بازار جهانی آلومینیوم

گروه بورس فلزات- طرح‌های چین برای تولید آلومینیوم بیشتر موجب شده است که ظرفیت تولید آلومینا در حد وسیعی افزایش پیدا کند.

هنوز مدت زمانی نمی‌گذرد که بازار با کمبود آلومینا مواجه بود. شرکت‌هایی در برزیل و استرالیا به واسطه کمبود این کالا و قیمت‌های نقد بالای آن برای پاسخگویی به نیازهای چین برای احداث واحدهای جدید سرمایه‌گذاری کرده‌اند. در حال حاضر شرایط در بازار کاملا تغییر کرده است و پیش‌بینی می‌شود که این مازاد سال‌ها ادامه داشته باشد و در کنار آن تولید آلومینیوم خام همچنان در چین رو به افزایش است به طوری که از ۸/۷میلیون تن در سال ۲۰۰۵ به ۴۶/۸میلیون تن در ژانویه- نوامبر ۲۰۰۶ رسید.

تولید آلومینا در جهان نیز در سال ۲۰۰۶ ۱۱درصد افزایش داشته است و میزان آن به ۵/۶۷میلیون تن رسیده است و این میزان آنچنان بالا است که هرگونه کمبودی را جبران خواهد کرد. اما تولید چین ۶۳درصد افزایش داشته است که میزان آن به ۶/۱۲میلیون تن رسیده است.

برنامه‌های آتی چین هنوز مشخص نیست و قیمت‌های نقد آلومینا از بالای ۶۰۰دلار در هر تن در ماه ژانویه به کمتر از ۲۰۰دلار در هر تن در ماه نوامبر رسیده که این وضع کاملا در ابتدای سال ۲۰۰۷ در بازار آلومینا مشهود بود.

اکثر کارشناسان پیش‌بینی می‌کنند که افزایش ناگهانی تولید آلومینا در چین بلافاصله با کاهش واردات آلومینا همراه خواهد بود. میزان تولید آلومینا چین در سال ۲۰۰۶ به ۱/۷میلیون تن رسید که امسال تقریبا ۲میلیون تن از این تولید محقق شده و در سال ۲۰۰۸ نیز مجددا یک‌میلیون تن دیگر از آن کاسته خواهد شد. چنانچه از واردات آلومینا کاسته شود به واردات بوکسیت اضافه خواهد شد. واحدهای جدید تصفیه آلومینای چین به گونه‌ای طراحی شده‌اند که می‌توانند از بوکسیت مرغوب استفاده کنند. در سال ۲۰۰۶ میزان واردات بوکسیت چین با ۳۲۷درصد افزایش به ۳/۹میلیون تن رسیده است.

تولیدات جدیدی از اندونزی وارد بازار شده است. تولید اندونزی فقط بین یک و دو میلیون تن است. در حال حاضر چندین کارخانه جدید حدود ۱۰میلیون تن آلومینا در اندونزی تولید می‌کنند.

در خارج از چین کارخانه‌ها طرح‌های توسعه خود را به اجرا گذاشته‌اند تا بازارهای چین تسخیر کنند.

پروژه‌های جدید خارج از چین چندان دور از این کشور نیستند چون به نظر می‌رسد که سایر طرح‌های توسعه در غرب در حد کافی باشد. هم‌اکنون باتوجه به انفجار ظرفیت‌های جدید در چین بعید به نظر می‌رسد که این کشور به توسعه بیشتر ظرفیت‌های خود ادامه دهد.

به دلیل افزایش قیمت‌های آلومینا توسط کارخانه‌‌های چینی، روسی و خاورمیانه‌ای قیمت نقد این محصول افزایش یافت تا اینکه ظرفیت‌های جدید در جهان به بهره‌برداری رسیدند که پس از آن قیمت‌ها به حدی کاهش پیدا کرد که کمتر از قیمت‌های قراردادی معمولی شد.

اما ظرفیت مازاد و قیمت‌های پایین برای فروشندگان آن مشکل ساز بود. در‌حال‌حاضر پنج شرکت بزرگ در جهان وجود دارد که بیشترین رشد و طرح توسعه در زمینه تولید آلومینا را دارند: آلکوا، بی‌اچ‌پی، گلنکور، چالکو و سی‌وی آردی (CVRD).

در میان شرکت‌های فوق‌الذکر شرکت Chalco در نظر دارد بیشترین ظرفیت‌ها را خریداری یا ایجاد کند بنابراین مصرف آلومینای آن افزایش خواهد یافت و همین موضوع برای شرکت ادغام شده‌ای چون Rusal-Sual-Glencore صدق کند.

اگر شرایط کنونی به یک روند تبدیل شود به شرکت‌های دیگر می‌توانند از قیمت‌های پیش خرید و قیمت‌های نقد بالا رهایی پیدا کنند. اواخر سال گذشته حدود ۳/۱میلیون تن ظرفیت تولید آلومینا به دلیل افت قیمت‌های نقد تعطیل شد که در این رابطه می‌توان به کارخانه‌های اورمت و الکوا در آمریکا، الکواتونستی در رومانی و نالکو در هند اشاره کرد.

چنانچه این کاهش تولید همچنان در سال ۲۰۰۷ نیز ادامه داشته باشد می‌تواند به راحتی مساله مازاد تولید را از بین ببرد.

به نظر می‌رسد که بعضی از کارخانه‌های چینی تعطیل شده باشند و بعضی از پروژه‌های جدید نیز به تاخیر افتاده و یا اینکه لغو شوند (حداقل به دلیل مشکلات تامین بوکسیت) قیمت‌ها نیز رو به افزایش است و اکثر واحدهای تصفیه چینی هم‌اکنون با هزینه‌های بالا مواجه شده‌اند.