمی‌داد.

وی در خصوص میزان تیرآهن‌های وارداتی غیراستاندارد اظهار بی‌اطلاعی کرد و گفت: مصرف‌کنندگان باید قبل از خرید از کیفیت تیرآهن‌های مورد نیاز اطمینان حاصل کنند.

خبرنگار دنیای اقتصاد برای شفاف شدن هر چه بیشتر موضوع واردات تیرآهن‌های غیراستاندارد برای ارتباط با موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی کشور تلاش فراوان کرد اما به هیچ‌ نتیجه‌ای دست نیافت و مسوولان این موسسه از ارائه هرگونه اطلاعات خودداری کردند.

حال این سوال در ذهن مردم ایجاد می‌شود که مگر در کشور نهادهای نظارتی وظیفه کنترل عرضه این نوع کالاها را در بازار برعهده ندارند؟

باید موشکافانه این موضوع بررسی شود چرا که در ماه‌های آینده با افزایش تقاضا در بازار امکان واردات هر نوع آهن‌آلاتی در بازار وجود دارد و در صورت نبود کنترل دقیق امکان واردات درباره تیرآهن‌های غیراستاندارد در کشور وجود دارد.

همچنین به گزارش خبرگزاری موج از آنجایی که دولت متولی واردات آهن به کشور است بنابراین مسوولیت ورود آهن‌آلات بی‌کیفیت به داخل کشور متوجه دولت است.

مسوولان وزارت بازرگانی که بر واردات آهن نظارت دارند، برای جلوگیری از تورم و انحصارطلبی و ممانعت از افزایش بی‌رویه نرخ آهن اقدام به واردات آهن‌آلات به کشور می‌کنند.

آمارها نشان می‌دهد طی دو ماهه نخست امسال بیش از ۵/۱‌میلیون تن آهن‌آلات چینی کم‌کیفیت وارد و در بازار کشور عرضه شده و متاسفانه باید گفت که بدون توجه به وضع بازار، کم‌کیفیت ترین آهن‌آلات وارد کشور شده است.

در واردات آهن از چین، چنانچه به امنیت بازار اندیشه شود به طور قطع از ورود کالاهای درجه سه و چهار آهن به کشور جلوگیری می‌شود.

واردات آهن‌آلات کم‌کیفیت چینی علاوه بر ایجاد خسارت و ضرر و زیان برای مشتریان، برای تاجران آهن (آهن فروشان) زیان‌های مالی کلانی را به وجود آورده است.

وزارت بازرگانی واردات آهن را برای پروژه‌های عمرانی و زیر بنایی با معافیت مالیاتی و گمرکی و با نرخ بسیار پایین وارد کشور می‌کند اما مساله‌ای که جای تامل بسیاری دارد این است که تمام آهن‌آلات وارداتی در پروژه‌های عمرانی مصرف نمی‌شود، بنابراین باید بررسی شود که این کالاهای وارداتی سر از کجا در می‌آورند.

به گفته یکی از مسوولان، به اسم پروژه‌های عمرانی و زیربنایی، آهن بدون کیفیت و ارزان وارد کشور و قسمت عمده‌ای از حجم آهن وارداتی به بازار آزاد تزریق شده است.

با توجه به اینکه تولیدکنندگان داخلی موظف به عرضه تولیدات خود در بورس فلزات هستند و این بازار در انحصار ۱۱ کارگزار است، عرضه آهن‌آلات بی‌کیفیت و ارزان موجب دمپینگ در بازار و ورشکستگی بخش‌خصوصی می‌شود.