فولادسازان بزرگ جهان به دنبال تملک معادن سنگ آهن

گروه بورس فلزات- علی غفوری: فولادسازان بزرگ نظیر آرسلورمیتال و پوسکوی کره جنوبی در کشورهای آفریقایی و هندی به شدت دنبال سنگ آهن هستند. هفته گذشته ارسلور میتال یک قرارداد استخراج و بهره‌برداری سنگ آهن با دولت لیبریا امضا کرده است. همچنین شرکت پوسکو به دنبال خرید سنگ‌‌آهن از هندی‌ها است اما ظاهرا مشکلاتی برای معامله سنگ‌ها به وجود آمده است که دولت هند را وارد عمل کرده است.

مشکلات سرمایه‌گذاری پوسکو در هند

دولت مرکزی هند سعی دارد که معادن سنگ‌آهن قندهار در اوریسا را به شرکت فولاد پوسکوی کره‌جنوبی واگذار کند. چون هنوز پوسکو در نظر دارد یک فولادسازی ۱۲میلیون تنی در هند احداث کند.

حدودا ۱۵۰سرمایه‌گذار از جمله شرکت سنگ‌آهن دولتی کودرموخ اعلام کرده‌اند که معادن استان اوریسا به آنان تعلق دارد. اما مقامات دولتی از شرکت کودرموخ و شرکت‌های دیگری به نام فولاد Mukand خواسته است که دست از دعاوی خود بردارند تا مساله واگذاری معدن سنگ‌آهن به شرکت پوسکوی کره‌جنوبی حل و فصل شود.

کارشناسان می‌گویند شرکت‌ها یا مدعیان از پیش نخواهند برد و شرکت‌های بزرگ دولتی نیز نمی‌توانند نسبت به دستورات مقامات کشوری بی‌تفاوت باشند.

پروانه‌های سرمایه‌گذاری در معادن تا حدود یکصد کیلومتر را پوشش می‌دهد اما محل کانسارها یا ذخائر باید هنوز مشخص شود.

پوسکو اعلام کرده است که نیاز به یک‌میلیارد تن سنگ‌آهن دارد که ۶۰۰میلوین تن آن را در کارخانه‌های خود در هند و کره استفاده خواهد کرد و ۴۰۰میلیون تن آن را نیز صادر خواهد کرد. موانع دولت هند بر سر راه این پروژه روشن شده است که شامل مشکلات بندری و مجوزهای سرمایه‌گذاری است.

پروژه پوسکو هنوز با مخالفت شدیدی از طرف ساکنان این مناطق و سایر هندی ها بر سر زمین اختصاص یافته برای پروژه روبه‌رو است چون افراد در این منطقه می‌بایستی جابه‌جا شوند.

حضور منصفانه آرسلور میتال در آفریقا؟

اخیرا آرسلور میتال یک قرارداد استخراج سنگ‌آهن با دولت لیبریا امضا کرده است که برخی از کارشناسان معتقدند این کار ناعادلانه بوده و به ‌نفع این شرکت فولادسازی است.

به‌رغم اصلاحاتی که در این قرارداد صورت پذیرفته است این گروه از کارشناسان اضافه می‌کنند که حذف عبارت محرمانه‌بودن باعث مسوولیت بیشتری در جهت کمک به مردم فقرزده غرب آفریقا خواهد بود.

این قرارداد ۲۵ساله بوده و سالانه می‌بایستی ۱۲میلیون تن سنگ‌آهن با یک میلیارد دلار سرمایه‌گذاری از آن استخراج شود.

آرسلور میتال در ۲۸ دسامبر قراردادی را با دولت لیبریا امضا کرد که مجددا استخراج سنگ‌آهن در این کشور پس از اوایل دهه ۱۹۹۰ (توسط سوئدی‌ها) که به دلیل جنگ داخلی متوقف شده بود، آغاز شد.

یک قرارداد اولیه در سال ۲۰۰۵ قبل از ادغام آرسلور و میتال و دولت موقت لیبریا منعقد شده بود. کارشناسان می‌گویند این حرکت دولت لیبریا خوب بوده ولی باید این قرارداد شفاف‌تر باشد.

سرمایه‌گذاری‌های غارتگرانه و ناعادلانه در منابع طبیعی کشوری در حال توسعه خصوصا پس از جنگ مانع رشد این کشور می‌شود. کشوری که تازه از جنگ رهایی یافته که در ابتدا نیز به خاطر همین منابع طبیعی این جنگ آغاز شده بود این چنین قراردادهایی بازی با آتش است.

ولی آرسلور میتال اصلاحات زیادی در قرارداد قبلی انجام داده است که می‌توان به قیمت‌های بازار جهانی سنگ‌آهن برای کاهش حق‌امتیاز و نرخ مالیات، حذف پنج‌سال معافیت مالیاتی و کنترل بندر و شبکه ریلی توسط دولت لیبریا اشاره کرد.